Politika & Kriminal

Ministar je upravo potvrdio; njegova dramatična izjava o mobilizaciji nema apsolutno nikakvo značenje

Ministar je odluku o mobilizaciji donio još u ožujku. Sad je pokušao objasniti svoj današnji potez

Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se javnosti nakon što je danas na Facebooku objavio da proglašava potpunu mobilizaciju zdravstvenog sustava. Obzirom da je Ministarstvo zdravstva Odluku o mjerama mobilizacije ustanova i njihovih djelatnika donijelo još u ožujku ove godine, Beroš je maloprije pokušao javnosti pojasniti razloge svoje neobično dramatične objave.

“Mislim da je vrijeme za slikovitu mobilizaciju. Govorim o potrebi da svi funkcioniraju kako bi maksimalno odgovorili na ovu ugrozu. To je naša obaveza i to je smisao ovoga što sam objavio”, pokušao se Beroš pojasniti te zatim dodao: “Očigledno sam postigao ono što sam želio, potaknuti razmišljanje o trenutku u kojem se nalazimo. Mislim da je vrijeme za solidarnost”.

O brojkama liječnika koji su se javili ne želi

“Potičem sve zdravstvene ustanove jer zakon to omogućava, zapošljavanje u izvanrednim okolnostima, bez natječaja. Mobilizacija nije formalna objava, nego apel”, kazao je ministar te dodao kako oni koji vjeruju da je virus teorija zavjere trebaju pogledati slike od proljetos.

“Svjedočimo opterećenju epidemiološke službe pa nam je praćenje kontakata zapelo, stoga je na nama svima da se tu uključimo”, kazao je Beroš. Govoreći o odazivu liječnika koji su u mirovini Beroš je kazao kako je to hvale vrijedno te da se nada da neće ni doći do trenutka kada će ih trebati. Nije želio otkriti koliko se umirovljenih liječnika odazvalo.

Podmirenje svih troškova

Govoreći o troškovima, kazao je kako Vlada od nikog ne traži da radi besplatno te da će naći mogućnost platiti sve koji su radili. “Trudit ću se da nađemo načina i za stimulaciju svih koji su radili u Covid centrima”, rekao je ministar.

“Imamo sada 73 tisuće zdravstvenih djelatnika i nastojat ćemo s njima pokriti sve, no moramo biti spremni na sve. Ako ne dođe do veće ugroze ovaj zdravstveni kadar bi trebao omogućiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu”, kazao je ministar te dodao kako ne mogu točno znati koliko će se liječnika zaraziti.

Stanje u KB Dubrava

Istaknuo je kako zviždači neće biti na meti zbog onog o čemu govore. “Meni je kritika dobro došla, ako se ona čini na objektivan način. Meni to služi da stvari popravim. Zdravstvena inspekcija u KB-u Dubrava je još u tijeku”, kazao je.

Dodao je kako u Dubravi postoje planovi za ispomoć, te je naveo kako će danas u Dubravu biti poslano 10 respiratora i pet intezivista te da će se poslije taj broj povećavati. “Svim ustanovama stojim na raspolaganju u okviru mogućeg, kako po pitanju kadrova tako i materijala”, kazao je Beroš te dodao kako će se Dubrava morati prilagoditi situaciji.

Ministar je kazao kako se bolnica u Dubravi zasad još neće zatvoriti za sve ostale pacijente koji nisu pozitivni na koronu. Kaže kako će pratiti situaciju te da će ako bude trebalo zatvoriti. “Ako dođe do toga sve bolnice će biti covid bolnice, ali napravit ćemo sve da do toga ne dođe”, poručuje.

Beroš je komentirao i današnji manji broj novozaraženih. Rekao je kako bi volio da je to posljedica mjera, ali da već tjednima svjedočimo manjim brojevima početkom tjedna. “Ali već sada svjedočimo rezultatima mjera koje su uvedene prije tjedan dana”, dodao je ministar.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu