Ministar Krstičević povukao je 205 vojnika. Zbog koronavirusa neće ići na vojnu vježbu u Njemačku

'Sigurnost i zdravlje pripadnika Hrvatske vojske najvažniji je prioritet', pojašnjavaju odluku iz Ministarstva obrane

ZADNJA IZMJENA: ožu 11, 2020
Foto: PIXSELL

Nakon što su zbog koronavirusa otkazana brojna javna okupljanja i različita događanja diljem Europske unije, vježbe je počeo otkazivati i vojni sektor.

Na takav poteza odlučili su se i u hvatskom Ministarstvu obrane odakle su danas izvijestili kako su otkazali sudjelovanje pripadnika Hrvatske vojske na vježbi Challenge 20, koja se održava u Njemačkoj.

Kod kuće ostaje 205 vojnika

“U skladu s aktualnom situacijom vezano za koronavirus, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj donijeli su odluku o otkazivanju sudjelovanja pripadnika Hrvatske vojske na međunarodnoj vojnoj vježbi European Challenge 20, koja se održava u Saveznoj Republici Njemačkoj. Ovakva je odluka donesena jer su sigurnost i zdravlje pripadnika Hrvatske vojske najvažniji prioritet”, stoji u priopćenju poslanom iz Ministarstva.

Na vježbi, koja je zakazana za 16. ožujka te je trebala trajati do 27. ožujka planirano je sudjelovanje 205 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, Zapovjedništva za potporu i Vojne policije.

Norvežani prekinuli vojnu vježbu

Zbog koronavirusa zaustavljena je i vojna vježba NATO-a Cold Response 2020. u svojoj arktičkoj regiji. Priopćila je to danas norveška vojska navodeći kako se na vježbi trenutno nalazi 14.000 vojnika iz deset zemalja svijeta. Vježba, predviđena od 2. do 18. ožujka, trebala je ući u najintenzivniju fazu u četvrtak, 12. ožujka, navodi se.

“Želimo sačuvati borbenu sposobnost vojske kako bi se moglo pomoći društvu u nemirnim vremenima koja su pred nama”, rekao je general Rune Jakobsen na tiskovnoj konferenciji na kojoj je objavio prijevremeno okončanje vježbe. “Koronavirus je izvan kontrole u društvu”, kazao je on. Ukupno 277 osoba dosad je zaraženo koronavirusom u Norveškoj.

Zdravka Grund
Telegram autor
1744 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program