Krstičević i vojska objavili detalje oko pada helikoptera. Prizemljit će sve Kiowe dok ne otkriju uzrok nesreće

Ministar je potvrdio da je jedan pilot pronađen mrtav dok se za drugim traga

ZADNJA IZMJENA: sij 27, 2020

Ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov te zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec održali su danas konferenciju za medije u vojnoj bazi Zemunik povodom pada helikoptera Kiowa Warrior u more nedaleko otoka Zlarina, pri čemu je, kako je potvrđeno iz ministarstva, poginuo pilot dok se za drugim članom posade još traga.

Ministar obrane izrazio je duboku sućut obitelji stradalog pilota te je kazao kako su vojni časnici već posjetili obitelji. Ministar je potvrdio da je došlo do pada helikoptera Kiowa Warrior, te da je jedan pilot pronađen mrtav dok se za drugim traga.

Uzrok pada helikoptera zasad nije utvrđen. Ministar je također kazao kako je formirao povjerenstvo kako bi se utvrdile sve okolnosti nastanka ove nesreće. “Upoznao sam predsjednicu RH i predsjednika Vlade sa svim događajima”, kazao je Krstičević.

Još se ne zna uzrok pada

Načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov kazao je kako je “izgubiti dva čovjeka uvijek teško i suosjećamo s njihovim obiteljima”.

Također je naveo da je u ovom slučaju bila riječ o običnoj aktivnosti za vježbu. Ustvrdio je kako je zapovijeđena obustava letova svih helikoptera tog tipa dok se ne utvrdi uzrok pada. “Helikopter, koji je pao, imao je zadaću brišućeg leta s preletom. Drugi helikopter, koji je letio s onim koji je pao, nesreću je dojavio službama koje su potom reagirale i brzo izašle na teren”, rekao je Šundov.

Helikopter se nalazi na dubini od 30 metara

“Helikopter je iz nepoznatih razloga udario u vodu. Drugi helikopter je ostao na mjestu. Ribari su izvukli jedno tijelo na obalu, napravljena je reanimacija. Nisu uspjeli, moj kolega je preminuo. Stariji kolega je imao preko 2500 sati naleta, a mlađi 1500”, rekao je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

Na konferenciji je također rečeno kako se, dok se ne izvuče helikopter iz mora i ne prikupe podaci svih svjedoka, neće moći iznijeti više detalja o nesreći. Ustvrdili su samo da se zadaća izvodila “kako treba”. Ruta helikoptera je bila iz Zemunika preko Vodica do Lore.

“Prema informacijama koje sad imamo olupina se nalazi na dubini od 30 metara i u tijeku je akcija da se vidi u kojem je stanju taj helikopter i nalazi li se tamo i tijelo drugog pilota ili će se zbog tijela drugog pilota proširiti potraga”, rekao je. Na pitanje je li dosad bilo teškoća na jednom od helikoptera, Križanec je odgovorio kako je to bio jedan od tehnički najboljih helikoptera.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program