Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ministar Kuščević ne misli da je problematično što ratni zločinac Dario Kordić studentima propovijeda o vjeri

Misli kako ga, s obzirom na to da je rehabilitiran, nitko nema pravo prozivati

FOTO: Vjekoslav Skledar

Ministar uprave Lovro Kuščević komentirao je u četvrtak prije sjednice Vlade predavanje koje je u Studentskom domu na Savi održao Dario Kordić, osuđen zbog ratnih zločina u BiH, rekavši da je Kordić svoju zatvorsku kaznu odslužio, a ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je rekla kako je to “sigurno tako što se tiče prava”, no poruka se šalje i “cijelim sklopom nečijega životnoga puta”.

Ministar uprave Lovro Kuščević komentirao je u četvrtak prije sjednice Vlade predavanja Darija Kordića, osuđenog zbog ratnih zločina u BiH, u Studentskom domu na Savi, rekavši kako je Kordić svoju zatvorsku kaznu odslužio. “U pravu postoji institut koji kaže da je, nakon proteka kazne, što je čovjek odslužio, nitko ga nema pravo prozivati zbog toga. Kordić je dao svoj doprinos u ratu, a očito je i pogriješio.To što je pogriješio, to je i odslužio”, poručio je Kuščević.

Divjak poziva na oprez

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je, na zamolbu novinara da prokomentira izjavu ministra Kuščevića da je Dario Kordić rehabilitiran te da je odslužio kaznu, kako je to “sigurno tako što se tiče prava”. “Kazna je odslužena, međutim, pri tome ipak trebaju uzeti u obzir da se poruka šalje ne samo onime što se govori, nego i cijelim sklopom nečijega životnoga puta, i da tu treba biti oprezan u takvim situacijama, pogotovo kada se organizira nešto i u prostorijama Studentskoga centra”, poručila je Divjak.

Dario Kordić, kojega je Međunarodni kazneni sud za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) osudio na 25 godina zatvora za ratne zločine nad bošnjačkim civilima u Lašvanskoj dolini, održao je u Studentskom domu “Stjepan Radić” predavanje koje je organizirao studentski kapelan don Damir Stojić. Predavanje je prekinula skupina studenata uz povike Kordiću da je ratni zločinac.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu