Politika & Kriminal

Ministar Malenica predstavio novi Zakon o referendumu, evo par detalja

Prema novom zakonskom prijedlogu prikupljanje potpisa produžuje s 15 na 30 dana

FOTO: HRT

Ministarstvo pravosuđa i uprave danas će na javno savjetovanje pustiti prijedlog Zakona o referendumu. Izjavio je to ministar uprave Ivan Malenica na konferenciji za medije. “Svjesni smo da je sadašnje uređenje instituta referenduma koje datira od 1996. godine i s nizom izmjena i dopuna, nedostatno regulira taj institut te smo se odlučili na donošenje novoga Zakona o referendumu”, rekao je Malenica, a prenio HRT.

Ministar je naveo kako se prema novom zakonskom prijedlogu prikupljanje potpisa produžuje s 15 na 30 dana, a da se prikupljeni potpisi moraju predati u roku od pet dana od završetka njihovog prikupljanja.

Ministar je kazao i kako se novim zakonom uređuju sve aktivnosti vezane uz referendum. “Osim potpisa, jasno se utvrđuje referendumska obveza određenih inicijativa. One se posebno evidentiraju, uvodimo tijelo koje provodi nadzor nad referendumskim postupkom, Državno izborno povjerenstvo. Detaljno propisujemo što se referendumsko pitanje mora sadržavati”, rekao je.

Postreferendumske aktivnosti

Prema njegovim riječima, detaljno se reguliraju i postreferendumske aktivnosti. “Također su jasno propisani postreferendumski rokovi. Rok u kojem Hrvatski sabor mora izmijeniti Ustav ako se radi o odredbi Ustava koji se mijenja putem referenduma, odnosno, rokovi u kojima se trebaju izmijeniti zakoni.

Uvodi se i dodatni rok u postreferendumskoj fazi. Da se u roku od 8 godina nakon što je došlo do promjene Ustava više se ne može mijenjati Ustav u tom području u kojem je mijenjan kroz referendumsku inicijativu. Ako se radi o zakonu, onda imamo rok od 3 godine nakon provedbe referenduma gdje se ne može mijenjati zakon”, naveo je ministar.

Novina je izravni i neizravni protuprijedlog koja je, prema riječima Malenice, uobličena na po uzoru na švicarski model referenduma.

Nastavite čitati