Politika & Kriminal

Ministar Malenica uvjerava da uhićenja sudaca nemaju veze s Mamićevim optužbama i ‘pokazuju da nema nedodirljivih’

Najavio je novve sigurnosne promjene za suce

30.12.2020., Zagreb - 33. sjednica Vlade Republike Hrvatske odrzana u Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici. Tomislav Malenica. 
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL
Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica komentirao je danas uhićenja trojice sudaca do kojih je došlo u Osijeku, javlja N1.

Podsjetimo, uz suce Antu Kvesića, Darka Krušlina i Zvonku Vekića uhićena je još jedna osoba, a Telegramu je potvrđeno da se radi o poduzetniku Dragi Tadiću. Sva ta uhićenja, do kojih dolazi nakon niza optužbi Zdravka Mamića, komentirao je ministar rekavši kako ona pokazuju da nedodirljivih nema.

“Jutros su se dogodila uhićenja. Ona su rezultat izvida koje je poduzimao USKOK. Tu se pokazalo da USKOK radi svoj posao, iako je bio kritiziran. Uhićenje sudaca svakako baca lošu sjenu na pravosuđe. Međutim, ovo pokazuje da nema nedodirljivih i da svatko treba odgovarati za nedjela koji počini”, rekao je ministar.

Uvode se sigurnosne provjere za suce

Malenica kaže kako će u suradnji sa SOA-om biti promijenjen Zakon o sigurnosnim provjerama. Uvest će se provjere sudaca na svakih pet godina, a ako treba i ranije.

“Uvode se sigurnosne provjere za suce. Dosad su sigurnosne provjere išle samo prilikom stupanja na dužnost. Sada bismo uveli da sigurnosne provjere idu svakih pet godina, odnosno ako treba i prije tih pet godina, kaže.

Predan zahtjev za izručenjem Zorana Mamića

Komentirao je i slučajeve Zdravka i Zorana Mamića koji se od pravosuđa kriju u BiH. Kaže kako je ministarstvo prošlog tjedna Ministarstvu pravde BiH dostavilo zahtjev za izručenjem Zorana Mamića.

“Istaknuo bih kako je prošlog utorka bio sastanak u Sarajevu s ministrom pravde BIH na kojemu smo raspravljali o bilateralnom sporazumu o međusobnom izvršavanju kazni. Mi ćemo s naše strane pokrenuti proceduru i postupak da se krene u izmjene tog sporazuma”, kaže Malenica. Rokova za te izmjene nema, ali vjeruje da će to biti u što kraćem roku.

‘SDP ima populistički stav’

Malenica je prokomentirao i stav SDP-a po kojemu je Zdravko Mamić taj koji čisti hrvatsko pravosuđe. Kaže kako je to populistički stav te kako su oni imali priliku mijenjati pravosuđe, ali se ne sjeća da su nešto napravili.

“Ova situacija svakako baca negativnu sliku na cijelo pravosuđe. Nama je cilj da sve one koji ne rade odgovorno svoj posao, da ih eliminiramo iz tog sustava”, zaključio je na tu temu ministar Malenica, javlja N1.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu