Politika & Kriminal

Ministar Marić o nezgodnim porukama Žalac i Rimac koje je otkrio Telegram: ‘Ja sam samo odgovarao, izvučeno je iz konteksta’

Ministar je odgovarao na pitanja o sastanku s vlasnikom vjetroelektrana i dopisivanju s HDZ-ovkama koje su pritiskale da se dodijeli državni kredit

Ministar Marić održao je press konferenciju na kojoj je prestavio detalje Plana oporavka i otpornosti. Novinari su međutim iskoristili priliku i za pitanja o nezgodnoj situaciji koju je jučer otkrio Telegram. Kako potvrđuju poruke iz istrage do kojih smo došli, gospodin Marić, kao šef Nadzornog odbora HBOR-a nasamo se našao s vlasnikom vjetroelektrana koji je tražio državni kredit s povoljnim kamatama.

Sastanak Milenka Bašića i ministra Marića, jasno je iz poruka, dogovorila je Josipa Rimac. Na pitanje tko sve treba prisustvovati sastanku, Marić joj je napisao: “Neka dođe sam”. Iako se uprava HBOR-a u početku tome opirala, kredit je na kraju dodijeljen, a kasnije je u istrazi isplivalo kako su Josipa Rimac i Gabrijela Žalac snažno pritiskale kako bi do toga došlo.

‘Što to znači nasamo’

“Zašto ste se sastali s Miljenkom Bašićem iz afere vjetroelektrane”, bilo je jedno od današnjih pitanja za ministra. “Pojasnio sam jučer. Što to znači nasamo? Nije to stvar konspiracije. Bez posrednika, konzultanata, da čujem što ima za reći investitor kojeg nisam poznavao. Ni prvi, a vjerujem ni zadnji sastanak mene i drugih na tu temu. Maksimalno što od mene možete dobiti jest da ću sjesti i saslušati, pa onda uputiti stručnim službama HBOR-a za eventualnu operativnu razinu. Kredit je odobren tek kada su svi uvjeti HBOR-a ispoštovani, i to sam rekao”, ponovio je Marić.

To baš nije sasvim točno, odnosno ovisi o interpretaciji. HBOR je, naime, kao jedan od osnovnih uvjeta zahtijevao da se u kreditiranje vjetroelektrana uključi široki koncern banaka. No, sve privatne su odustale, a sudjelovati je pristao jedino također državni HPB na čiju je upravu, doznalo se isto tako u istrazi, vršen pritisak.

‘Samo sam odgovarao na poruke’

Na današnjoj pressici Marić se osvnuo i na poruke koje su mu zbog kredita za vjetroelektrane slale Gabrijela Žalac i Josipa Rimac. “Samo sam odgovarao na te poruke. Ostavit ću svakome na volju kako će pojedine stvari komentirati. Ja s kolegama u Vladi razmjenjujem poruke koje je moguće izvlačiti iz konteksta. Naša je zadaća oduprijeti se pritiscima i učiniti sve da rad službi bude nepristran.

Nikad nisam imao nikakvu vrst intervencije prema bilo kojoj mojoj službi da se nešto napravi”, uvjerava Marić. “Netko me spomenuo u nekim porukama, da sam se aktivirao? U vezi čega”, U vezi kredita u HBOR-u svakako ne.

‘U pravilu, ja sam taj koji kaže ne’

Jeste li poruke Rimac i Žalac doživljavali kao pritisak, pitali su novinari ministra. “Ne vidim veliku razliku na komunikaciju koju inače vodim. Ja sam, kao ministar financija, taj koji u Vladi u pravilu kaže ne na neke zahtjeve. Ovo je specifičan situacija, i pravosudno, pa ne volim komentirati. Moja zadaća je da se oduprem, ako i ima nešto tog tipa”, kazao je Marić. Ministar je naglasio kako se Rimac i Žalac nikada nisu pozivale na neki autoritet iznad njega, poput premijera. “Ne”, rekao je vrlo jasno.

“Premijer je jučer izjavio da mu je netko treba signalizirati što se događa, da postoje određeni pritisci”, podsjetili su novinari ministra. “Mislim da premijer treba imati informacije. U tom konkretnom slučaju ja sam dao punu podršku stručnim službama i upravi HBOR-a da ustraju u svojim zahtjevima. Ništa nije napravljeno mimo toga, i kada su svi preduvjeti ispunjeni, kredit je realiziran”, ponovio je Marić.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu