Politika & Kriminal

Ministar Marić: 'Veledrogerijama smo platili 300 milijuna kuna, ostatak će ići nakon rebalansa'

Ministri Vili Beroš i Zdravko Marić upravo iznose najnovije informacije vezane uz održani sastanak s predstavnicima veledrogerija

Ministar zdravstva Vili Beroš te financija Zdravko Marić danas su prisustvovali sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku na kojoj se razgovaralo o stanju u zdravstvu te dugovima. Potom su se na temu dugova sastali i s predstavnicima veledrogerija, koje su prestale isporučivati lijekove u 33 bolnice.

Nakon sastanaka ministri i predstavnici veledrogerija stali su pred novinare kako bi iznijeli najnovije informacije o onom što su raspravljali i dogovorili.

“Do rebalansa možemo samo najaviti da ćemo imati otežanu isporuku lijekova. Isporuka je otežana jer se mi već susrećemo s blokadama dobavljača pa ne možemo isporučiti ono što nemamo”, kazala je predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija Diana Percač i dodala kako je sastanak bio pozitivan.

Rebalansom do milijardu i 800 milijuna kuna

Ministar Marić je kazao kako je sastanak prošao konstruktivno i dobro. “Bilo bi sjajno kad bi problematika dugova u veledrogerijama bila jedini problem. Dugovi prema njima su između 4,5 i 5 milijardi, a ukupni dugovi u zdravstvu su oko 10 milijardi kuna”, kazao je Marić te dodao kako dugovi na mjesečnoj razini rastu za 220 milijuna.

Kazao je i kako su veledrogerijama u petak platili 300 milijuna kuna te da nemaju zakonsku osnovu za nove uplate do rebalansa, a do tada će proći tri tjedna. “Mi ćemo u rebalansu predvidjeti značajniji iznos. Rokove ćemo svesti na 60 dana i počistiti sve. Bit će i jedan dodatni transfer prema ljekarnama HZZO-u”, kazao je Marić.

Dodao je kako vjeruje da će nakon rebalansa imati dodatnih milijardu i 240 milijuna kuna te u paketu s mjerama milijardu 840 milijuna kuna. Na pitanje gdje će naći taj novac u proračunu, Marić nije konkretno odgovorio. Kazao je kako će se sve vidjeti. Kazao je kako i deficit doseže 8 posto bruto domaćeg proračuna, odnosno 28,5 milijardi kuna.

Beroš o stanju u KB-u Dubrava

Ministar Beroš je kazao kako za sada pojedine bolnice nisu iskazale nedostatak lijekova te stoga smatra da do rebalansa neće biti problema s lijekovima. Novinari su pitali i što se događa u KB-u Dubrava. Beroš je odgovorio kako mu je rečeno da se brine o prehrani bolesnika, ali i da je moguće da zbog velikog priljeva bolesnika netko ne dobije obrok na vrijeme. Zbog toga je, kaže, uputio inspekciju u bolnicu.

“Zatražio sam izvješće, ali ga za sada nisam dobio”, kazao je te dodao kako nije dobio informaciju da im nedostaje lijekova. Ministar je kazao kako misli da nismo izgubili kontrolu kad je riječ o prijemu bolesnika, ali da jesmo kad je u pitanju širenje epidemije. Ali, dodao je, to je problem i drugih zemalja. Također je rekao kako broj hospitaliziranih raste, što ga brine, ali kaže da imaju planove i da vjeruje da će se situacija riješiti.

Problem nedostatka medicinskih djelatnika

Na pitanje kada bi se u Areni mogli pojaviti prvi pacijenti, Beroš nije znao odgovoriti. “Pretpostavljamo da izazov neće biti smještajni kapaciteti i kreveti, već zdravstveni djelatnici koji bi mogli nedostajati”, kazao je ministar te podsjetio na svoj poziv Komori i umirovljenim liječnicima.

Kazao je kako računaju i na nezaposlene njegovatelje, na liječnike koji sad rade pod nadzorom te na studente koji završavaju medicinu, kao i na medicinske sestre koje su u toj fazi.

Nove mjere i za Vladu

Beroš je kazao kako su ukupne obveze u zdravstvu više od 13 milijardi kuna te je dodao kako je rast veliki i zbog rasta plaća te osiguravanja pacijentima skupih lijekova.

“Mi s puno manje novca osiguravamo prava pacijentima na razini skandinavskih zemalja. Ako me pitate kako to, ne znam. Istina je da imamo liste čekanja i to je to ono čime se ja bavim. Zdravstveni sustavi poskupljuju i do 10 posto na godišnji razini, na to sam na sastanku upozorio i kolegu Marića”, kazao je Beroš te dodao kako jedno od rješenja može biti i povećanje ulaganja u sustav putem zdravstvenog osiguranja.

Beroš je kazao kako će se nove epidemiološke mjere odnositi i na Vladu te da će se neki sastanci već sada prebaciti u Nacionalnu knjižnicu s ciljem da se osigurava propisana distanca.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu