Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ministar Medved morao malo čekati na granici, a onda su ga tražili i dokumente. Službenik ide na stegovni sud

Neslužbeno doznajemo da je ministar nazvao kolegu Božinovića. Nakon toga je nastala prilična frka

FOTO: Pixsell

Najmanje jedan policijski službenik s graničnog prijelaza Županja – Orašje, između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, naći će se pred stegovnim sudom jer je ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved morao, kako to čine i ostali prekogranični putnici, čekati u redu da bi prešao granicu.

Slučaj se dogodio prije mjesec dana, sredinom svibnja. Prema informacijama do kojih je došao Telegram, prelazak ministra preko granice bio je najavljen, pa se očekivalo da on, kako je to slučaj u tretmanu sa štićenim osobama i diplomatskim predstavnicima stranih država, granicu prijeđe bez čekanja. Riječ je o tzv. prioritetnom prelasku državne granice, pa je u skladu s tim prijavljen i prelazak ministra i potpredsjednika Vlade.

No, prema onome što neslužbeno znademo, nešto je puklo u komunikaciji između njegovog protokola i Policijske uprave vukovarsko-srijemske, odnosno vođe policijske smjene na graničnom prijelazu Županja – Orašje.

Tražili ga dokumente, on zvao Božinovića

Tako su ministar, njegov vozač i osiguranje morali čekati da nekoliko ranije pristiglih automobila, koji su stajali pred policijskim graničnim punktom, prijeđu u Bosnu i Hercegovinu, da bi došli na red. Ali, tu bizarnoj priči nije kraj. Kad je Medvedov automobil došao na red, policijska službenica nije prepoznala ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade pa je od osoba u službenom automobilu zatražila dokumente i stavila ih na skeniranje, kako se to radi i s dokumentima ostalih putnika.

Kako smo neslužbeno čuli, ministar Medved tada je nazvao ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, svog kolegu i također potpredsjednika hrvatske Vlade. Nakon toga je nastala prilična frka pa su se voditelj smjene na graničnom prijelazu Županja, kao i njegovi kolege iz smjene, o cijelom slučaju morali pisano očitovati.

Slijede sankcije zbog propusta

Taj dio, o zatraženom očitovanju policijskih službenika s graničnog prijelaza u Županji, potvrdili su nam iz policijske uprave Vukovarsko-srijemske. Priznali su to u odgovoru na naš upit:

”Možemo potvrditi kako postoji sumnja da je došlo do propusta u radu policijskog službenika koji je bio zadužen za organizaciju rada na graničnom prijelazu, odnosno sumnja da navedeni policijski službenik nije poduzeo sve potrebne radnje u svezi osiguranja prioritetnog prelaska državne granice potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, dok je postupanje policijske službenice koja je provela postupak granične kontrole proveden sukladno pozitivnim propisima i pravilima struke te kao takav nije, niti može biti propust u radu”, stoji u odgovoru Policijske uprave Vukovarsko-srijemske na Telegramov upit.

Za ”propust u radu” policijskog službenika najavljuju i sankcije: ”Nakon provedenog postupka utvrđivanja svih okolnosti postupanja policijskog službenika, poduzet će se odgovarajuće mjere”.

Ministar je prilično kasnio

U razgovoru s policajcem upućenim u taj događaj saznali smo da je ministar Medved prilično kasnio u odnosu na najavljeno vrijeme prelaska granice, pa je policijski službenik, očito, očekivao novi poziv protokola kada ministar bude nadomak graničnog prijelaza, kako je to bio slučaj u sličnim situacijama. No, to se nije dogodilo pa policija nije oslobodila još jednu traku za ”prioritetni prolazak” kojom bi Medved mogao proći bez čekanja.

Prioritetni prolazak – kaže naš sugovornik – koriste štićene osobe, a one prve kategorije, mogu proći bez zadržavanja. Prilikom jednog takvog prolaska umalo se dogodila nesreća kada je službeni automobil sa štićenom osobom prilično brzo prešao graničnu crtu i umalo naletio na djecu jedne turske obitelji čiji je automobil, tik do trake, bio podvrgnut carinskom pregledu. Inače, kada granicu prelaze štićene osobe, policija uvijek postupa po uobičajenoj praksi i osigura im prolazak bez čekanja.

No, s obzirom na to da je potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved morao na graničnom prijelazu Županja čekati nekoliko minuta, policajac kojeg se sumnjiči da je za to odgovoran – a i sam je hrvatski branitelj – morat će zbog svog ministra na stegovni sud.