Svi reagiraju na Dražu Mihailovića, predsjednica kaže da presuda ne može izbrisati zlodjela četnika

Ministar pravosuđa izjavio je da je zgrožen odlukom suda u Beogradu

ZADNJA IZMJENA: svi 14, 2015
Foto: PIXSELL/PIXSELL

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da je iznimno neugodno iznenađena presudom Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji ratnog zločinca Draže Mihailovića. “Kao predsjednica RH najodlučnije osuđujem svaki pokušaj povijesnog revizionizma. Ta presuda ne može izbrisati zlodjela četničkog pokreta, počinjena u suradnji s nacistima i fašistima tijekom Drugog svjetskog rata, koja su svim narodima na ovim prostorima, donijela velike patnje i stradanja.

Ostaje i činjenica da je taj pokret doživio svoj potpuni poraz u Drugom svjetskom ratu, ali i prije 20 godina u agresiji na Hrvatsku. Držim da se, gledajući u zajedničku budućnost u Europskoj uniji, konačno treba odmaknuti od politiziranja prošlosti, već povijest prepustiti povjesničarima”, piše u priopćenju pristiglom iz Ureda predsjednice.

Kao da bi bili rehabilitirani Hitler i Pavelić

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je da je “apsolutno zgrožen” odlukom beogradskog suda o rehabilitaciji četničkog vođe, dodajući da je to “silno velika pogreška, kao što bi to bila rehabilitacija (Adolfa) Hitlera, (Benita) Mussolinija ili (Ante) Pavelića“.

“Za nas je Draža Mihailović bio zločinac i ostao je zločinac. Bio je fašist i točka”, rekao je Miljenić dodajući da na Srbiji ostaje hoće li graditi budućnost na temelju antifašizma kao cijela Europa ili će je graditi na temelju nečeg drugog.

Pravosudni i politički skandal

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić odluku suda u Beogradu nazvao je pravosudnim i političkim skandalom. “To nije nikakvo ispravljanje nepravdi učinjenih u vrijeme komunističke vladavine, nego izravno poricanje nepobitno utvrđenih povijesnih činjenica”, ističe Mesić. Kazao je da četnički pokret u Drugom svjetskom ratu nije bio pokret otpora protiv okupatora. Četnici su bili krajnje obazrivi prema njemačkom okupatoru, tijesno su surađivali s talijanskim, a zajedno s njima borili su se protiv jedinog stvarnog pokreta otpora, onoga na čelu s Josipom Brozom Titom.

Također, podsjeća da se s ustašama četnici praktično nikada nisu sukobili, a na samome kraju rata, kada su bježali prema zapadu, ustaški poglavnik Ante Pavelić dao im je slobodan prolaz kroz dio Hrvatske koji je još držao pod svojom kontrolom. “Rehabilitirati danas Dražu Mihailovića, govoriti o njegovom ‘ubojstvu’ i o njemu kao o žrtvi komunizma, grubo je izrugivanje s činjenicama. Svako rehabilitiranje četništva, jednako kao i svako relativiziranje i rehabilitiranje ustaštva, može završiti samo u katastrofi”, upozorava Mesić.

Karamarko kaže da je ova odluka ‘loša stvar’

Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, bio je umjereniji i ocijenio da je ova odluka loša stvar i da može utjecati na odnose dviju zemalja. “Rehabilitacija Draže Mihailovića nije dobra, četnički pokret ostavio je krvav trag u Hrvatskoj i to će sigurno utjecati na odnose dviju zemalja”, rekao je Karamarko. “Riječ je o unutarnjoj stvari susjedne države s kojom želimo biti u dobrim odnosima, no svima je jasno tko je bio Mihailović, koji je kolaborirao s Nijemcima i učinio brojne zločine”, kazao je Karamarko novinarima.

Saborski zastupnik i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je pak da, kao antifašist i sljedbenik partizanskog pokreta, nema razumijevanja za odluku beogradskog Višeg suda. “Kao zagovornik i sljedbenik antifašističkih vrijednosti i partizanskog pokreta sasvim sigurno nemam razumijevanja za tu odluku”, kratko je Pupovac rekao novinarima u Puli, gdje je s ostalim saborskim zastupnicima nacionalnih manjina potpisao Deklaraciju protiv nesnošljivosti i etnocentrizma u Hrvatskoj.

Sabornici jednoglasno protiv odluke

Odluka o rehabilitaciji Mihailovića za saborske zastupnike Josipa Salapića (HDSSB) je skandalozna, za Igora Kolmana (HNS) nedopustiva, dok Dragica Zgrebec (SDP) poručuje da to znači “povratak u mračna vremena Republike Srbije”. “Za nas je ova odluka skandalozna. Ta zemlja kao da se vraća u prošlost, a ne okreće se budućnosti”, izjavio je Salapić novinarima u Hrvatskom saboru. Ne bi ga, kaže, čudilo da se sutra donese i odluka da se rehabilitira Vojislava Šešelja, koji je otvoreno prijetio Hrvatskoj, i u smislu teritorijalnih pretenzija i ratnih pokliča.

Dražine četničke jedinice predale partizane Nijemcima, kažu antifašisti

“Odluka Višeg suda u Beogradu ulazi u red sramnih poteza i pokušaja revizije povijesti, koji ponovo vrijeđaju žrtve pobijene i uništene od strane četničkog pokreta. Ona također blati borbu svih jugoslavenskih naroda protiv fašizma i nacizma, kao i njhov ukupni doprinos pobjedi koju su ostvarile snage demokracije nad snagama mraka”, navodi se u priopćenju Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

Ističu da svoj prosvjed temelje i na povijesnim činjenicama s kraja 1941., kad su se četničke jedinice Draže Mihailovića pri njemačkoj opsadi Užičke republike borile na njemačkoj strani i zarobile 250 partizana te ih predale njemačkom okupatoru.

MVEP: Hrvatska Dražu Mihailovića i dalje smatra ratnim zločincem

Neovisno o odluci beogradskog suda Hrvatska i dalje drži da je četnički vođa Draža Mihailović bio ratni zločinac, priopćeno je iz ministarstva vanjskih i europskih poslova. Ta odluka “ne mijenja hrvatski stav da je on ratni zločinac i zapovjednik kolaboracionističke vojske poražene u Drugome svjetskom ratu”, priopćeno je iz MVEP-a.

Dubravka Blaško
Novinarka
1510 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program