Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Ministar Pavić lagao je Telegramu da nije opet dao novac Crkvi. Župe ga demantiraju: je, je dao je

Pokušali smo doznati jesu li župe ponovno dobile milijune kuna iz natječaja za ulaganja u lokalnu zajednicu

FOTO: Tomislav Metelko/Pixsell

Od 2017., nakon sastanka tadašnje ministrice Gabrijele Žalac i nadbiskupa Đure Hranića, Ministarstvo regionalnog razvoja svake godine raspisuje natječaj na kojem dijeli milijune za, kako kažu, razvoj lokalnih zajednica. Međutim, kako je Telegram otkrio u velikoj priči objavljenoj početkom mjeseca, na svakom natječaju gotovo sav novac osvoji Crkva.

Natječaj za Program ulaganja u zajednicu raspisan je i ove godine pa smo htjeli provjeriti jesu li većinski pobjedinici ponovno župe diljem zemlje. No ministar Marko Pavić, koji Ministarstvo regionalnog razvoja vodi od ljeta, prije nekoliko dana odgovorio nam je da natječaj još traje pa nam ne može poslati listu s podacima kako će biti raspoređeno 20 milijuna kuna, koliko ove godine dijele.

Taj odgovor činio se neobičnim, jer je jedan od dobitnika sufinanciranja Telegramu potvrdio da su svi ugovori potpisani još početkom prosinca. Što je, dakle, u potpunosti u suprotnosti s odgovorom Telegramu iz Kabineta ministra Pavića.

Pavić se očitovao nakon trećeg upita

Na ovogodišnjem natječaju za Program ulaganja u zajednicu dodjeljivalo se 20 milijuna kuna. Krajnji rok za predaju natječajne dokumentacije bio je 11. studenoga pa smo se Ministarstvu prvi puta obratili 9. prosinca. Tražili smo ih da nam dostave Listu odobrenih projekata za sufinanciranje. Prošao je cijeli tjedan, a iz Ministarstva se nije oglasio nitko.

Kako smo u međuvremenu primijetili da su se na internetu pojedine župe pohvalile kako su povukle sredstva iz natječaja te potpisale ugovore, ministru Paviću poslali smo novi upit. Objasnili smo mu da nam nije jasno zašto toliko dugo čekamo na odgovor ako su sredstva već podijeljena.

Šest dana kasnije i dalje nije bilo odgovora pa smo ministru poslali još jedan upit u kojem smo naglasili i da iz svega ispada da se taje imena dobitnika. Treći upit očito je bio sretan jer nam je iz Kabineta ministra odgovoreno čak isti dan. U odgovoru, kako smo naveli na početku teksta, tvrde da je natječaj još uvijek u tijeku te da će nam imena dobitnika dostaviti po završetku natječajne procedure.

Dobitnici se pohvalili na netu

Nakon toga opet smo se okrenuli tražilicama i za nekoliko minuta pronašli dvije online objave u kojima se spominje kako su sredstva već dodijeljena. U tekstu iz 6. prosinca (dakle dva tjedna prije odgovora ministra Pavića Telegramu) tako se navodi kako je Župi Rođenja Blažene Djevice Marije Ministarstvo regionalnog razvoja odobrilo 90.000 kuna za rekonstrukciju sustava zvona u crkvama u Maloj Subotici i Svetom Križu. U tekstu piše i kako su predstavnici župe potpisali ugovor s Ministarstvom.

Na službenim stranicama grada Đurđevca istog datuma osvanula je pak vijest o tome kako je Župa sv. Jurja iz istog natječaja dobila sredstva za projekt rekonstrukcije podova te uvođenja podnog grijanja. I oni specificiraju da je njihov župnik potpisao ugovor, i to u prostoru Ministarstva regionalnog razvoja.

Traje li natječaj ili ne?

Nakon toga smo ministru Paviću poslali i četvrti upit s komentarom kako ispada da netko od aktera ne govori istinu. U upit smo kopirali i poveznice na online članke, kako bismo smanjili mogućnost nesporazuma. Odgovor ministra nismo dobili pa smo idući dan kontaktirali župu u Maloj Subotici te Grad Đurđevac i Župu sv. Jurja kako bismo razriješili misterij.

Do zaključenja ovog teksta stigao nam je samo odgovor Gradske uprave Grada Đurđevca (i to svega nekoliko sati nakon što smo ga poslali), a koji je u potpunosti suprotan s onim što nam je odgovorio ministar Pavić. Iz Grada Đurđevca nam tako potvrđuju sve što su i ranije objavili, odnosno kako se Župa sv. Jurja u suradnji s njima doista prijavila na natječaj na kojem im je već odobreno 100.000 kuna.

Nesporazum ili nešto više?

Telegram je još u prvom tekstu o ovoj temi, objavljenom početkom mjeseca, otkrio kako se poziv za Program ulaganja u zajednicu odjednom i bez ikakve službene najave pojavio na stranicama Ministarstva. Pritom, na tim stranicama nema objave o potpisivanju ugovora ni dodjeli sredstava za ovaj natječaj, kao što inače stoji za sve ostale.

A iako je službeno riječ o natječaju za sufinanciranje ulaganja u fizičku infrastrukturu zajednice, Telegram je otkrio kako najviše bodova (deset) može dobiti samo projekt koji pridonosi zadovoljenju vjerskih potreba. Upravo zbog toga župe su uvijek u prednosti pa su tako od 2017., kada je program pokrenula bivša ministrica Žalac, od države sveukupno dobili 19 milijuna kuna za projekte. Neki od njih uključivali su, i primjerice, gradnju ispovjedaonica i popravak razglasa.

Skrivaju li se informacije?

Ministarstvo regionalnog razvoja nije javno objavilo ni lanjske dobitnike. Imena 76 župa otkrio je Telegram nakon službenog upita Ministarstvu. Unatoč našem tekstu s početka ovog mjeseca tih podataka i dalje nema na njihovom webu. Na upit zašto lista nije objavljena, ministar Pavić nam nikada nije odgovorio.

Inače sredstva za ovaj natječaj osiguravaju se direktno iz proračuna RH, a ne fondova EU. Godine 2017. za Program ulaganja u zajednicu bilo je izdvojeno 7 milijuna kuna, 2018. 11 milijuna, a ove godine 20 milijuna kuna. S druge strane država je vjerskim zajednicama samo u posljednje dvije godine isplatila oko milijardu kuna. Većina tog iznosa otišla je Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više