Politika & Kriminal

Ministar pravosuđa: 'Očekujem da glavna državna odvjetnica razjasni je li bila na sastanku o slučaju Žalac'

Od Hrvoj Šipek očekuje da razjasni nejasnoće, ali zasad ima podršku Vlade

FOTO: Screenshot RTL

Premijer Andrej Plenković nije davao izjave za medije nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, kao što to uglavnom čini, nego su pred novinare izašli predsjednik HDZ-ovog Kluba saborskih zastupnika Branko Bačić i ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica.

Bačić je kazao da su na zajedničkoj sjednici stranačkih tijela govorili o nabavi francuskih borbenih zrakoplova, rastu BDP-a te o epidemiološkoj situaciji naglasivši kako će Stožer pratiti situaciju s omikron varijantom koronavirusa. Dodao je da će proračun biti tema rasprave u Saboru ovaj tjedan.

‘Očekujem da Hrvoj-Šipek razjasni nejasnoće’

Ministar pravosuđa Ivan Malenica komentirao je situaciju u DORH-u i slučaj bivše ministrice Gabrijele Žalac. Na pitanje hoće li slati pravosudnu inspekciju u DORH nakon navoda da je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek na sastanku u lipnju informirana o cijelom predmetu, iako je više puta tvrdila da ništa nije znala o tom slučaju, Malenica je odgovorio:

“Kada govorimo o tome, ovlast ministra pravosuđa je izrazito sužena. Ministar pravosuđa temeljem Zakona o državnom odvjetništvu ima mogućnost nadzora putem pravosudne inspekcije samo nad radom državno-odvjetničke uprave. Ovdje se radi o konkretnom predmetu gdje pravosudna inspekcija nema mogućnost nadzora kroz uvod u predmet”, ustvrdio je ministar pa nastavio:

“Bilo je tu određenih nejasnoća, očekujem od glavne državne odvjetnice da razjasni spekulacije i informacije koje se pojavljuju, pa i one o tome da je bio određeni sastanak, a vjerujem da će i ona izvijestiti o provedenom nadzoru nad ovim spisom.” Malenica je dodao kako je Vlada prošli tjedan podržala izvješće o radu DORH-a za 2020. uz određene prijedloge. Na pitanje ima li Hrvoj Šipek i dalje podršku Vlade, kratko je rekao: “U ovom trenutku da.” Za kraj je ponovio kako očekuje od nje da sve nejasnoće razjasni.

‘Nije dobro zaobilaziti odgovornu osobu’

Bačić je govorio o današnjim optužbama s Pantovčaka protiv ministra obrane Marija Banožića, da uskraćuje dnevnice vojnicima koji su potpora predsjedniku Zoranu Milanoviću. “Nije dobro. Nedopustivo je da se hrvatski vojnici, časnici i dočasnici, pa i načelnik Glavnog stožera spominju u kontekstu kako je to danas spomenuto u Uredu predsjednika. Svi se moramo uključujući i predsjednika, načelnika Glavnog stožera, pa i ministra obrane, držati Ustava i zakona”, ustvrdio je Bačić.

Bačić je rekao da je potrebno držati se Zakona o fiskalnoj odgovornosti kad su u pitanju financijski izdaci, bez obzira na to o kojim se troškovima radi – bilo to nabava vojnih zrakoplova, uređenje vojarne ili dnevnice. Navodi da je prema tom zakonu za troškove MORH-a odgovoran ministar obrane.

“Nije dobro pokušati zaobilaziti u plaćanju svih tih troškova osobu koja je temeljem zakona o fiskalnoj odgovornosti odgovorna. Ovaj pokušaj da se temeljem zapovijedi preko načelnika Glavnog stožera zaobiđe ministra obrane nije dobra”, rekao je Bačić

‘Nadam se da će se vojnicima isplatiti naknada’

Uvjeren je, kaže Bačić, da će biti regulirana naknada oko isplata dnevnica i troškova pa ponovio da treba poštovati da je ministar odgovoran za financijsko poslovanje MORH-a. “Nadam se da će se svakom vojniku koji je otišao na teren, da će mu se svi troškovi isplatiti, ali to ne znači da će ministar obrane postupati suprotno zakonu”, naglasio je Bačić. Rekao je da se prema zakonu takvi troškovi mogu isplatiti jedino temeljem odluke koja je propisana u Zakonu. Naglasio je kako će više o tome reći Banožić.

Na pitanje kako komentira tvrdnje načelnika Glavnog stožera OS-a Roberta Hranja da ga Banožić “strateški zlostavlja”, koje su danas prenijeli Milanovićevi savjetnici. Bačić je rekao da Hranj mora “pojasniti na koji ga način ministar obrane maltretira”. Ponovio je kako se svi trebaju držati Ustava i Zakona o obrani, pa napomenuo da je taj zakon donesen dok je Milanović bio premijer. Dodao je da se Banožić “u potpunosti drži zakona”.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu