Politika & Kriminal

Ministar preporučio da se zbog korone osuđene ne šalje u zatvor. S Vrhovnog suda oštro mu odgovorili

Vrhovni suci naglašavaju da se izvršenje zatvorskih kazni provodi po zakonu a ne preporukama

09.10.2019., Zagreb - Ministri dolaze na sjednicu Uzeg kabineta Vlade. Ministar uprave Ivan Malenica. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Vrhovni sud Republike Hrvatske dosta je oštro večeras kritizirao preporuku Ministarstva pravosuđa i uprave kojom se traži odgoda upućivanja osuđenika na odsluženje kazni u zatvore zbog epidemije Covida-19. Detalje ove preporuke prvi je objavio RTL, a s najvišeg suda u državi sada primjećuju da suci moraju raditi po zakonu a ne po preporukama.

Što je tražio ministar Malenica?

U preporuci što ju je ministar Ivan Malenica poslao sucima koji odlučuju o izvršenju kazni zatvora navedeno je da se, gdje god je to moguće, osuđenicima odgodi početak izvršavanja kazne. Razlog tome je zaštita zdravlja i djelatnika zatvorskog sustava i osoba lišenih slobode koje se već nalaze u zatvorima.

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu sudac Krešimir Devčić objasnio je u izjavi za RTL da suci moraju raditi po zakonu. To je sada potvrdio i Vrhovni sud RH.

S Vrhovnog suda napali ministra

“Razlozi za odgodu izvršenja kazne zatvora propisani su u zakonu. Preporuka Ministarstva pravosuđa i uprave nije jedan od zakonskih razloga. Suci primjenjuju zakon, a ne preporuke bez obzira na to od koga one dolazile”, poruka je sa službenog Twitter profila Vrhovnog suda RH.

Sudac Devčić u izjavi za RTL upozorio je i kako formulacija iz preporuke – “gdje god je to moguće” – ostavlja sucima da odluče tko će ići u zatvor a tko ne što dovodi do pravne nesigurnosti.

Osuđenika iz zatvora poslali kući?

RTL je doznao da se jedan takav slučaj već dogodio. Osuđena osoba pojavila se na ulazu Zatvora u Zagrebu ali su ju, navodno, odbili primiti na izdržavanje kazne upravo zbog ministrovog pisma. Ova preporuka, međutim, ne vrijedi za istražne zatvorenike, dakle one koji u istražnom zatvoru završe netom nakon uhićenja.

U vrijeme prvog lockdowna dio zatvorenika, koji su bili pri samom kraju izdržavanja kazne, puštan je nešto ranije kućama upravo zbog širenja zaraze.

Nastavite čitati