Politika & Kriminal

Ministar preporučio da se zbog korone osuđene ne šalje u zatvor. S Vrhovnog suda oštro mu odgovorili

Vrhovni suci naglašavaju da se izvršenje zatvorskih kazni provodi po zakonu a ne preporukama

09.10.2019., Zagreb - Ministri dolaze na sjednicu Uzeg kabineta Vlade. Ministar uprave Ivan Malenica. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Vrhovni sud Republike Hrvatske dosta je oštro večeras kritizirao preporuku Ministarstva pravosuđa i uprave kojom se traži odgoda upućivanja osuđenika na odsluženje kazni u zatvore zbog epidemije Covida-19. Detalje ove preporuke prvi je objavio RTL, a s najvišeg suda u državi sada primjećuju da suci moraju raditi po zakonu a ne po preporukama.

Što je tražio ministar Malenica?

U preporuci što ju je ministar Ivan Malenica poslao sucima koji odlučuju o izvršenju kazni zatvora navedeno je da se, gdje god je to moguće, osuđenicima odgodi početak izvršavanja kazne. Razlog tome je zaštita zdravlja i djelatnika zatvorskog sustava i osoba lišenih slobode koje se već nalaze u zatvorima.

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu sudac Krešimir Devčić objasnio je u izjavi za RTL da suci moraju raditi po zakonu. To je sada potvrdio i Vrhovni sud RH.

S Vrhovnog suda napali ministra

“Razlozi za odgodu izvršenja kazne zatvora propisani su u zakonu. Preporuka Ministarstva pravosuđa i uprave nije jedan od zakonskih razloga. Suci primjenjuju zakon, a ne preporuke bez obzira na to od koga one dolazile”, poruka je sa službenog Twitter profila Vrhovnog suda RH.

Sudac Devčić u izjavi za RTL upozorio je i kako formulacija iz preporuke – “gdje god je to moguće” – ostavlja sucima da odluče tko će ići u zatvor a tko ne što dovodi do pravne nesigurnosti.

Osuđenika iz zatvora poslali kući?

RTL je doznao da se jedan takav slučaj već dogodio. Osuđena osoba pojavila se na ulazu Zatvora u Zagrebu ali su ju, navodno, odbili primiti na izdržavanje kazne upravo zbog ministrovog pisma. Ova preporuka, međutim, ne vrijedi za istražne zatvorenike, dakle one koji u istražnom zatvoru završe netom nakon uhićenja.

U vrijeme prvog lockdowna dio zatvorenika, koji su bili pri samom kraju izdržavanja kazne, puštan je nešto ranije kućama upravo zbog širenja zaraze.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu