Politika & Kriminal

Ministar rada doveo si je prijatelja da mu bude glavni savjetnik za EU fondove. Tip ima 5 godina radnog iskustva

Dok je bio šef HZMO-a, Aladrovića su optuživali da se okružio prijateljima iz užeg zavičaja. A čini se da je nastavio s tom praksom

Novi ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, koga su u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) gdje je šefovao do odlaska u Vladu Andreja Plenkovića optuživali da se okružio prijateljima i osobama iz užeg zavičaja, nastavlja praksu i na novoj funkciji. Na brojne e-adrese zaposlenih u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APRRR) 17. listopada stigla je e-poruka Luke Čirka u kojoj doslovce stoji:

”Ovim putem htio bih vas upoznati da s danom 21. listopada 2019. prelazim na novo radno mjesto u Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Stoga bih se prije svega htio zahvaliti Službi za odobrenje isplata za investicijske mjere ruralnog razvoja u kojima sam proveo zadnjih dvije i pol godine Hvala vam svima na suradnji, na svim zajedničkim trenucima, na prijateljstvu… na smijehu i svemu što ste mi dali. Želim vam svima puno sreće, zdravlja i pozitivne energije”, veselo je na oproštaju napisao je Čirko.

Potvrda iz Ministarstva da je Čirko ušao u ministrov tim

Čirko je, baš kao i Josip Aladrović, iz Pleternice, i, prema izvoru Telegrama, školski su kolege i prijatelji. I Čirko kao i Aladrović, član je HDZ-a: uz to što je član Županijskog odbora HDZ-a Požeško-slavonske županije, Luka Čirko član je i Gradskog odbora HDZ-a Pleternice. Stjecajem okolnosti, član požeškog županijskog HDZ-a, ali i član gradskog odbora te stanke u Pleternici je i Marijan Aladrović, bivši požeško-slavonski župan i otac novog ministra Josipa Aladrovića. Čirko je i predsjednik Temeljnog ogranka Vatrogasni dom u Pleternici.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava Telegramu su potvrdili da je Čirko ušao u tim novog ministra. ”Državni službenik Luka Čirko je na temelju Sporazuma o premještaju službenika, sukladno članku 76. a Zakona o državnim službenicima, s danom 19. listopada 2019., premješten iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, na radno mjesto višeg stručnog savjetnika. Gospodin Čirko ispunjava uvjete za raspored na navedeno radno mjesto, s tim da mu je, sukladno članku 56. Zakona o državnim službenicima, rješenjem o rasporedu utvrđena obveza polaganja državnog ispita u roku od šest mjeseci od dana rasporeda na radno mjesto”, stoji u odgovoru Ministarstva.

U Ministarstvo bez provedenog natječaja i na zahtjev ministra

Time je potvrđena informacija kako je Čirko zbilja premješten u Ministarstvo rada i to, kako kažu naši izvori, na izričit zahtjev ministra Aladrovića. On bi, kako se saznaje, manje od pet godina ukupnog radnog staža, trebao biti ministrov osobni savjetnik za EU fondove. Čirko je završio Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu gdje je i magistrirao na temi cestovnog prijevoza. Objavio je nekoliko stručnih radova, među ostalim i ”Analiza opasnog položaja ceste u sprečavanju prometnih nesreće na državnim cestama u požeško-slavonskoj županiji”, te ”Utjecaj kočnog sustava na sigurnost vozila”.

Prije nego što se zaposlio u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ruralnom razvoju i ribarstvu, gdje je također bio savjetnik, Čirko je radio kao suradnik za upravljanje projektima u Razvojnoj agenciju u Pleternici. Kakvo zabavno ozračje, opuštenost i ležernost vlada u APPRRR-u vidi se i iz odgovora na Čirkovu oproštajnu e-poruku prije odlaska u Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Luka Ćosić, iz APPRRR-a, viši stručni suradnik na informatiku, inače i vozač šefice Agencije, Matilde Copić, napisao je Čirku na službenu e-adresu poruku sljedećeg sadržaja: ”21. 10. će zbog tvog odlaska na ulazu u Agenciju vijoriti crna zastava od svih agentica koje su te znale!”.

Nastavite čitati