Politika & Kriminal

Ministar Jakovina nije oduševljen što predsjednica navodno istražuje je li ratni zločinac

Jakovina se osvrnuo na navode da je sudjelovao ratnim zločinima

Tihomir Jakovina
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina uputio je u ponedjeljak otvoreno pismo predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović u kojem izražava čuđenje i razočaranje navodima nekih medija da je njen Ured potvrdio kako Državno odvjetništvo (DORH) radi izvide vezane uz njegovo navodno sudjelovanje u ratnim zločinima.

Povod pisma je tekst u tjedniku Nacional zbog kojeg je Jakovina, kako kaže, bio neugodno iznenađen jer ga se predstavlja kao ratnog zločinca – “koljača s Jodnoga”, na osnovu iskaza navodnog anonimnog svjedoka koji ga tereti za umiješanost u zločine nad srpskim civilima u vrijeme Domovinskog rata na području Banovine.

Odakle Uredu predsjednice informacije o tome na čemu radi DORH?

Jakovina naglašava da je tekst prepun “laži i konstrukcija” te podsjeća da je čak i srbijansko tužiteljstvo u svojem priopćenju “otklonilo svaku sumnju” u to da se istražuje njegovo sudjelovanje u navodnim ratnim zločinima.

“Međutim, doznavši iz medija da je nakon toga izvor iz Ureda predsjednice potvrdio da DORH radi izvide u svrhu rasvjetljavanja mojeg navodnog sudjelovanja u ratnim zločinima, osjećam potrebu pitati Vas, poštovana Predsjednice RH, kako je moguće da Vaš Ured saznaje, a kamoli potvrđuje bilo kome da DORH, kao neovisna institucija Republike Hrvatske, vrši određene radnje”, stoji u pismu Jakovine.

Svi su jednaki, ali neki su jednakiji

“Nije jasno odakle Vašem Uredu saznanje da DORH čini ili ne čini neku radnju kada to ne znam i ne mogu znati ja, niti bilo koji drugi član Vlade. Ako tome pridodamo i činjenicu da je DORH neovisna institucija koja vrši radnje ne polažući račune bilo kojoj grani vlasti, te da su istrage kaznenih djela tajne, dolazim do zaključka kako Vaš Ured prekoračuje ovlasti i krši zakone Republike Hrvatske”, navodi se u pismu.

Jakovina podsjeća da je Grabar-Kitarović obećala podršku, pomoć i zaštitu svim braniteljima iz Domovinskog rata bez iznimke, pa ga stoga “žalosti spoznaja” da ga se kao hrvatskog branitelja na takav način tretira u Uredu predsjednice.

“Cijenio bih samo da ste me povodom ove teme osobno kontaktirali, barem kako biste čuli moju stranu priče, što nažalost niste učinili. Tada bih dobio potvrdu da su Vam svi hrvatski branitelji jednako važni te da se tako prema njima i odnosite. Ovako ispada da je Vaše razumijevanje rezervirano samo za branitelje iz šatora ispred Savske 66, te da se očito vodite za Orwellovom ‘svi su ljudi jednaki, samo su neki jednakiji'”, poručuje Jakovina.

‘Poštovana predsjednice, razočaran sam’

Podsjeća da je 1991. kao 24-godišnjak “iz studentske klupe otišao ravno na ratište jer je sudjelovanje u obrani i stvaranju Domovine bila potreba i čast”, a nakon rata nije tražio nikakve privilegije i boračke mirovine niti si pripisivao posebne zasluge.

“Bio sam jedan od brojnih bezimenih branitelja, sa svojim suborcima mali komadić slagalice koji je dao svoj doprinos obrani i stvaranju samostalne i neovisne Hrvatske, i na to sam iznimno ponosan. Cijenio bih da su Vaši sadašnji suradnici ili Vaš politički mentor Ivo Sanader te 1991. bili rame uz rame meni i mojim suborcima”, nastavlja Jakovina.

“Poštovana Predsjednice RH, ovakvom reakcijom Vašeg Ureda sam razočaran jer smatram da kao Predsjednica trebate štititi dignitet svih hrvatskih branitelja, a ne samo onih koji su bliski Vašoj političkoj opciji”, poručuje Jakovina.

Iz Ureda predsjednice tvrde da je pismo ministra dokaz da Vlada ne želi dijalog

Iz Ureda predsjednice uskoro su se očitovali, poručivši da je otvoreno pismo Jakovine još jedan pokazatelj koliko je prijeko potreban dijalog između Vlade i predsjednice Republike koji Vlada ne njeguje. Ured naglašava da predsjednicu Republike ne zanimaju napisi u medijima, već zajednički rad s ministrom Jakovinom u interesu sela i poljoprivrede.

“Žao nam je da jedan ministar u Vladi na ovaj način komentira napise u medijima. Ministar nije trebao komunicirati s predsjednicom putem medija već se obratiti izravno njoj”, komentar je Ureda predsjednice na Jakovinino otvoreno pismo predsjednici Grabar-Kitarović.

Iz Ureda predsjednice poručuju kako Grabar-Kitarović nije ni vidjela, niti je zanima iskaz navodnog anonimnog svjedoka koji Jakovinu tereti za umiješanost u zločine nad srpskim civilima u vrijeme Domovinskog rata na području Banovine.

Nastavite čitati