Ministar uprave tvrdi da ćete od ove godine moći digitalno upisivati klince u vrtić i školu

U prvom kvartalu očekuje se donošenje zakona o referendumu, najavio je ministar u razgovoru za Hinu

ZADNJA IZMJENA: sij 1, 2020
Foto: Getty Images/iStockphoto

Ministar uprave Ivan Malenica obećava da će se djeca u vrtiće i osnovne škole već ove godine upisivati elektroničkim putem. U razgovoru za Hinu najavio je još neke usluge koje bi trebale pojednostaviti svakodnevni život.

“U 2020. bi trebali imati e-Upise, za upis djece u vrtiće i osnovne škole te e-Pristojbu koja će omogućiti plaćanje pristojbi online ili putem kreditnih kartica u državnim tijelima te e/m-Potpis i e/m-Pečat, kojima će se omogućiti digitalni potpisi i pečati na svim dokumentima državnih tijela”, kazao je Malenica na pitanje Hine o planovima Ministarstva uprave u ovoj godini.

Uskoro zakon o referendumu

Malenica je opširno pričao o prebacivanju poslova s ureda državne uprave na županije. Ta promjena stupa na snagu od danas, 1. siječnja, a ministar se nada da će i na taj način javna uprava za ljude biti efikasnija i jeftinija.

Najavio je i skoro donošenje dvaju zakona, o referendumu te o sprječavanju sukoba interesa. Zakon o referendumu trebao bi biti donesen u prvom kvartalu, a o sprječavanju sukoba interesa u trećem kvartalu 2020. godine.

Jutarnji list je, podsjetimo, pozivajući se na neslužbene izvore, sredinom listopada pisao da je nacrt zakona o referendumu bio gotov još u svibnju, ali da je njegovo objavljivanje i donošenje odgođeno, jer u Vladi navodno tu temu nisu htjeli stavljati na dnevni red prije predsjedničkih izbora.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
501 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program