Politika & Kriminal

Ministar uprave tvrdi da ćete od ove godine moći digitalno upisivati klince u vrtić i školu

U prvom kvartalu očekuje se donošenje zakona o referendumu, najavio je ministar u razgovoru za Hinu

woman freelancer vector flat design character. Woman seating on the sofa with the laptop and the little funny dog. Modern working space. Modern flat design style.
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Ministar uprave Ivan Malenica obećava da će se djeca u vrtiće i osnovne škole već ove godine upisivati elektroničkim putem. U razgovoru za Hinu najavio je još neke usluge koje bi trebale pojednostaviti svakodnevni život.

“U 2020. bi trebali imati e-Upise, za upis djece u vrtiće i osnovne škole te e-Pristojbu koja će omogućiti plaćanje pristojbi online ili putem kreditnih kartica u državnim tijelima te e/m-Potpis i e/m-Pečat, kojima će se omogućiti digitalni potpisi i pečati na svim dokumentima državnih tijela”, kazao je Malenica na pitanje Hine o planovima Ministarstva uprave u ovoj godini.

Uskoro zakon o referendumu

Malenica je opširno pričao o prebacivanju poslova s ureda državne uprave na županije. Ta promjena stupa na snagu od danas, 1. siječnja, a ministar se nada da će i na taj način javna uprava za ljude biti efikasnija i jeftinija.

Najavio je i skoro donošenje dvaju zakona, o referendumu te o sprječavanju sukoba interesa. Zakon o referendumu trebao bi biti donesen u prvom kvartalu, a o sprječavanju sukoba interesa u trećem kvartalu 2020. godine.

Jutarnji list je, podsjetimo, pozivajući se na neslužbene izvore, sredinom listopada pisao da je nacrt zakona o referendumu bio gotov još u svibnju, ali da je njegovo objavljivanje i donošenje odgođeno, jer u Vladi navodno tu temu nisu htjeli stavljati na dnevni red prije predsjedničkih izbora.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu