Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ministar Varga zabrinut je zbog masovnih odlazaka liječnika iz Hrvatske, apelira na njihovo domoljublje

Varga je priznao da ga je strah zbog HDZ-ovih najava 'doline suza'

FOTO: PIXSELL

Ministar zdravlja Siniša Varga zabrinut je što je više od 1000 liječnika zatražilo dokumente za odlazak iz Hrvatske. ” Odlazak svakog liječnika je loš. Radimo maksimalno na tome da ih zadržimo u Hrvatskoj,” rekao je ministar i dodao: “Nema potrebe za odlazak u inozemstvo. Apeliramo i donekle na domoljublje.”

Povodom Dana otvorenih vrata u hrvatskim bolnicama koji su počeli ovog tjedna, ministar Varga je gostovao u emisiji Novi dan televizije N1.

Dvije milijarde više za zdravstvo

Obzirom da su ovo prvi Dani otvorenih vrata, a održavaju se tik pred početak izborne kampanje, ministar je odgovorio na pitanje zašto takvo nešto nije održano prije. “Zato što smo prvo morali smanjiti liste čekanja. Napravljeni su veliki napori da se poboljša i ubrza sustav zdravstva. Imamo i puno prostora za poboljšanje,” rekao je te dodao kako se puno toga zbog politike nije moglo napraviti prije. Obzirom da je kako kaže s ministrom Borisom Lalovcem dogovorio izlazak iz riznice tako je osigurao dvije milijarde kuna više za sustav zdravstva.

Zadovoljan je načinom na koji se odvija cijeli projekt Dana otvorenih vrata, te opovrgava da besplatni pregledi u popodnevnim satima uzrokuju dodatne gužve i kaos. “Same brojke govore protiv tih izjava, a kritičara je bilo i kritičara će biti.”

Liste čekanja prepolovljene

Osvrnuo se i na dug koji ga je dočekao u zdravstvu kad je preuzeo ministarsku funkciju “Kad smo preuzeli sustav dug je bio 7,4 milijardi kuna. Napravljen je veliki iskorak, ubačeno je 5,4 mlijardni za saniranje dugova. Do 1.12.2017. imat ćemo sve bolnice s manjim rokovima plaćanja. Smatramo da je to veliki podvig,” zadovoljan je ministar.

Kaže da su liste čekanja za njegovo vrijeme smanjene za više od pola “Kada smo zatekli stanje bilo je 650 tisuća osoba koji su čekali većinom na prvi pregled, danas ih je 370 tisuća. I to je i dalje prvi pregled. ”

Vargini kritičari često govore kako je njegova reforma zdravstva zapravo pokušaj komercijalizacije te djelatnosti. “Upravo suprotno. Bez obzira na imovinsko stanje svi imaju pravo na jednaku zdravstvenu zaštitu. To je očuvanje solidarnog zdravstvenog sustava. Na tome ćemo i dalje inzistirati,” odgovorio je ministar.

Varga je obrazložio i zašto smatra da dio bolničkih usluga može biti prebačen u domove zdravlja, tj. u primarnu zaštitu. “Taj koncet se provodi u svijetu već 30 godina. To je okrenuto prema sigurnosti pacijenata. Smanjuju se rizici od dobivanja bolničkih infekcija. Za to imamo namjenska sredstva iz europskih fondova. sigurali smo 18,5 milijuna eura iz europskih fonodava za poboljšanje uvjeta. A značajni dio ide na domove zdravlja,” rekao je ministar i dodao kako je fokus ove vlade na primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

HDZ-ova “dolina suza” ulijeva strah

Na novinarski upit urednika Tihomira Ladišića da obrazloži glavnu razliku između svoga ministarstva i HDZ-ova, ministar je bio prilično jasan. “Prvenstveno, sve vrijeme recesije smo očuvali solidarni sustav zdravstva. Nagovještaji od doline suze HDZ-a koji su najavljeni od HDZ-a ulijeva strah i kod mene i kod moje obitelji. Od najave raslojavanja hrvatskog društva na one koji mogu platiti više i koji će imati bolju zdravstvenu zaštitu od sirotinje koja će imati samo hitnu medicinsku pomoć. Borit ćemo se svim snagama da to ne uspiju, a to je HDZ najavio kroz svoju dolinu suza.”

Na upit smatra li se uspješnim ministrom, Varga je rekao kako je na toj poziciji samo godinui tri mjeseca, no rado bi na toj poziciji ostao još jedan mandat u kojem bi radio na dodatnom poboljšanju sustava. “Pacijenti će imati samo bolju i kvalitetniju skrb. Produžit ćemo životni vijek prosječnog Hrvata i Hrvatice za dvije godine”, zaključio je Varga.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više