Politika & Kriminal

Iz Ministarstva potvrdili za Telegram: 'Financirat ćemo obnovu privatnih stanova i kuća oštećenih u potresu'

U nacrtu zakona postoji čak mogućnost i izgradnje zamjenske kuće ako je prva srušena u potresu

Za još članaka ovog autora pretplatite se na newsletter autora.

Ministarstvo graditeljstva poručilo je kako će novim Zakonom o obnovi Zagreba i Krapinsko-zagorske županije sigurno biti financirana obnova privatnih stanova i kuća. Prema detaljima iz nacrta tog zakona koje nam je poslalo ministarstvo Predraga Štromara očita je namjera da nitko ne ostane na ulici.

Tako će se uz zgrade javne namjene, višestambene zgrade, poslovne zgrade i stambeno poslovne zgrade financirati i obnova obiteljskih kuća. Kao prioritet su naglašeni stanovi, kuće, bolnice i škole, a postoji mogućnost i izgradnje zamjenske kuće (ako je kuća srušena).

Privremeni smještaj plaća država

Zakon predviđa i da privremeni smještaj stradalnika katastrofe, za vrijeme trajanja obnove stambenih zgrada, osigurava bez naknade Republika Hrvatska putem Ministarstva socijalne politike i mladih. Zbog toga će Državni ured za upravljanje državnom imovinom predati na privremeno upravljanje Ministarstvu socijalne politike prazne nekretnine u državnom vlasništvu.

Uz to, navodi se u nacrtu, državna tijela, javne ustanove, trgovačka društva u pretežnom državnom vlasništvu i agencije dužni su na zahtjev staviti na raspolaganje prostorne i ljudske kapacitete te opremu Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Tri načina obnove

Predviđaju se i tri način obnavljanja oštećenih zgrada – obnovom konstrukcije, obnovom i poboljšanjem konstrukcije ili potpunom obnovom. Cilj je, kažu iz Ministarstva graditeljstva koristiti suvremene materijale i poboljšati statiku postojećih zgrada koje su djelomično oštećene, a isto tako graditi i nove koje su srušene

Procjenu na koji će se način zgrada obnavljati obavljat će građevinski stručnjaci temeljem preliminarne provjere statike zgrada. Sve će se financirati iz više izvora – od proračuna preko pomoći iz EU pa do donacija. Zakon bi trebao za koji dan ići u Vladu pa onda na potvrdu u Sabor.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu