Politika & Kriminal

Kako se čini, ubuduće će poseban softver pacijentima određivati tko može na CT, MR, rendgen ili ultrazvuk

U projekt ulazi pet hrvatskih bolnica, a cilj je skratiti liste čekanja

Unošenjem niza podataka o pojedinom pacijentu, odnosno njegovoj dijagnozi i zdravstvenim tegobama, softverski sustav “odlučit” će treba li mu neka slikovna pretraga poput rendgena, CT-a, magnetske rezonancije ili ultrazvuka, piše u subotu Večernji list. Projekt je to koji započinje u pet hrvatskih bolnica, a kojim se planira, među ostalim, smanjiti liste čekanja koje i jesu već godinama najdulje upravo za radiološku dijagnostiku, navodi dnevnik.

Konkretno je riječ o bolnicama u Osijeku, Zadru, Požegi, Pakracu te zagrebačkom KB-u Dubrava. U potonjoj je bolnici, podsjeća dnevnik, isti sustav već bio testiran i konačni je rezultat pokazao da je od 25 do 30 posto radioloških pretraga bilo suvišno. Aktualna administracija, pak, oživljava ideju za osnivanje posebne radne skupine pri Ministarstvu zdravstva te, kako kažu upućeni, ozbiljniji angažman uprava bolnica u projektu i liječnika koji će unositi potrebne podatke.

Cilj je skratiti liste čekanja

U praksi to ne znači da će računalo “propisati” hoće li neki pacijent otići na magnetsku rezonanciju, nego će softverski algoritmi izračunati je li magnetska rezonancija opcija za trenutačno zdravstveno stanje konkretnog pacijenta ili je za njega korisnija neka druga pretraga. “Uvođenjem informacijskog sustava e-smjernica u procesu indiciranja radiološke dijagnostike želi se ostvariti nekoliko ciljeva: standardizirati korištenje dijagnostike, smanjiti nepotrebno zračenje pacijenta, smanjiti broj nepotrebnih pretraga i skratiti liste čekanja.

Sustav (naziva ESR iGuide) na temelju odabranih medicinskih indikacija i kliničkih scenarija pruža informaciju i o eventualnim preporučenim pretragama u situacijama kada je dokazano da neka druga pretraga može dati bolju zdravstvenu informaciju od ciljane pretrage. Na ovaj način podiže se kvaliteta i standardiziranje prilikom internog upućivanja”, odgovorili su iz Ministarstva zdravstva, donosi Večernji list.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu