Politika & Kriminal

Ministarstvo ipak priznaje da Cijepise ima određene manjkavosti. Usput ponovo prozivaju obiteljske liječnike

Beroš domeće da mora 'kategorički odbaciti sve javno iznesene optužbe o bilo kakvom pogodovanju tvrtkama ili osobama'

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Zvonimir Šostar jutros je objavio kako Zagreb ne poziva ljude na cijepljenje preko platforme Cijepise nego preko obiteljskih liječnika koji naručuju pacijente.

Potom su iz Ministarstva u priopćenju medijima objavili kako se Grad Zagreb i još četiri županije povlače iz sustava te kako će ljude na cijepljenje pozivati samo preko obiteljskih liječnika.

No, priopćenjima Ministarstva zdravstva tu danas nije bio kraj jer su naknadno poslali još jedno u kojemu poručuju kako platforma Cijepise ima manjkavosti na čijem se otklanjanju ubrzano radi.

Beroš tvrdi da nije bilo pogodovanja

“Svi prijavljeni u sustav CijepiSe vidljivi su na svim kanalima koji taj sustav objedinjuje: obiteljski liječnici, internetska stranica cijepise.zdravlje.hr, pozivni centar 0800 0011 i županijski zavodi za javno zdravstvo. Prema tome, svi prijavljeni u sustav CijepiSe dobit će svoje termine za cijepljenje. Izradu same platforme cijepise.zdravlje.hr Ministarstvo zdravstva pokrenulo je krajem prošle godine kada je bilo izvjesno da će biti dostupno cjepivo”, poručuju iz Ministarstva.

Potom se u priopćenju oglašava i sam Vili Beroš. “Stručne službe ministarstva zdravstva zadužio sam, na traženje epidemiološke struke, da provedu postupak definiranja i nabave, a izradu platforme dobile su tvrtke koje po već postojećim ugovorima s ministarstvom zdravstva imaju ugovoreni zadatak unapređenja i prilagodbe sustava novim potrebama, kao što je stvaranje platforme za registraciju interesa za cijepljenje protiv COVID-19”, kaže pa dodaje kako je cijeli postupak bio proveden po propisima.

“Pri tome moram kategorički odbaciti sve javno iznesene optužbe o bilo kakvom pogodovanju tvrtkama ili osobama, jer je cijeli postupak proveden u skladu s propisima”, dodaje Beroš, očito se referirajući na Telegramova otkrića koja su prerasla u aferu Cijepise.

‘Platforma je pokazala određene manjkavosti’

U priopćenju se dalje poručuje kako je platforma do sada pokazala određene manjkavosti za koje je ministarstvo zdravstva kao naručitelj od ugovornih izvođača zatražilo njihovo žurno i učinkovito otklanjanje kako bi se program cijepljenja učinkovito odvijao.

“Jednokratna tehnička pogreška u sustavu, zbog koje su na cijepljenje pozvani građani mlađe životne dobi umjesto starijih, je odmah otklonjena, kao što se radi i na uparivanju podataka za oko 200 građana koji u testnoj fazi nisu uključeni”, stoji u priopćenju.

Ministarstvo (opet) proziva obiteljske liječnike

Ministarstvo zdravstva potom proziva pojedine liječnike obiteljske medicine, pa i koordinaciju Zavoda za javno zdravstvo na županijskoj razini. “Uz to, izostala je i puna suradnja pojedinih liječnika obiteljske medicine glede ažurnog unošenja podataka na platformu, kao i koordinacija županijskih zavoda za javno zdravstvo, od kojih su neki izradili posebne baze podataka samo za vlastite potrebe”, kažu.

Zaključuju potom kako je sve to doprinijelo tome da za sada platforma ne ispunjava u potpunosti tražene zadatke i očekivanja. “Ministarstvo zdravstva kao naručitelj i ugovaratelj izrade platforme inzistira na poštivanju ugovorenih obveza od strane tvrtki izvođača”, kažu pa poručuju kako bilježe trend rekordnog porasta cijepljenih.

“Uz otklanjanje poteškoća i mobiliziranje svih službi, nastavljamo trend rekordnog porasta cijepljenih koji trenutačno bilježi preko 23.000 cijepljenih u jednom danu. Ta brojka najbolji je pokazatelj dosadašnjeg procesa cijepljenja koji ne opravdava spomenute manjkavosti, ali uvjerljivo ih nadilazi i bliži nas cilju preko 50% procijepljenosti građana u lipnju ove godinee, zaključuju.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu