Politika & Kriminal

Ministarstvo je Srbiji poslalo prosvjednu notu jer su otkrili spomen ploču zapovjedniku napada na Vukovar

Predsjednik Srbije Vučić uzvratio je da u Hrvatskoj postoje ulice nazvane po Mili Budaku

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova prosvjedovalo je kod Veleposlanstva Republike Srbije zbog otkrivanja spomen ploče Mladenu Bratiću u Novom Sadu. Diplomatskom notom RH je osudila taj čin i izrazila očekivanje da će Srbija i njezine institucije odustati od relativiziranja i veličanja zločina kojima se vrijeđa žrtve agresije. „Republika Srbija je ponovno pozvana da se usmjeri na proces suočavanja s vlastitom prošlošću i ulogom u ratovima koje je pokrenula u devedesetim godinama prošloga stoljeća”, stoji u prosvjednoj noti, objavljeno je na stranicama Ministarstva.

MVEP navodi da je Bratić bio zapovjednik snaga bivše JNA i pridruženih srpskih paravojnih postrojbi u napadu na Vukovar. „Ovaj general Jugoslavenske narodne armije poginuo je 2. studenog 1991. godine kod Borova naselja u Hrvatskoj, obavljajući dužnost zapovjednika Novosadskog korpusa tijekom bitke za Vukovar i rukovodio je sjevernim dijelom operacija“, objavljeno je jučer na stranicama novosadskog portala 021.rs. Spomen ploča mu je danas otkrivena u novosadskom kompleksu Vojske Srbije.

Vučić nam uzvraća Budakom

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina otkrivanje ploče Bratiću opisala je kao „ruganje žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina“. Odavanje počasti jednom od zapovjednika u napadu na Vukovar uznemirila je mnoge i u Hrvatskoj. Vukovarski HDZ danas je poručio kako otkrivanje spomen ploče generalu Bratiću ne vodi normalizaciji odnosa susjednih država, nego još više veliča agresiju na RH i Vukovar te predstavlja šamar svakoj od 2.717 žrtava svih nacionalnosti koje su u tom gradu poginule za vrijeme Domovinskog rata.

Sve to danas je komentirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u Ženevi rekao da Hrvatska ima ulice nazvane po Mili Budaku. “Pitali su me novinari iz Srbije kako nije sramota hrvatske novinare pitati me za to dok u Hrvatskoj postoje ulice Mile Budaka”, rekao je Vučić. Ranije je potez Srbije osudio hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. “Otkrivanje spomen ploče ratnom zločincu sigurno ne pridonosi stabilizaciji i dobrosusjedskim odnosima. Nama je neprihvatljiv i neshvatljiv taj smjer u vanjskoj politici kojim Srbija ide”, rekao je Grlić Radman.

Nastavite čitati