Politika & Kriminal

Ministarstvo je zeznulo s natječajem za udžbenike i ostalo bez 6 milijuna kuna EU potpora. Sad to država mora platiti

Školi za život ide fenomenalno; novac - 6,44 milijuna kuna - morat će se nadoknaditi iz proračuna

26.08.2019., Osijek - Ministrica obrazovanja Blazenka Divjak sastala se s ravnateljima osnovnih skola s podrucja pet slavonskih zupanija i predstavila im je reformu skolstva i pocetak eksperimentalne faze Skola za zivot. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

U jeku štrajka i traženju većih koeficijenata za učitelje i profesore Hrvatska će iz proračuna, uz sva dosadašnja davanja, morati izdvojiti još dodatnih 6,44 milijuna kuna, piše u četvrtak Večernji list, pojašnjavajući da je riječ o propustima učinjenima u procesu javne nabave udžbenika. Iznos je to neprihvatljivih troškova koje je nadležna agencija DEFCO, u Hrvatskoj zadužena za učinkovito upravljanje sredstvima Europskog socijalnog fonda, odbila financirati, navodi dnevnik.

Drugim riječima, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u prvom zahtjevu za financijsku nadoknadu europskog novca za “Školu za život”, točnije za dio projekta koji je nosio naziv “Podrška provedbi cjelovite kurikularne reforme (CKR)”, ostala je bez 25 posto europskog novca.

Nadoknada iz proračuna

Taj će se iznos morati nadoknaditi iz proračuna. Naime, u Ministarstvu obrazovanja, a sve zbog “Škole za život”, predali su prvi zahtjev za nadoknadu sredstava za razdoblje od 1. ožujka do 31. prosinca 2018. godine u kojem je iz fondova EU potraživano 25 milijuna kuna, ističe Večernji list.

Iako Hrvatskoj još službeno nije refundirano, europskoj agenciji prihvatljivo je 17,24 milijuna kuna troškova, dok je u ostatku od gotovo 6,5 milijuna kuna nadležna Europska agencija otkrila nepravilnosti i odlučila ne refundirati taj iznos.

Uz troškove udžbenika sporni još neki troškovi

A razlog nije zanemariv. Naime, prema mišljenju nadležne agencije (DEFCO), ključni razlog neprihvatljivih troškova leži u propustima učinjenima u procesu javne nabave udžbenika.

U spomenutih 6,4 milijuna kuna, bez kojih smo ostali, nisu uračunati samo propusti u javnoj nabavi udžbenika, agenciji DEFCO sporni su i troškovi metodičkih priručnika i virtualnih učionica, donosi Večernji list.

Nastavite čitati