Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ministarstvo na natječaju zaposlilo HDZ-ovu vijećnicu. Za 16 dana strelovito napredovala na duplo veću plaću

Otkrivamo zanimljiv luping sa zapošljavanjem u Ministarstvu regionalnog razvoja

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) u rujnu je raspisalo natječaj za mjesto višeg stručnog savjetnika u Službi za strateške projekte, na koje je primljena diplomirana pravnica i gradska vijećnica HDZ-a iz Osijeka, Sanda Pašuld. Kako Telegram otkriva, samo 16 dana nakon što je dobila Rješenje o rasporedu na radno mjesto višeg stručnog savjetnika, Pašuld je već raspoređena u kabinet ministrice Nataše Tramišak na funkciju glavne savjetnice, poziciju koja je dvostruko više plaćena od one na koju je primljena. Za glavnog savjetnika ne raspisuje se natječaj već ministar ili ministrica sami biraju koji će državni službenik moći popuniti to mjesto.

Važan je detalj da je ministrica mogla Pašuld zaposliti kao posebnog savjetnika, no onda bi ona morala otići iz ministarstva jednom kada Tramišak završi mandat. Ovako pak ostaje u sustavu kao viši stručni suradnik, tko god u budućnosti došao na vlast.

Iz Ministarstva su nam između ostalog odgovorili kako je “mjesto glavne savjetnice intenzivno i zahtjeva cjelodnevnu prisutnost na radu”. No Telegram je otkrio da je gospođa Pašuld, iako je tek zaposlena, već izbivala s posla zbog drugih obveza. Dan prije nego joj je istekao probni rok, otišla je u Osijek na sjednicu Gradskog vijeća.

Streloviti napredak

Kako piše u javno dostupnom Rješenju, u Ministarstvo su nakon raspisanog natječaja u rujnu za poziciju višeg stručnog savjetnika stigle 63 prijave. Interes ne čudi jer je obvezni probni rok svega tri mjeseca, ugovor je na neodređeno vrijeme, a poslodavac netko tko nikada neće propasti.

Nakon testiranja kandidata Komisija je 8. listopada odlučila da sve uvjete za radno mjesto (čiji puni naziv ima 32 riječi) zadovoljava upravo Sanda Pašuld. Primljena je na koeficijent od 1,523, što je bruto plaća od 8848 kuna mjesečno.

No 16. studenoga, dakle mjesec dana prije isteka probnog roka, Pašuld je odjednom prebačena na poziciju glavne savjetnice ministrice pri čemu joj koeficijent skače s 1,523 na 3,201, a što je mjesečna bruto plaća od 18.597 kuna.

Ima potrebne vještine

Telegram je stoga upitao Ministarstvo kako je Pašuld tako strelovito napredovala, odnosno kako je ministrica u svega dva tjedna prepoznala da se u višoj stručnoj savjetnici Pašuld krije idealni kandidat za mjesto njene glavne savjetnice?

Odgovorili su nam kako je ministrica ocijenila da su iskustvo i vještine gospođe Pašuld “potrebne za podizanje efikasnosti službe kad su u pitanju donošenje zakonskih dokumenata i strateških akata u Ministarstvu”.

Dodali su i kako Sanda Pašuld ima 26 godina radnog staža u području prava, od čega posljednjih 21 u odvjetništvu, a što ju, prema njima, “čini kompetentnom za radno mjesto glavne savjetnice.” Naime položeni državni pravosudni ispit, a koji Pašuld ima, znači da nije trebala polagati državni ispit za službenike.

‘Ne ispunjava uvjet dobivenih ocjena’

Iz Ministarstva uprave su na naš upit o tome mogu li se državni službenici prebacivati na drugo radno mjesto prije isteka probnog roka odgovorili kako je to moguće pod uvjetom da je službenik, između ostaloga, jedanput ocijenjen ocjenom “izuzetan” ili najmanje dva puta uzastopno ocjenom “primjeran“ ili najmanje tri puta uzastopno ocjenom “uspješan” ili višom ocjenom.

“S obzirom na navedeno, državni službenik koji je na probnom radu ne može napredovati jer ne ispunjava uvjet dobivenih ocjena”, odgovorili su nam iz Ministarstva uprave.

Doduše u nastavku su dodali i da državni službenik može po potrebi službe biti premješten na drugo radno mjesto, u istom ili drugom državnom tijelu, u istom ili drugom mjestu rada, ali samo na radno mjesto za koje je propisan isti stupanj obrazovanja i potrebno radno iskustvo u jednakom ili dužem trajanju. Takav premještaj temelji se, kažu, “na slobodnoj ocjeni čelnika tijela o potrebi da se državni službenik premjesti s jednog radnog mjesta na drugo”.

Probni rok joj ipak traje i dalje

Ministarstvo regionalnog razvoja na to nam je odgovorilo kako je službenici Pašuld Rješenjem o rasporedu utvrđena obveza probnog rada te da on nije prestao kada je prešla u kabinet ministrice te će joj, ako ne zadovolji na probnom radu, otkazati državnu službu. Na naše pitanje kako je uopće unaprijeđena kada nije ocijenjena, od Ministarstva nismo dobili odgovor.

Prema Zakonu, državne službenike se ocjenjuju nakon isteka probnog roka te za rad u godini prije. Dakle, Pašuld u trenutku promaknuća u glavnu savjetnicu nije stekla uvjete da uopće pristupi ocjenjivanju. U ministarstvu je bila manje od dva mjeseca, a probni rok joj je završio tek početkom prosinca.

Ne osvrćući se na našu dilemu oko ocjenjivanja, u MRRFEU tvrde da Pašuld nije unaprijeđena kako bi ju se uhljebilo jer je iz iste stranke i istog grada kao i ministrica, već zato što je iskusna pravnica, a takvi im, kažu, trebaju u nadolazećem razdoblju zbog izrade brojnih zakonskih i podzakonskih akata.

Istodobno i vijećnica i savjetnica

A u vidu odgovora Ministarstva da je Pašuld zaposlena kao glavna, a ne posebna savjetnica, jer im je nužno potrebna njena prisutnost zanimljivo je primijetiti da je ona, kako smo ranije naveli, 7. prosinca, dakle u ponedjeljak – na radni dan kada je trebala biti na svom radnom mjestu u Zagrebu – sudjelovala na sjednici gradskog vijeća u Osijeku.

Iz MRRFEU-a tvrde kako Pašuld kao vijećnica ima pravo na opravdani neplaćeni izostanak s posla radi sudjelovanja u radu predstavničkog tijela te da je događaj zbog kojeg je izostala s posla bila prva sjednica osječkog gradskog vijeća nakon pauze od tri mjeseca pa ne vide problem što su joj po tom pitanju “izašli u susret”.

Kada smo im napomenuli kako Pašuld prema servisu Info.biz i dalje ima otvoreni i odvjetnički ured u Osijeku, iz Ministarstva su nam odgovorili kako je taj ured zatvoren te da se ona odjavila iz imenika odvjetnika u Hrvatskoj odvjetničkoj komori te više ne obavlja odvjetničke poslove.

Apsurd za kraj

Inače iz Ministarstva su nam potvrdili da, sve dok je Pašuld savjetnica u kabinetu oni ne mogu raspisati ni novi natječaj za njenu poziciju višeg stručnog savjetnika jer to radno mjesto, kako smo ranije naveli, čeka nju. Vrijedi istaknuti i kako je ono stvoreno ‘Pravilnikom o unutarnjem redu MRRFEU’, a koji je donesen 6. ožujka ove godine.

Uz to, ministarstvo je od dolaska Tramišak, u ovih nekoliko mjeseci raspisalo samo dva natječaja za posao, od kojih je jedan upravo taj za višeg stručnog suradnika iz 2. rujna. Prema tome, očito je da im je potreban netko za navedeno radno mjesto, jer zašto inače raspisivati natječaj?

Zato nije jasna tvrdnja Ministarstva da se sada na to mjesto nikoga neće rasporediti. Jer, ako nitko neće obavljati te poslove, onda je pitanje je li uopće bilo potrebno raspisivanje navedenog natječaja. Osim ako navedeni natječaj nije samo kako bi se Sanda Pašuld primila u državnu službu, a MRRFEU to negira.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više