Politika & Kriminal

Ministarstvo napada Šostara zbog izjava o Cijepise: 'Svi prijavljeni dobit će termine za cijepljenje'

Šostar je ranije rekao kao misli da platforma nije funkcionalna

10.06.2019., Zagreb - Na konferenciji za medije, u klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljevic, predstavljen je preuredjeni prostor za CT dijagnostiku s novim uredjajem za viseslojnu kompjutoriziranu tomografiju. Vili Beros, pomocnik ministra.
Photo: Borna Filic/PIXSELL
FOTO: Borna Filić/PIXSELL

Ministarstvo zdravstva reagiralo je na kritike ravnatelja zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo Zvonimira Šostara na račun platforme Cijepise. Šostar je danas za Telegram i druge medije rekao kako u Zagrebu građane na cijepljenje uopće ne pozivaju preko te aferama opterećene platforme Ministarstva. Dodao je kako bi se građani koji su se već prijavili na Cijepise za cijepljenje trebali registrirati preko svojih obiteljski liječnike. Također je rekao kako smatra da platforma nije funkcionalna.

Ministarstvo je tijekom poslijepodneva medijima poslalo priopćenje u kojem se priznaju manjkavosti platforme, ali se i tvrdi kako su problemi otklonjeni i Cijepise sada radi. Nešto nakon tog priopćenja stiglo je i drugo, u kojem se iz Ministarstva zdravstva osvrću na Šostarove izjave.

Ponovo tvrde da je preko platforme cijepljeno 45 tisuća građana

“Potaknuti medijskim izjavama ravnatelja NZ Dr. Andrija Štampar Zvonimira Šostara koji tvrdi da platforma Cijepise.zdravlje.hr nije funkcionalna, Ministarstvo zdravstva ističe da su ordinacije obiteljske medicine na području Grada Zagreba do sada preuzele 19.844 prijava građana iz platforme”, pišu, te dodaju kako su od 21. travnja, kada je “počelo masovno naručivanje građana s platforme na Zagrebački Velesajam”, iz NZJZ-a Štampar preuzeli iz te platforme svega 2.682 termina.

“U sustav CijepiSe je do sada prijavljeno 198.274 od kojih je 45.416 građana cijepljeno, te su vidljivi na svim kanalima koji taj sustav objedinjuje: obiteljski liječnici, internetska stranica cijepise.zdravlje.hr, pozivni centar 0800 0011 i županijski zavodi za javno zdravstvo”, navode dalje iz Ministarstva, pri čemu ne reagiraju na informaciju koju je danas objavio Index.hr, a prema kojoj je svega 5.358 od tih građana pozvano na cijepljenje preko platforme. Ostalih 40-ak tisuća prijavili su njihovi obiteljski liječnici, doznaje Index baš iz Ministarstva.

Liječnici mogu naručiti preko svih kanala

“Svi prijavljeni u sustav CijepiSe dobit će svoje termine za cijepljenje. Isto je važno naglasiti da obiteljski liječnici mogu naručiti na masovni punkt sve svoje pacijente koji su se bilo kojim kanalom prijavili na platformu cijepise.zdravlje.hr”, pišu u priopćenju iz Beroševog ministarstva.

“Isto je važno naglasiti da obiteljski liječnici mogu naručiti na masovni punkt sve svoje pacijente koji su se bilo kojim kanalom prijavili na platformu cijepise.zdravlje.hr. Do sada su 492 ordinacije liječnika obiteljske medicine na razini Hrvatske preuzele 45.437 prijava građana iz platforme cijepise.zdravlje.hr”, pišu, te nabrajaju te ordinacije.

Zagrepčani se ne moraju prijavljivati liječnicima

U nastavku priopćenja navodi se da je s dolaskom dovoljne količine cjepiva počelo je masovno naručivanje s platforme za Grad Zagreb i tri županije. Tek tu iz Ministarstva spominju broj građana pozvan preko platforme koji navodi Index. “U tom periodu je poslano 5.358 poziva, a za slijedeći tjedan je već pripremljeno slanje 2.392 poziva za već isplanirane termine koji će se slati dva do tri dana prije samog cijepljenja”, pišu, te demantiraju Šostara:

“U slučaju grada Zagreba, ponovo ističemo da se građani koji su se prijavili u platformu Cijepise.zdravlje.hr ne moraju ponovo prijavljivati kod svojeg obiteljskog liječnika budući da su njihovi obiteljski liječnici povezani s platformom Cijepise putem e-Naručivanja koji je upravo integralni dio planiranog rješenja za upravljanje procesom cijepljenja, u kojem je platforma cijepise.zdravlje.hr samo frontend prema građanima za iskaz interesa”, stoji u priopćenju.

 

 

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu