Politika & Kriminal

Ministarstvo obrane odgovorilo na predsjednikov napad zbog umirovljenja časnika. Očekivano, kažu da je sve OK

Sprema li se novi sukob Vlade i predsjednika?

18.06.2021., Zagreb - U Vojarni „Pukovnik Marko Zivkovic“ na Plesu odrzana svecana dodjela letackih znakova 25. narastaju pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Na svecanosti su sudjelovali i predsjednik Republike Zoran Milanovic, ministar obrane Mario Banozic, nacelnik glavnog stozera Robert Hranj.
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Ministarstvo obrane reagiralo je na navode iz Ureda predsjednika da je umirovljenje zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula nasrtaj na funkcioniranje OSRH, istaknuvši da je brigadir Burčul umirovljen jer mu je isteklo imenovanje na tu dužnost.

Naime, iz Ureda predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Zorana Milanovića ranije večeras je priopćeno da je “postupanjem ministra obrane Marija Banožića, odnosno prijevremenim umirovljenjem zapovjednika Počasno zaštitne bojne (PZB) brigadira Elvisa Burčula, Vlada RH izvršila grubi nasrtaj na uredno funkcioniranje sustava Oružanih snaga RH”.

Nešto kasnije je MORH poslao priopćenje u kojem reagira na navode iz Milanovićegov priopćenja. Oni su priopćili da je “brigadiru Elvisu Burčulu imenovanje na dužnost zapovjednika Počasno–zaštitne bojne (PBZ) isteklo 15. listopada 2021. godine.”

‘To umirovljenje nije u nadležnosti načelnika Glavnog stožera OSRH’

“U skladu s Ustavom i Zakonom o obrani imenovanje zapovjednika na navedenu dužnost provodi se tako da Predsjednik Republike Hrvatske imenuje djelatnu vojnu osobu na prijedlog načelnika Glavnog stožera OSRH i uz suglasnost ministra obrane”, javili su iz MORH-a pa pojasnili kako je donešena odluka o umirovljenju Burčula.

Kažu kako je ministar u skladu sa svojim ovlastima i potrebama službe te u skladu s planovima osoblja donio odluku o prestanku djelatne vojne službe za brigadira Elvisa Burčula s ostvarivanjem prava na starosnu mirovinu. Dodali su kako je to sukladno Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba.

Ministarstvo obrane je naglasilo i da “navedeno umirovljenje nije u nadležnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, niti je za takvo postupanje potreban prijedlog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, već je navedeno umirovljenje ovlast ministra obrane propisana zakonom”. “Zakonom o obrani jasno je propisana nadležnost personalnog upravljanja i vođenja kadrovske politike koja je u nadležnosti Ministarstva obrane”, dodaju iz MORH-a.

Kažu da nije točno da Vlada pokušava samovoljno postavljati kadrove

Istaknuli su i kako oštro demantiraju “netočne navode da Vlada RH pokušava samovoljno postavljati kadrove u postrojbi čiji je prvenstveni zadatak zaštita, osiguranje i pružanje potpore Predsjedniku RH kao Vrhovnom zapovjedniku OSRH, ne vodeći pri tome računa o potrebama službe”.

Podsjetili su i da su nadležnosti državnih tijela u području obrane točno propisane Zakonom o obrani. “Ponavljamo kako zapovjednika takve postrojbe imenuje Predsjednik RH na prijedlog načelnika Glavnog stožera OSRH i uz suglasnost ministra obrane”, javili su iz MORH-a.

“Vezano uz navode o zaštititi sustava upravljanja i zapovijedanja u OSRH, Ministarstvo obrane ističe da u skladu sa zakonom, ono kao tijelo državne uprave ima planske, koordinacijske i nadzorne funkcije u obrani te osigurava uvjete za funkcioniranje i djelovanje Oružanih snaga RH. Ministar obrane svoju dužnost kao čelnik državnog tijela obnaša u skladu s Ustavom i zakonom u interesu Oružanih snaga RH kako bi one funkcionirale i provodile svoje misije i zadaće”, dodali su.

‘Ova Vlada itekako vodi brigu o Hrvatskoj vojsci i podizanju standarda’

Osim toga su naglasili kako je u potpunosti netočna konstatacija o nasrtaju dnevne politike na OSRH i zloupotrebu zakonskih ovlaštenja na štetu pripadnika OSRH, posebice časnika HV-a koji su i hrvatski branitelji.

Naime, iz MORH-a zaključuju kako Vlada premijera Plenkovića i Ministarstvo obrane “itekako vode brigu o Hrvatskoj vojsci u podizanju standarda njezinih pripadnika i o njihovom svakodnevnom životu i radu.”

“Također ova Vlada skrbi o hrvatskim braniteljima i očuvanju vrijednosti iz Domovinskog rata što je vidljivo iz niza mjera i zakonskih rješenja u posljednjih pet godina”, priopćili su iz MORH-a.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu