Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ministarstvo poljoprivrede upravo je objavilo kako se ptičja gripa pojavila na Jarunu i Bundeku

Pronađena je kod uginulih labudova, a ne uzrokuje zarazu kod ljudi

09.01.2017., Zagreb - Zima i hladnoca koja je zahvatila veci dio Hrvatske zaledila je i jezero Jarun. Mali dio jezera koji nije zaledjen utociste je za patke, gnjurce i labudove koji u ovim hladnim danima ovise o hrani koju im daju posjetitelji. 
Photo:
FOTO: PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je kako se na Jarunu i Bundeku pojavila ptičja gripa. Kako piše u priopćenju “kod uginulih labudova pronađenih na Jarunu utvrđen je virus visokopatogene influence ptica podtipa H5N8. Isti virus potvrđen je i kod uginulog labuda pronađenog na Bundeku,” prenosi N1.

Virus H5N8 u divljih ptica (labudovi i kormorani) potvrđen je na još 5 lokacija u Republici Hrvatskoj: Cerje (rijeka Biđ)- Vukovarsko- srijemska županija, Bjelo brdo (rijeka Drava)- Osiječko- baranjska županija, Sisak (Mužilovčica)- Sisačko- moslovačka županija, Legrad (jezero Šoderica)- Koprivničko- križevačka županija i Virovitica. Ukupno je zaraženo 28 divljih ptica.

Nema zaraze kod ljudi

“Naglašavamo da je virus H5N8 smrtonosan za perad, ali ovaj podtip virusa nikada nije uzrokovao zarazu kod ljudi”, stoji dalje u priopćenju. “Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad. ”

Veterinarska služba svakodnevno dobiva različite nalaze koji pokazuju da su brojne životinje pozitivne na zoonoze, te sada postupa po tim nalazima, odnosno momentalno pristupa rješavanju problema. Ministarstvo poljoprivrede o tome izvještava Zavod za javno zdravstvo. Radi suzbijanja i sprječavanja pojave i širenja influence ptica na području cijele Republike Hrvatske ministar poljoprivrede donio je Naredbu o držanju peradi u zatvorenom prostoru.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu