Politika & Kriminal

Ministarstvo stalo na stranu meteorologa koje Boras tuži. Šefica DHMZ-a: 'Rektor mi je rekao da će mi se javiti, nikad nije...'

Iz Ćorićevog ministarstva kažu da imaju suradnju s DHMZ-om te ga podržavaju u izgradnji nove zgrade na Kampusu Borongaj

28.02.2018., Zagreb - Damir Boras, rektor Sveucilista u Zagrebu. 
Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
FOTO: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, nadležno za projekt izgradnje nove zgrade Državnog hidrometeorološkog zavoda, upoznato je sa situacijom u kojoj je prigovorom Sveučilišta u Zagrebu stopirano izdavanje građevinske dozvole za izgradnju DHMZ-ove zgrade na zagrebačkom Kampusu Borongaj. Telegram je, naime, prije četiri dana ekskluzivno objavio detalje poteškoća s kojima se DHMZ susreće u izgradnji svoje nove zgrade; osim prigovora na izdavanje građevinske dozvole, Sveučilište ih je i tužilo za ometanje posjeda.

Iz ministarstva Tomislava Ćorića poručuju da imaju otvorenu suradnju s DHMZ-om koji podržavaju u izgradnji nove zgrade na Kampusu Borongaj. U tijeku je, dodaju, rješavanje građevinske dozvole. “Za unapređenje rada i razvoj hidrometeoroloških usluga i klimatskog modeliranja svakako je potrebno osigurati odgovarajući prostor za rad i smještaj opreme”, kažu i pojašnjavaju da se projekt izgradnje nove DHMZ-ove zgrade planira provesti iz sredstava EU te kako je u tijeku njihovo programiranje.

Danas smo razgovarali i s Brankom Ivančan-Picek, glavnom ravnateljicom DHMZ-a. Za Telegram kaže kako se od objave našega teksta prije četiri dana nije dogodilo ništa sa strane Sveučilišta. “Jedino me nazvao dekan Hrvatskih studija, koji su na Kampusu naši susjedi, predložio da sjednemo i porazgovaramo, da budemo u dobrosusjedskim odnosima”, kaže Ivančan-Picek. Ne zna, dodaje, zašto se sve ovo događa.

Šefica DHMZ-a nazvala rektora, poslije se nije javljao

Kada je sredinom kolovoza ove godine dobila informaciju da će Sveučilište uložiti prigovor na izdavanje građevinske dozvole, prisjeća se, istoga je časa nazvala rektora Damira Borasa. “Rekao mi je da on o tome ne zna puno, no da bi nas rado izmjestili 100 metara dalje na istok, što nam je neprihvatljivo jer imamo gotov projekt na parceli koju nam je dodijelila država. Rektor mi je rekao da će sve provjeriti i javiti mi se povratno, međutim nije se javio”, prepričava nam šefica DHMZ-a.

Kaže i kako se nada da će im, unatoč svemu ovome, Grad ipak izdati građevinsku dozvolu. “Nadam se nekom razumu, jer zaista ne vidim uzrok svemu ovome”, zaključuje Ivančan-Picek. Kako nam detaljiziraju iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, okvirni trošak izgradnje zgrade procijenjen je na 249.985.723 kuna s PDV-om, dok je okvirni trošak opremanja zgrade procijenjen na 141.134.572 kuna s PDV-om.

Prioritetna važnost DHMZ-a za državu

“Kroz rad na programiranju trošenja sredstava iz fondova EU-a i Operativnog programa konkurentnost i kohezija (OPKK) pokušat će se osigurati većina iznosa kako bi se što manje sredstava trošilo iz nacionalnih izvora”, dodaju pa podsjećaju da je projekt izgradnje nove DHMZ-ove zgrade uvršten na popis strateških projekata Republike Hrvatske. To, ističu, ukazuje na prepoznavanje prioritetne važnosti daljnjeg razvoja organizacije poput DHMZ-a.

Osnovana je, zaključuju iz Ćorićevog ministarstva, i Operativna skupina za projekt izgradnje zgrade DHMZ-a koja surađuje na pripremi projekta te predlaže Vladi Republike Hrvatske da isti postane strateški investicijski projekt. Podsjetimo, DHMZ se cijeli niz godina muči s problemom neadekvatnog smještaja, a prošlogodišnji zagrebački potres njihovoj je trošnoj zgradi na Gornjem gradu zapečatio sudbinu crvenom naljepnicom. Međutim, još 2009. godine Vlada je odlučila DHMZ-u na Kampusu Borongaj dodijeliti državnu nekretninu za izgradnju nove zgrade.

Muk sa Sveučilišta

To se konačno ostvaruje u travnju 2017. kada DHMZ i država potpisuju Ugovor o dodjeli nekretnine u dijelu Kampusa u vlasništvu Republike Hrvatske. Dodjela objekta na korištenje omogućava im (do)gradnju temeljem dovršenog arhitektonskog i građevinskog projekta. Međutim, cijela priča naprasno staje krajem kolovoza ove godine kada Sveučilište u Zagrebu, čiji pojedini fakulteti djeluju na Kampusu, ulaže prigovor na izdavanje građevinske dozvole DHMZ-u, a ubrzo podiže i tužbu protiv DHMZ-a za ometanje posjeda.

Sa Sveučilišta u Zagrebu do danas nisu odgovorili na upit i ponovljeni upit o razlozima ulaganja prigovora na građevinsku dozvolu DHMZ-a, kao niti na pitanje o razlozima podnošenja tužbe za ometanje posjeda protiv DHMZ-a. Sveučilište je, baš kao i DHMZ, svojevremeno dobilo od države na korištenje dio zemljišta na Borongaju, a ranije su nam iz DHMZ-a poručili da im Sveučilište “osporava pravni interes za izdavanje građevinske dozvole”.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu