Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ministarstvo turizma objavilo: 'Premašen je broj noćenja iz cijele 2020. godine'

Najviše noćenja ostvarili su strani turisti, a među strancima, pak, najviše je Nijemaca

Prema podacima iz sustava eVisitor, u Hrvatskoj je od početka godine do danas ostvareno 55,3 milijuna noćenja čime je premašen broj noćenja iz cijele 2020. godine kada je u dvanaest mjeseci ostvareno 54,4 milijuna noćenja, priopćilo je Ministarstvo turizma i sporta.

Najviše noćenja, 46,6 milijuna, u 2021. godini ostvarili su strani turisti dok su domaći turisti ostvarili 8,7 milijuna noćenja. Od početka godine ujedno je ostvareno i devet milijuna turističkih dolazaka, to jest zemlju je posjetilo već 1,2 milijuna turista više nego li protekle godine.

Za sigurnost voljni platiti i više

Odlične turističke rezultate komentirala je i ministrica turizma Nikolina Brnjac koja je izjavila kako je ova godina pokazala da su sigurnost i kvaliteta presudni u odabiru destinacija, te da su to gosti spremni platiti i više. Hrvatskoj je, pak, cilj, istaknula je zadržati prepoznatljivost sigurne turističke destinacije radi čega treba i nadalje poštivati epidemiološke mjere.

“U konačnici naša želja je stvaranje održivog turizma u kojem se fokus ne stavlja na broj turista, već na kvalitetu, na turiste koji će konzumirati što veći broj ponuda u destinacijama, generirati veću potrošnju, a što će onda dodatno potaknuti i nove investicije u turizmu”, izjavila je Brnjac.

Dosad je u ovoj godini ostvareno 46 posto više dolazaka i 37 posto više noćenja nego li u istom razdoblju lani. U usporedbi s istim razdobljem 2019. godine, ostvareno je 61 posto dolazaka i 72 posto noćenja. U Hrvatskoj trenutno boravi više od milijun turista. Od stranih turista najviše je Nijemaca (297.000), Poljaka (81.000), Slovenaca (74.000) i Talijana (61.000). Najviše turista trenutno boravi u Istarskoj (283.000), Primorskoj-goranskoj (187.000) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (184.000).

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više