Ministarstvo tvrdi da nemaju evidentirane isplate Kujundžićevom susjedu. Objavljujemo dokumente

Iz izvršenja državnog proračuna vidi se da je iz budžeta Ministarstva zdravstva isplaćeno 4,68 milijuna kuna tvrtki Nevena Mrkše

ZADNJA IZMJENA: sij 26, 2020

Telegram je ranije danas, u subotu, objavio informaciju kako je Ministarstvo zdravstva u mandatu aktualnog ministra isplatilo 4,78 milijuna kuna prvom susjedu i nekadašnjem poslovnom partneru bračnog para Kujundžić.

Premda smo se prije objave teksta obratili Ministarstvu kako bismo ponudili gospodinu Kujundžiću da objasni pod kojim je okolnostima tvrtka Nevena Mrkše s kojim ga se godinama povezuje počela surađivati s državnim bolnicama u njegovom ministarskom mandatu, odgovor nam je stigao naknadno i potpisan je samo s ‘Ministarstvo zdravstva’.

Isplate su išle upravo iz proračuna Ministarstva

U kratkom dopisu kazali su kako nas “uvidom u knjigovodstvenu evidenciju Ministarstva zdravstva od 2015. godine do danas, izvješćuju da Ministarstvo zdravstva nema evidentirane isplate prema tvrtki Smart Medical d.o.o. u vlasništvu gospodina Mrkše”.

No, iz objavljenog dokumenta o izvršenju državnog proračuna RH, jasno je vidljivo kako je upravo iz budžeta Ministarstva zdravstva tvrtki Smart Medical u 2018. isplaćeno 1,125.653 kuna, a u 2019. 3,556.047 kuna. Inače, svaki građanin na ovoj stranici Ministarstva financija može pregledati spomenute uplate.

Izvlačenjem na knjigovodstvo Ministarstva, vjerojatno se želi kazati kako uplate nisu stigle iz samih ureda Ministarstva, poput kabineta ministra, što Telegram nije ni tvrdio: nesporno su, međutim, preko bolnica došle iz proračunskih sredstava kojima upravlja Ministarstvo zdravstva.

Isplate tvrtki Nevena Mrkše iz proračuna Ministarstva zdravstva za 2018.
Isplate tvrtki Nevena Mrkše iz proračuna Ministarstva zdravstva za 2019.

Tvrtka osnovana baš kad je Kujundžić postao ministar

Kako smo također objavili u današnjem tekstu, Smart Medical nabavljao je proizvode bolnicama u vlasništvu države: KB Dubrava, KBC Split, KBC Osijek, KB Merkur, KBC Rijeka i KBC Sestre Milosrdnice.

Smart Medical osnovan je u prosincu 2016. godine, dva mjeseca otkako je gospodin Kujundžić postao ministar. Dok je prije desetak godina bio ravnatelj KB Dubrava, Milan Kujundžić našao se pod optužbama za namještanje poslova tadašnjoj tvrtki Nevena Mrkše.

Povezuju ih obiteljski građevinski poslovi

U to vrijeme, njihove su supruge zajedno gradile urbane vile, a tvrtka u kojoj je radio Neven Mrkša dobivala je milijunske poslove od KB Dubrava. No, optužbe nikad nisu dokazane. Kujundžić ih je odlučno demantirao, ali je potvrdio zajedničke poslove s nekretninama.

Zanimljivo, Tatjana Kujundžić i Snježana Mrkša gradile su upravo one kuće u Markuševcu, koje će se ovih dana naći u središtu afere koju je otkrio Telegram, a njihove obitelji danas tamo žive kao prvi susjedi. Ministar Kujundžić nije bio voljan komentirati naše posljednje otkriće.


* NADOPUNA: Ministar Kujundžić ubrzo nakon objave ovog teksta poslao je priopćenje svim medijima, u kojem piše isto kao u odgovoru koji smo primili od njegovog Ministarstva, te dodaje kako će tužiti Telegram. “Uvidom u knjigovodstvenu evidenciju Ministarstva zdravstva od 2015. do danas nema evidentiranih isplata prema navedenoj tvrtki. Ovom prigodom također želim najaviti kako ću u slučaju novih iznošenja neistinitih informacija potražiti pravnu zaštitu u cilju zaštite kako mog osobnog ugleda, tako i Ministarstva zdravstva”, napisao je ministar.

Jelena Valentić
Glavna urednica
13 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program