Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ministarstvo uporno odbija Telegramu odgovoriti na pitanje: Tko su ti vještaci koji će proglašavati tisuće novih ratnih invalida

Ministarstvo Tome Medveda ne želi otkriti tko su osobe imenovane u liječnička vijeća koja će odsada vještačiti nove ratne vojne invalide

10.09.2021., Zagreb . Konferencija za medije povodom obiljezavanje 30. obljetnice Bitke za Vukovar.  Na konferenciji su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banozic, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, umirovljeni brigadir Branko Borkovic i dr. Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.rPhoto: Robert Anic/PIXSELL
FOTO: Robert Anic/PIXSELL

U srpnju ove godine Hrvatski sabor izglasao je kontroverzne Izmjene i dopune Zakona o hrvatskim braniteljima iz domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Zahvaljujući jednoj od spornih promjena, nove tražitelje statusa ratnog vojnog invalida, umjesto stručnjaka Zavoda za vještačenje, sada procjenjuju liječnička vijeća u okviru Ministarstva branitelja. U prvom stupnju odluke donosi povjerenstvo od tri, a u žalbenom od pet liječnika.

Zakonskim izmjenama tako su ustanovljena tri prvostupanjska vijeća u Zagrebu, dva u Rijeci, Osijeku i Splitu te četiri revizijska i žalbena liječnička vijeća sa sjedištem u Zagrebu. Kako je Telegram već ranije upozoravao, problematično je to što konačnu odluku o imenovanju članova tih tijela donosi sam ministar branitelja. Doduše kandidate mu temeljem pristiglih prijava predlaže Komisija za provedbu javnog poziva, ali ministar prije natječaja imenuje članove tog tijela, a na kraju odbija ili potvrđuje predložene za poziciju u liječničkom vijeću. Koliko je sadašnji, HDZ-ov Tomo Medved, u tome transparentan najbolje pokazuje idući primjer.

Na stranicama Ministarstva branitelja 11. studenoga tako je objavljen javni poziv za podnošenje prijava za imenovanja u liječnička vijeća. Uvjeti za prijavitelje bili su hrvatsko državljanstvo, završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij medicine i specijalizacija te dokaz da se protiv njih ne vodi kazneni postupak. Rezultati tog natječaja nisu objavljeni. Informacija da je završen vidljiva je samo iz kratke vijesti objavljene na stranicama ministarstva 17. prosinca, u kojoj stoji kako se dan ranije “ministar Medved sastao s novoimenovanim članovima stručnih vijeća”.

Natječaj je završen, ali Medved krije imena

Ministarstvu branitelja stoga smo poslali upit u kojem tražimo da nam otkriju tko su stručnjaci koji odlučuju o novim ratnim vojnim invalidima te koliko im iznose naknade. Ubrzo su nam odgovorili da je sveukupno imenovano 47 liječnika specijalista kojima se naknada za rad, citiramo, “određuje po broju vještačenja i broju odrađenih predmeta”. Pritom tvrde da će iznos isplata po svakom predmetu biti u visini naknada koje su liječnici dobivali za taj posao u Zavodu za vještačenje.

Kako su u tom odgovoru ignorirali naša pitanja o identitetu odabranih i konkretnim visinama naknada, ponovno smo se obratili odjelu Odnosa s javnošću ministarstva branitelja. Naglasili smo im da ne vidimo nikakve prepreke da nam ustupe tražene podatke jer se radi o javnom interesu.

Na to su nam samo kratko odgovorili kako je potpisivanje ugovora o djelu u tijeku, kao i “donošenje odluke o visini iznosa naknade”, pa nam stoga “trenutačno ne mogu dostaviti tražene podatke”. Taj odgovor koji smo primili ukazuje na neobičnu netransparentnost Ministarstva branitelja.

Ministarstvo proturječi samo sebi

S obzirom na to da je ministar Medved evidentno već održao sastanak s imenovanim članovima vijeća, nema logike da Ministarstvo branitelja javnosti ne želi otkriti njihova imena uz izliku da je to nemoguće jer se i dalje “potpisuju ugovori”.

Nadalje, sada tvrde kako je “donošenje odluka o visini iznosa naknada koje će primati liječnici još u tijeku”, a u prvom odgovoru Telegramu tvrdili su kako će biti plaćeni po istoj tarifi kao njihovi kolege u Zavodu za vještačenje. Prilično neobična situacija: tvrde, dakle, da je Ministarstvo raspisalo javni natječaj prije nego su odlučili koliko će plaćati te nove suradnike, a odabrani liječnici potpisuju ugovore bez da znaju koliko će zaraditi.

Ponovno smo se obratili Ministarstvu, navodeći sve nelogičnosti, i zamolili da nam jednostavno pošalju popis liječnika koji su prije tjedan i pol bili na sastanku s ministrom Medvedom. Kako nam do traženog roka tu informaciju nisu dostavili, Ministarstvu branitelja poslali smo i treći upit, pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama. Objavit ćemo ga čim nam stigne.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više