Politika & Kriminal

Ministra Pavića novinari su toliko uzrujali pitanjima o nezaposlenosti mladih da se pokupio s presice

Nekoliko puta je odlazio s presice i vraćao se, a onda je u jednom trenu samo naprasno nestao

02.05.2019., Zagreb - Ministarstvo rada. Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavic odrzao je konferenciju za medije o mirovinama i mjerama zaposljavanja. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Ministar rada Marko Pavić za danas je sazvao konferenciju za novinare kako bi, kako kaže, razjasnio netočne informacije koje su se pojavile u medijima. Ministru je bio sporan tekst o tome da u Hrvatskoj pada stopa zaposlenosti mladih te da vladine mjere zapošljavanja ne funkcioniraju. Međutim, novinarska pitanja toliko su ga iznervirala da je na kraju demonstrativno napustio konferenciju. Štoviše, rasprava s novinarima Pavića je toliko isprovocirala da je nekoliko puta odlazio s govornice, pa se vraćao, piše 24 sata, sve dok napokon nije odustao i napustio konferenciju.

Ministar je ustvrdio je kako je Vlada u prve dvije godine mandata uložila 4,5 milijarde kuna, a od ožujka 2016. do ožujka 2019. otvoreno je ukupno 96.058 radnih mjesta. Lani je, kaže, otvoreno 38.287 radnih mjesta više nego godinu dana ranije. “Stopa zaposlenosti mladih između 15 i 29 godina narasla je za 2,6 posto. Prema Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, broj zaposlenih mladih porastao je s 261.000 na 267.500, a stopa zaposlenih je, ovisno o statistici, porasla između 2,45 i 2,6 posto”, rekao je Pavić.

Krivi različite metodologije

Ministar je diskrepanciju između brojki koje su se pojavile u medijima i svojih tvrdnji pokušao objasniti time što se navodno koriste različite metodologije. Novinari su mu uzvratili citirajući dokument iz kojeg su izvađeni brojevi koji toliko smetaju Paviću, Izvješće o provedbi smjernica za 2020., koji je vlada usvojila na prošlotjednoj sjednici. Ministar je na to uzvratio da su toga dana na vladi bila dva dokumenta, spomenuto Izvješće, ali i Izvještaj garancije za mlade, te da treba gledati brojke iz oba izvora.

„Kada gledamo kompletne brojke, dva izvora koje mogu citirati, a to je DZS po kojemu je stopa zaposlenosti mladih rasla za 2,6 posto u zadnjem kvartalu 2018., a po HZMO-u broj mladih koji radi je porastao na 267.500”, rekao je ministar te ponovio da mjere zapošljavanja daju rezultate i da postoje i drugi dokumenti u koje treba pogledati brojke. Na zahtjev novinara da kaže kolika je točno trenutna stopa zaposlenosti mladih od 15 do 29 godina, ministar je odgovorio kako postoji nekoliko metodologija.

To je prilično iznerviralo novinare koje je ministar nešto prije optužio za objavu netočnih podataka. Pavića su pitali treba li se Hrvatska zadovoljiti rastom stope zaposlenosti od tek dva ili tri posto, i tu je došlo do loma. Pavić je odgovorio da Vlada poduzima maksimalne napore da se povećaju plaće i stopa zaposlenosti, nakon čega je zahvalio okupljenima i bez daljnjih objašnjenja otišao iz dvorane.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu