Ministri Europske unije ozbiljno su zabrinuti zbog poljske reforme koja će dovesti sudove pod snažnu političku kontrolu

Ministri EU počeli su dosad neviđenu raspravu o prijetnjama vladavini prava u Poljskoj

ZADNJA IZMJENA: lip 26, 2018
Foto: Profimedia, Zuma Press - News

Ministri Europske unije u utorak su započeli dosad neviđenu vrstu rasprave o prijetnjama vladavini prava u Poljskoj, pozvavši Varšavu da odustane od spornih pravosudnih reformi za koje tvrde da stavlja sudove pod snažniju političku kontrolu.

Vladajući poljski nacionalisti odbili su dodatne ustupke oko te reforme čiji je dio već stupio na snagu, a koju kritiziraju aktivističke skupine, EU i oporbeni poljski političari, tvrdeći da ugrožava demokratski sustav ravnoteže.

Poljska je u sve većem sporu sa zapadnim članicama EU-a koji se u posljednje vrijeme očituje u nesuglasicama oko idućeg europskog sedmogodišnjeg proračuna. Neposlušnost vladajuće stranke Prava i pravde (PiS) pokazuje koliko je EU nemoćna utjecati na one članice koje krše ono što oni vide kao temeljna načela.

Tvrde da se samo žele riješiti komunističke prošlosti

Europska komisija je pokrenula proceduru kažnjavanja Poljske zbog slabljenja vladavine prava, a to je prvi put da je ta mjera iskorištena. Na susretu u utorak ministri zaduženi za EU i vanjske poslove ispitivat će svojeg poljskog kolegu.

“Poljska vlada ima pravo reformirati pravosuđe sve dok to ne ide nauštrb neovisnosti sudstva”, rekao je potpredsjednik Komisije Frans Timmermans koji vodi slučaj protiv Poljske. Usprkos političkoj osjetljivosti te teme najmanje šest ministara napustilo je susret prije početka rasprave zbog gustog rasporeda.

Poljska tvrdi da kritička analiza Komisije sadrži “činjenične pogreške i pogrešne procjene”. PiS tvrdi kako su reforme potrebne kako bi se ubrzao iznimno neefikasan pravosudni sustav i da se Poljska riješi komunističke prošlosti. Dio reforme je i prisilno umirovljenje oko 40 posto sudaca vrhovnog suda od srpnja. Nove suce će u budućnosti imenovati predsjednik koji je trenutno saveznik PiS-a.

Trenutno primaju najviše sredstava od Europske unije

Varšava je nakon dvije godine sukoba s Bruxellesom ove godine ponudila neke ustupke kako bi se ti odnosi poboljšali, pa su tako dijelom smanjili nove ovlasti ministra pravosuđa kojima bi svojevoljno mogao imenovati i suspendirati suce. No EU tvrdi kako to nije dovoljno i da održavanje vladavine prava – jednog od temelja saveza – nije pitanje političkih dogovora Varšave i Komisije.

“Ne može biti političkih popusta kad je u pitanju vladavina prava”, rekao je njemački ministar za europska pitanja Michael Roth koji je s Francuskom u utorak održao zajedničku prezentaciju. “Potrebni su nam značajni napretci, pogotovo po pitanju neovisnosti poljskog sudstva”, dodao je. Njihov stav dijele i države poput Nizozemske i Švedske, a trenutna istraga Komisije mogla bi teoretski dovesti do suspenzije poljskog prava glasa u EU-u.

S druge strane, mađarski premijer Viktor Orban najavio je da će staviti veto na bilo kakve mjere protiv Poljske koja trenutno prima najviše sredstava od Europske unije.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program