Politika & Kriminal

Ministri su prilično zadovoljni u kakvom stanju ostavljaju resore, ističu da novu vladu neće dočekati kosturi iz ormara

Evo što kažu Lalovac, Grčić, Varga, Miljenić i Zmajlović, ministri na odlasku

30.12.2015., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je 271 sjednica Vlade RH. na kojoj je uz ostalo donesena odluka o povecanju minimalne place. Branko Grcic, Orsat Miljenic, Vesna Pusic, Predrag Matic, Zoran Milanovic.
Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Ministar financira Boris Lalovac kazao je u srijedu uoči sjednice Vlade da je državna blagajna u vrlo dobrom stanju te izrazio nadu da će proračunski deficit biti ispod 10 milijardi kuna.

“Sutra i prekosutra kada sjednu zadnje uplate PDV-a reći ću kakvo je stanje u javnoj blagajni. Nadam se da će deficit biti ispod 10 milijardi, što je manje od planiranih 12 milijardi, dok je prošle godine bio 16 milijardi”, izjavio je Lalovac. Dodao je da mu je želja bila još smanjiti deficit, ali da nažalost u tome nije uspio.

“Po cash načelu mislim da su javne financije napravile određen iskorak, ali i dalje će trebati ući u primarni sufict”, rekao je Lalovac.

Na upit hoće li biti ostavljeni kosturi u ormaru novoj vladi, Lalovac je zanijekao, istaknuvši da Porezna uprava jasno i transparentno evidentira uplate i da će se odmah znati ako neko ne izvršava obveze. Što se tiče povećanja minimalnih plaća, ministar financija na odlasku kazao je da je prosjek plaća u Hrvatskoj oko 5.500 kuna, što je aritmetička sredina, ali da to ne prikazuje pravo stanje.

“Najveći dio građana ima plaće od dvije do tri-četiri tisuće kuna. Nadam se da će i ovo malo povećanje minimalca ljudima olakšati. Svaki mali pomak na potrošnji znači i ukupno bolji BDP”, ustvrdio je Lalovac, izrazivši nadu da će buduća Vlada nastaviti s rasterećenjem poreza na dohodak. Od početka ove godine uvedene su izmjene poreza na dohodak, kojima je povećan neoporezivi dio plaće, što je potaknulo rast neto plaća, a time i potrošnju i BDP.

Na upit novinara gdje se vidi u novoj godini, Lalovac je rekao da je “čovjek od brojki” te da se dugoročno vidi negdje u gospodarstvu.

Lalovac je rekao da je "čovjek od brojki
Lalovac je rekao da je “čovjek od brojki” PIXSELL

Grčić zadovoljan svojim mandatom

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić, pak, istaknuo je da je ovo već treće po redu povećanje minimalne plaće u mandatu Vlade na odlasku te da je to usklađivanje s rastom plaća u drugim segmentima gospodarstva i rastom troškova života.

Svoj mandat Grčić je ocijenio uspješnim. “Mandat mogu zatvoriti zadovoljan makroekonomskim rezultatima, rastom BDP-a, izvoza, industrije i korištenja EU fondova”, kazao je Grčić uoči sjednice Vlade.
Podsjetio je da je u ovoj godini iz EU fondova isplaćeno preko 5 milijardi kuna, u usporedbi s dvije milijarde kuna prošle godine i milijardu kuna godinu prije.

“Taj rast je itekako vidljiv i doveo je u trećem tromjesečju do rasta građevinskog sektora, investicija i BDP-a”, izjavio je. Na upit novinara da komentira novog mandatara Vlade Tihomira Oreškovića, Grčić je kazao da smatra kako je riječ o vrlom ozbiljnom menadžeru, ali da bi mogao imati problema s izbornim legitimitetom i nedostatkom političke pozadine.

Izrazio je nezadovoljstvo prvim objavama o tome da će bogatiji građani imati bolju zdravstvenu skrb, a siromašniji lošiju. “To je nešto što SDP nikada ne bi niti neće podržati”, ustvrdio je Grčić.

Grčić kaže da je rast itekako vidljiv
Grčić kaže da je rast itekako vidljiv PIXSELL

Varga ističe da ne ostavljaju kosture u ormaru

Ministar zdravlja Siniša Varga odbacio je u srijedu mogućnost prenošenja u Hrvatsku kanadskog modela zdravstva jer se, istaknuo je, zdravstveni sustavi ne mogu preslikati iz jedne u drugu zemlju.

Varga je uoči sjednice Vlade istaknuo da po njegovu poznavanju zdravstvenih sustava, u svijetu ne postoji nijedan sustav zdravstva koji bi se u cijelosti mogao preslikati negdje drugdje.

Izjavio je i da je hrvatski zdravstveni model jedan od najboljih u Europi po svim pokazateljima. “Po uloženom novcu smo treći u Europi, a kroz reforme koje smo do sada provodili do kraja 2017. namjeravali smo biti broj 1 u Europi. No, po najavama, izgleda da će se odustati od tih reformi. Zanima me što će na to reći Europska komisija”, rekao je ministar.

Ustvrdio je i kako je stanje u zdravstvu koje su naslijedili početkom 2012. bio “apsolutni kaos i nered”.

“Mi smo uveli red kao što smo ga uveli i u razdoblju od 2000. do 2003. nakon nereda koji je ostavio HDZ. Sada smo to ponovili. Velika je odgovornost na novom mandataru da se ‘prosvijetli o hrvatskim zbiljnostima’ i da jednostavno mora provoditi dalje reforme onako kako smo ih mi zacrtali”, poručio je.

Odbacio je i mogućnost da će buduća zdravstvena administracija zateći “kosture iz ormara” jer tih kostura, kako je rekao, nema.

Varga ističe da je u svom resoru zatekao kaos
Varga ističe da je u svom resoru zatekao kaos PIXSELL

Miljenić smatra da svoj resor ostavlja u odličnom stanju

Ministar pravosuđa Orsad Miljenić rekao je u srijedu uoči sjednice tehničke Vlade da svoj resor novom ministru ostavlja u odličnom stanju, puno boljem nego što ga je zatekao i da neće ostaviti nikakve “kosture u ormaru”.

Odgovarajući na novinarski upit hoće li biti potreban tzv “clean start” Miljenić je rekao da “ako je nekome potreba neka si čisti, ali što se njega tiče to nije potrebno. “Mi smo naslijedili nekih 150 milijuna kuna dugova, a sada ih praktički nema”, dodao je. “Plaćanja su bila s preko godinu dana kašnjenja, a sada se ona rade u tromjesečju i to je ono što ostaje.”

Za odluku Ustavnog suda da se ukine tzv. “revolving-door” službenicima rekao je da je “problematično što se radi na taj način i na kraju kada je sve gotovo i ne znam zašto ti ljudi nisu mogli do kraja to odraditi. “To pitajte Ustavni sud”, poručio je.

Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske izvijestio je u ponedjeljak da je Ustavni sud 21. prosinca prihvatio njegov prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti Zakona o državnim službenicima u dijelu koji omogućava zapošljavanje u kabinetima ministara bez prethodne provedbe javnog natječaja.

Upitan o mogućem zapošljavanju bivših ministara u privatnim poduzećima kao što su najave za ministra obrane Antu Kotromanovića, ministar pravosuđa je rekao da postoji Zakon o sprečavanju sukoba interesa i sigurno je kako su neke stvari propisane i ono što se može raditi će se raditi.

Na upit o nastavku karijere rekao je da će za početak biti u Saboru. “Ali ako se provedu ovi vrlo pametni planovi o smanjenju plaća, onda ću si tražiti neki drugi posao budući da živim samo od plaće”, dodao je ironično.

Miljenić isto kaže da ne ostavlja kosture u ormaru
Miljenić isto kaže da ne ostavlja kosture u ormaru PIXSELL

Zmajlović kaže da će novu vladu dočekati niz pripremljenih projekata

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović izjavio je u srijedu kako je njegov resor u sređenom stanju te kako će novu vladu dočekati niz pripremljenih projekata koji su u fazi izvođenja te za koje je osigurano financiranje iz europskih fondova.

“Resor je u sređenom stanju a ono što je najvažnije, sustav gospodarenja ambalažnim otpadom je u potpunosti reformiran, prepušten najvećim dijelom tržištu što je bila ključna reforma u ovom resoru, da se cijene ambalaže ne određuju diskrecijskom odlukom određenih političkih dionika već su prepuštene tržištu i više nema određivanja cijena i muljanja s ambalažom”, rekao je Zmajlović prije sjednice Vlade.

Upitan hoće li novu vladu dočekati “kosturi u ormaru” Zmajlović je odgovorio kako njih nema, a na pitanje je li mu žao zbog preseljenja njegovog ministarstva u Zagreb Tower odgovorio je kako mu nije žao jer se racionaliziralo poslovanje, ali mu je žao zbog medijske hajke koja je, tvrdi, bila nepravedna i nepoštena.

Nastavite čitati