Ministrica Dalić komentirala arbitraže koje je Sberbanka pokrenula protiv Agrokora; misli da Rusi ne podržavaju oporavak tvrtke

Sberbanka je protiv Agrokora u Londonu pokrenula tri arbitraže

ZADNJA IZMJENA: kol. 11, 2017
Foto: PIXSELL

Vladin povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak u četvrtak je objavio najnovije mjesečno izvješće o poslovanju koncerna u kojem, među ostalim, piše kako je protiv Agrokora i povezanih društava pokrenuto više parničnih i ovršnih postupaka te tri arbitraže.

“Među njima su i ovršni postupci koje je u Sloveniji pokrenula Sberbank, Ljubljana, a koji su prekinuti po sili zakona, kao i postupci u svezi drugih financijskih obveza prema više trećih, mjeničnih vjerovnika i ugovora o kreditu pred sudovima Srbije i Crne Gore te tri arbitražna postupka pokrenuta u Londonu”, priopćili su jučer iz Agrokora.

Kako pišu mediji, sva tri arbitražna postupka pokrenuo je ruski Sberbank zbog kredita od ukupno nešto više od milijadre eura koje je odobrio Ivici Todoriću. O posljednjem izvješću Agrokorove izvanredne Uprave oglasili su se danas i iz Ministarstva gospodarstva na čijem je čelu Martina Dalić.

‘Rusi više ne podržavaju oporavak Agrokora’

Za N1 poručuju kako im je žao što Rusi ne podržavaju oporavak koncerna, budući da, kako kažu, objavljeni rezultati poslovanja potvrđuju stabilizaciju stanja u Agrokoru. “Sberbanka kao veliki, ali neosigurani, vjerovnik postupa na način iz kojeg razumijemo da nije zainteresirana za jačanje efikasnosti poslovanja Agrokora kao jedinog izvora naplate svojih potraživanja.

Žao nam je što Sberbanka kao veliki vjerovnik sada više ne podržava oporavak poslovanja Agrokora koje se, nakon teškog razdoblja u kojem je Uprava predvođena Ivicom Todorićem dovela cijeli sistem na rub stečaja i ugrozila stabilnost hrvatskog gospodarstva i gospodarstava susjednih država, stabilizira i oporavlja”, poručili su iz Ministarstva.