Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Ministrica demantira da nas je Bruxelles odbio: ‘Nismo ni tražili produljenje roka za trošenje milijardi za obnovu’

Objavljeno je da će Hrvatska morati vratiti velik dio od 5,1 milijardi kuna koje smo dobili iz EU. Ministrica to demantira

FOTO: Screenshot N1

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sazvala je press konferenciju nakon što je objavljena vijest da Europska komisija neće produžiti rok za korištenje europskih sredstava iz Fonda solidarnosti za sanaciju hitnih šteta od zagrebačkog potresa. Ako 5,1 milijardi kuna pomoći ne iskoristi do sredine lipnja, Hrvatska će prema danas objavljenim tvrdnjama svakako morati vratiti nepotrošeni novac. No, ministrica tvrdi da EK nije odbila produžiti rok za korištenje sredstava iz Fonda.

Jutarnji list i 24, koji su objavili vijest o odbijenici iz Bruxellesa, pozivaju se na pismo koje je stiglo u Vladu. No, Obuljen Koržinek tvrdi da su to netočni navodi i na izvanrednoj presici je navela kako je meritum pisma potvrditi ono o čemu se razgovaralo na tehničkom sastanku – provedbi projekata koji se financiraju Fondom solidarnost, organizacijskoj strukturi i načinu izvještavanja. Navodi kako se u pismu posebno ističe da se radi po metodologiji njezinog ministarstva.

Naglasila je kako su novinari kao odbijenicu shvatili dio pisma u kojem se govori o roku za trošenje sredstva iz Fonda solidarnosti od 18 mjeseci, što je ionako poznata činjenica.

‘Nismo tražili produljenje roka’

“Nismo tražili produljenje roka niti se o tome u ovom trenutku razmišlja. Mi smo u fazi kada će se značajno ubrzati trošenje, pogotovo sredstava koje se odnose na infrastrukture, kulturnu baštinu i javnog zdravstva. Alokacijom je određeno za što će se osigurati koji iznos sredstava. Ukupno nam je na raspolaganju 5,1 milijarda za zagrebački potres”, kazala je Obuljen Koržinek.

“Fond je namijenjen za hitnu sanaciju kako bi se osiguralo da zgrade nisu opasne”, rekla je ministrica kulture, dodavši kako cjelovito gledaju na sredstava iz Fonda solidarnosti i sredstva iz Nacionalnog plana za oporavak. Dodala je kako će posezati za drugim izvorima sredstava kad se ta dva fonda iscrpe. “Trenutno, ovo nisu dovoljna sredstva i obnova se neće uspjeti obaviti u godinu, dvije”, napomenula je.

Ustvrdila je kako su ukupno prijavljeni projekti u vrijednosti od 11 milijardi kuna te da su od toga ugovoreni projekti u vrijednosti od 8 milijardi kuna. “Kad gledate od onoga što smo ugovorili, prvi zahtjevi za naknadu sredstava su oni s najmanjim iznosom i to su one najnužnije mjere koje su se poduzimale nakon potresa”, rekla je. Poručila je da je “planiranu dinamiku” usporile dodatne štete nastale u petrinjskom potresu napomenuvši kako su se “preklopila” dva potresa. Nada se da će sva sredstva potrošiti do lipnja.

‘Ne treba se senzacionalistički govoriti’

Na pitanje hoće li se onda tražiti produženje roka, Obuljen Koržinek je odgovorila: “Tehnički sastanci od kojih je sve počelo, služe upravo tome da se prati dinamika. Bilo bi neozbiljno od nas da šest mjeseci prije roka govorimo o tome što će se realizirati ili neće do predviđenog roka. Veliki je dio dionika i zato u pismu i piše da imamo sljedeći sastanak početkom ožujka i tada će sve biti jasnije oko dinamike trošenja. Tada ćemo vidjeti i da se odluka o raspodjeli sredstava između resora formalno donese.”

Ponovila je kako su ugovoreni projekti u vrijednosti od 8 milijardi kuna i tvrdi da temu produljenja roka trenutno nije potrebno “javno emancipirati niti s time licitirati”, jer postoji “veliki angažman da se dinamika poveća”. Istaknula je kako će možda neki projekti kasniti zbog javne nabave. “Došlo je do značajnog poskupljenja materijala i vidmo da nam se troškovi po pojedinim projektima povećavaju, a sve unutar prihvatljivih troškova. Ono što se možda neće relaizirati možda će biti financijski kompenzirano kroz druge projekte”, kazala je Obuljen Koržinek.

Smatra da “tema potrošnje sredstava” uopće ne bi trebala biti na stolu i da se ne treba “senzacionalistički i neutemeljeno” govorit o nečemu što nije meritum pisma iz Bruxellesa. Naglasila je kako će iz Fonda solidarnosti bit pokriven samo dio obnove te da će veći dio dolaziti iz Nacionalnog plana oporavka.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više