Politika & Kriminal

Ministrica Divjak hrabro je, tri dana prije izbora, objavila 7 zakona od kojih se neki čekaju i tri godine

Sad, u fotofinišu kampanje u kojoj sudjeluje, Divjak je objavila važne zakone koje je obećavala čitav mandat

13.06.2020., Varazdin - Hrvatska narodna stranka predstavila listu od 14 kandidata za 3. Izbornu jedinicu. Blazenka Divjak. 
Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
FOTO: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Nakon pune tri godine ministarskog mandata i obećanja da će donijeti niz zakonskih rješenja u obrazovanju i znanosti, Blaženka Divjak jučer je na web stranicu Ministarstva istovremeno iskrcala sedam gotovih prijedloga novih, vrlo važnih obrazovno-znanstvenih zakona. Ne bi s time bilo nikakvog problema da zakoni nisu objavljeni dva dana uoči izborne šutnje i izbora na kojima se i sama natječe na HNS-ovoj listi.

Objavljene nacrte zakona u podrubrici na webu Ministarstva jučer su otkrile kolege s portala Srednja.hr; ispravno su primijetili kako se većina prijedloga zakona odnosi na reformu visokog obrazovanja – jedan od ključnih dijelova aktualnog programa Blaženke Divjak s kojim se natječe za mandat u Saboru. Objavljen je tako, među ostalima, prijedlog dugo iščekivanog, nikad donesenog Zakona o znanosti, za čije je nedonošenje u vlastitom mandatu Divjak optužila akademske klike i s napadom na rektora Borasa otvorila svoju kampanju.

Zakoni čekaju od 2018.

Osim Zakona o znanstvenoj djelatnosti, objavljeni su još prijedlozi zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, o Agenciji za osiguravanje kvalitete u znanosti, o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija, o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, o obrazovanju odraslih i o predškolskom odgoju i obrazovanju. Svi ovi zakoni trebali su biti doneseni u posljednje tri godine i za to su postojali jasni planovi.

Prema planovima zakonodavnih aktivnosti Vlade RH za 2018., 2019. i 2020. godinu., donošenje Zakona o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti prvo je najavljeno za IV. tromjesečje 2018., zatim za III. tromjesečje 2019., a onda optimistično za 2. tromjesečje 2020. Zakon o znanosti i visokom obrazovanju predviđao se prvo za IV. tromjesečje 2018., zatim za II. tromjesečje 2019., a posljednje je očekivanje bilo II. tromjesečje ove godine. Sve se to, dakako, nije ostvarilo.

Slično je i s ostalim, jučer objavljenim zakonima. Donošenje Zakona o Agenciji za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti prvo je bilo predviđeno za III. tromjesečje 2019., a onda opet za II. tromjesečje 2020. Iznimno važan Zakon o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija prvo je trebao biti objavljen tijekom IV. tromjesečja 2019., a zatim je prebačen na II. tromjesečje ove godine. Niti to nije ostvareno. Donošenje Zakona o obrazovanju odraslih predviđalo se od 2018., a izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju od 2019.

Neostvarena reforma visokog školstva

Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru mora se, pak, mijenjati zbog recentne odluke Ustavnog suda o pozicioniranju stručnih studija i kvalifikacija koje stručni studenti ostvaruju. U kontekstu ovako kasne i zapravo beznačajne objave nacrta prijedloga zakona, posebno je zanimljiv slučaj Zakona o osiguravanju kvalitete. U jednom trenutku mandata ministrice Divjak, zakon se doslovno na nekoliko sati pojavio u javnom savjetovanju, potom je povučen i netragom nestao i od tada – do sada – nitko ga više nije vidio.

O problemima s donošenjem novoga Zakona o znanosti i otporu akademske zajednice zakonskim rješenjima Divjak i njenog državnog tajnika Tome Antičića, na Telegramu smo pisali u nekoliko navrata. Pa ipak, reforma visokog obrazovanja, iako u njoj nije uspjela, sada je jedan od temelja programa kojim se Divjak bori za ulazak u Sabor, ističući kako su joj protekle tri godine klipove podmetale “akademske klike”.

Nastavite čitati