Politika & Kriminal

Ministrica Divjak kaže da ju dekan Hrvatskih studija pokušava zastrašiti kaznenom prijavom

Ministrica Divjak oštro je reagirala nakon što ju je jučer kazneno prijavio njen prethodnik Pavo Barišić

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak danas je reagirala na jučerašnju kaznenu prijavu koju je protiv nje podnio Fakultet hrvatskih studija putem dekana Pave Barišića. “U trenutku kada inzistiramo na provođenju zakonom pripisane procedure osnivanja fakulteta, ovakav postupak tumačim kao pokušaj pritiska i zastrašivanja. Posebice kada se očekuje da se ustanova financira od strane poreznih obveznika i to bez mogućnosti bilo kakvog nadzora. U ovom cijelom procesu moj je prvi cilj zaštita interesa studenata i njihovog prava na kvalitetno obrazovanje”, ističe Divjak.

Iz Ministarstva obrazovanja jučer je Hrvatskim studijima odaslana i uputa “kako bi se zaštitilo studente i poštovalo proceduru, a nakon koje je očito uslijedila kaznena prijava”, poručuju iz Ministarstva. U uputi Ministarstva, koju su jučer poslali Hrvatskim studijima, Ministarstvo ih poziva da, u skladu s člankom 8. Zakona o ustanovama, dostave Ministarstvu na prethodnu suglasnost akt o osnivanju Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Iz Ministarstva jučer pojasnili opcije Hrvatskim studijima

“U slučaju da je akt o osnivanju Fakulteta sukladan sa Zakonom, Ministarstvo će povući žalbu na upis u sudski registar te je, nakon toga, sukladno članku 51. stavku 1. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju potrebno podnijeti zahtjev za upis u Upisnik visokih učilišta Ministarstva, a kako bi visoko učilište moglo započeti obavljanje djelatnosti i izvođenje određenih studija.

Ako visoko učilište ne podnese zahtjev radi ocjene sukladnosti osnivačkog akta Fakulteta sa Zakonom, Ministarstvo će čekati ishod žalbenog postupka, odnosno Rješenje Visokog trgovačkog suda vezano uz upis Fakulteta u sudski registar”, stoji u jučerašnjoj uputi Ministarstva.

Dodaju i kako će, ovisno o ishodu žalbenog postupka, Fakultet hrvatskih studija biti dužan podnijeti zahtjev za ocjenu sukladnosti akta o osnivanju Fakulteta sa zakonom ili zahtjev za upis istoga u Upisnik visokih učilišta. Podsjećamo, Barišić je pokrenuo upravni spor i podnio prijavu protiv Divjak zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti, tvrdeći kako je ona “zloporabom položaja i ovlasti Sveučilištu u Zagrebu prouzročila štetu”.

Studenti u polemici sa Sindikatom

Danas se oglasio i Studentski zbor Fakulteta hrvatskih studija, koji se svojim zaključkom i priopćenjem razračunava s izjavama glavnog tajnika Nezavisnog sindikata znanosti Vilimom Ribićem. Tako iz Zbora tvrde da su podržali osnivanje Fakulteta hrvatskih studija “jer je to jedino u interesu studenata” te “osuđuju politikantstvo Sindikata koji već godinama ometa reformu institucije Hrvatskih studija, koji su najprije unaprijeđeni u status odjela, a sada i u status Fakulteta hrvatskih studija i koji zauzima visoko mjesto na listi privlačnosti hrvatskih maturanata pri odabiru društveno-humanističkih studija”.

Iz Studentskog zbora poručuju i kako Sindikat “sudstvo proglašava nekompetentnim i korumpiranim uvijek kada ne postupi po zamislima i očekivanjima Sindikata”. Svoje priopćenje zaključuju pozivom Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu te Hrvatskom studentskom zboru da ih podrže “u obrani dostojanstva i interesa studenata Fakulteta hrvatskih studija”.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu