Politika & Kriminal

Ministrica kulture o presudi H-alteru: 'To je neprihvatljivo. SDP tvrdi da smo mi krivi za to? To je nebuloza'

Zabranjivanje da se govori unaprijed je nešto što je neprihvatljivo, tvrdi ministrica kulture i medija

FOTO: Screenshot/RTL

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek komentirala je večeras u emisiji RTL Danas presudu Općinskog suda u Zagrebu koji je zabranio portalu H-alter da piše o Poliklinici za zaštitu djece i mladih i njezinoj ravnateljici Gordani Buljan Flander. Odluku suda, kazala je ministrica, ne može shvatiti.

“Ovo što se danas dogodilo da je netko zabranio a priori novinaru da dalje o nekoj temi piše je potpuno neprihvatljivo i ne mogu shvatiti na temelju čega se mogla izvući takva odluka s obzirom na to da vi ne možete znati što će netko dalje pisati ili govoriti. Zabranjivanje da se govori unaprijed je nešto što je neprihvatljivo. Reagirao je i ministar pravosuđa i to je nešto što se mora osuditi”, kazala je.

‘Ovo je presedanska situacija’

Odgovorila je i na pitanje može li se napraviti zakonski okvir koji bi bio drugačiji kako bi se zaštitili mediji u budućnosti. “Medijske zakone imamo dugo na snazi i Ovršni zakon imamo dugo na snazi. Ovo je presedanska situacija. Znate da smo formirali skupinu koja je počela raditi vezano uz slapp tužbe i ono što su već prvi preliminarni podaci pokazali da represija ne rješava ništa. Svi dionici u tom lancu moraju preuzeti svoj dio odgovornosti i suci da ujednačeno sude i odvjetnici da savjetuju stranke da potegnu za instrumentima iz medijskih zakona, a i da novinari sami reagiraju”, kazala je.

Obuljen Koržinek je istaknula i da se vlas u ovom konkretnom slučaju ne smije uplitati u odluku sudbene vlasti. “Zato smo reagirali kako smo reagirali, i premijer i ministar pravosuđa i uprave, a i ja. Rekli smo da smatramo to neprihvatljivim. Pravosuđe je jedan od stupova vlasti i samostalno je u donošenju odluka”, kazala je.

Odgovor SDP-u

Ministrica smatra da bi u slučajevima kada je, kako je kazala, nešto stvarno utuživo bilo dobro ubrzati postupke i donijeti presudu. “Nemojmo posezati za privremenim mjerama pogotovo kad se to odnosi na medije”, poručila je.

Osvrnula se i na tvrdnje SDP-a da je za takve sudske odluke kriva i aktualna Vlada. “To je bizarno. Kako bi Vlada bila kriva što je neki sudac donio neku odluku. Znamo svi kako se suci biraju, naravno da se njihov rad može propitivati, korisno bi bilo da SPD to radi u Ustavnim okvirima. Ovako imputirati, pa što bi trebali, kao Vlada mijenjati odluke sudova koji nam se ne sviđaju? To je nebuloza”, kazala je Obuljen Koržinek.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu