Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Ministrica nije dala ostavku. Izmakla se i za kaos optužila sukob sindikata i premijera

Kazala je da u igri moći između sindikata i premijera ne želi sudjelovati

„Nakon dugotrajnog i mukotrpnog puta uspjeli smo uvesti reformu obrazovanja u hrvatske škole. Po prvi puta u modernoj hrvatskoj državi uspjeli smo da reforma obrazovanja zaživi u hrvatskim školama. Status učitelja je desetljećima bio zanemarivam, dala sam sve od sebe da poboljšamo status učitelja, to nije jednostavno. Počevši od toga da smo uveli nagrađivanje, napredovanje najboljih po modernim kriterijima, da smo uveli i administrativno rasterećenje.

Nemojmo zaboraviti i status službene osobe za učitelje i nastavnike, educiranje, oprema, ali i povećanje plaća koje se događalo i još se uvijek događa”, rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak na izvanrednoj konferenciji za medije koju je sazvala na temu najavljenog frontalnog štrajka zaposlenih u osnovnim i srednjim školama. “Od početka štrajka pokušavala sam pomiriti dva prava. Pravo za učenike, ali i pravo za nastavnike da se bore za bolji status. Jer kao ministrica moram brinuti o svima. Od danas nije moguće to pomiriti”, nastavila je ministrica.

“Kao što je jučer u svojem otvorenom pismu napisala pravobraniteljca za djecu, današnja situacija, gdje se sustav nalazi u potpunoj blokadi, rezultat je igre moći između sindikata i premijera. Ja tu ne želim sudjelovati. Na kocki je budućnost naših učenika. Pozivam sindikate i premijera da pronađu kompromis i djecu stave na prvo mjesto. U suprotnom svi gubimo. Sutra ujutro na konzultacije sam pozvala sindikate i pravobraniteljicu za djecu, kako bi razgovarali o o situaciji u kojoj su se našli učenici”, kazala je ministrica.

Ministrica kaže da se neće svrstavati

Savjetnik ministrice Marko Košiček govorio je nadoknadi propuštenih nastavnih dana i organizaciji nastave. “Sutrašnji sastanak ide u smjeru širenja konzultacija. Ako ovo potraje, na stol dolaze neke rezervne opcije. Tu su četiri mogućnosti: nenastavni dani, subote, skraćivanje školskih praznika ili produžetak nastavne godine. Nisu sve škole u istoj situaciji, niti sve generacije unutar škole i ne postoji magična formula. Nisu sve škole ni generacije u istoj situaciji, najugroženiji su maturanti. Za sada je sve po planu, ali moramo biti realni, sve opcije su otvorene”, rekao je Košiček.

Pred novinare se vratila ministrica, koja je rekla da je nastavak dijaloga kompromis, ili je ugroženo obrazovanje svih hrvatskih učenika. “Situacija je vrlo ozbiljna. Moramo svi raditi na tome da ova važna školska godina prođe tako da učenicima osiguramo kvalitetno obrazovanje. Rješenje se treba naći u dijalogu između sindikata i premijera. Oni moraju nastaviti dijalog i oni moraju naći kompromis”, kazala je.

“Ja se neću svrstati na stranu jednih ili drugih. Ovo što sada imamo, izostanak kvalitetnog dijaloga, nije dobro. Mislim da je i to razlog za nedovoljstvo nastavnika i učitelja”, kazala je Divjak odgovarajući na zahtjev novinara da objasni izjavu da se ne želi sudjelovati u igri sindikata i premijera. “Ja sam razmišljala o tome kako nedoprinijeti kaosu, nego učvrstiti put do rješenja”, kazala je ministrica, odgovarajući na pitanje novinara o tome je li razmišljala o podnošenju ostavke.

Štrajk do ispunjenja zahtjeva

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjih školama sinoć su najavili da će početi frontalni štrajk u osnovnim i srednjim školama do ispunjenja zahtjeva za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto.

Sindikati su se na opći štrajk odlučili nakon 26 dana u cirkularnom štrajku i pregovora s Vladom, koja im je u konačnici ponudila povećanje osnovice plaće za 6,12 posto u idućoj godini kroz Temeljni kolektivni ugovor, izradu analize plaća u javnom sektoru u čijem su okviru i koeficijenti te sporazum o dodatku na plaću od 2 posto ako Vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima, što su oni odbili.

Osim štrajka do ispunjenja zahtjeva, sindikati su najavili prosvjede za vrijeme Kongresa Europske pučke stranke (EPP), te na Trgu svetog Marka i Trgu bana Jelačića. Prva prosvjedna akcija “Potrubi za obrazovanje” na redu je u srijedu, kada se održava Kongres EPP-a u zagrebačkoj Areni. Sindikati će na raskrižjima od Sheratona do Arene od 13 do 14 sati stajati s transparentima pozivajući sudionike u prometu da ih podrže trubljenjem.

Nakon jutrošnje konferencije za medije školskih sindikata, ministrica je svoju izvanrednu presicu najavila za 14 sati. Iz Ministarstva su je naknado pomaknuli na 15, pravdajući to izvanrednim okolnostima i sastancima.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više