Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ministrica Obuljen, koja se kao bori protiv fake newsa, dala je 1,3 milijuna kn portalu koji objavljuje lažne vijesti

Novac su dobili u sklopu projekta ‘Mediji zajednice - potpora socijalnom uključivanju putem medija’

Nina Obuljen snimljena u ministarstvu
FOTO: Borko Vukosav/Telegram

Index donosi zanimljivu priču o načinu na koji se Ministarstvo kulture i medija, na čelu s Ninom Obuljen Koržinek, bori protiv lažnih vijesti, za koje je ministrica prošle godine ustvrdila da postaju ”ozbiljan sigurnosni problem”.

Kako je portal iskopao, Ministarstvo je u sklopu natječaja za financiranje projekata ‘Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija’ između ostalog dodijelilo sredstava i portalu, piše Index, poznatom po objavljivanju lažnih i neprovjerenih informacija. Tako je, pišu, desničarski portal Priznajem.hr dobio 1,3 milijuna kuna za ‘Razvoj informativne platforme Hrvatski branitelj’.

Neke od vijesti koje ste dosad mogli pročitati na portalu tiču se uobičajeno popularnih tema kod zagovaratelja teorija zavjera, poput klimatskih promjena i Billa Gatesa…, ali i povijesti.

Faktograf dosad 11 puta pronašao lažnu vijest

Index donosi još jedan zgodan podatak: Faktograf, portal specijaliziran za fact checking, provjeru činjenične točnosti tvrdnji izrečenih u javnom prostoru, u manje od godinu dana je 11 puta označio vijesti ovog portala lažnima.

Ovo su naslovi na koje su reagirali: ‘DEMOGRAFSKA KATASTROFA POČELA JE BLEIBURGOM: Nestalo je milijun Hrvata iz Hrvatske’, ‘pronađena snimka Billa Gatesa koja baca sumnju na njegovo psihičko stanje!’, ‘Priča o psu koji je odgrizao penis i testise pedofilu’, ‘SABOTAŽA!? Thompsonu ugasili mikrofon u Splitu, nema ni svjetla’, ‘MEDIJI SU VAM PREŠUTJELI: Hrvatska policija u panici, POSTAVILI OGRADU NA GRANICU krenulo 100.000 ljudi’, ‘Danas u svijetu postoji veliki broj vrhunskih znanstvenika koji negiraju planetarno-globalni i ekološko-fanatični pokret borbe protiv klimatskih promjena’ i ‘Ovo je prava istina o traumama koje proživljavaju djeca istospolnih roditelja’.

Ministarstvo kaže da nije nadležno za nadzor nad sadržajem

Index je pitao ministricu, koja je nedavno najavila “potporu kvalitetnom novinarstvu” zašto je potpisala dokument koji 1,3 milijuna kuna dodjeljuje portalu koji je poznat upravo po širenju lažnih vijesti.

“Na žalost radi se o fenomenu koji izrazito negativno utječe na percepciju medija i koji je prepoznat kao jedna od najvećih ugroza za profesionalne medije i novinarstvo. Lažne vijesti mogu biti sankcionirane temeljem kaznenih ili prekršajnih zakona, ali isto tako, ako se krši Zakon o medijima ili Zakon o elektroničkim medijima mogu reagirati neovisni regulator odnosno Vijeće časti HND-a. Ministarstvo kulture i medija nije nadležno za nadzor nad sadržajem bilo kojeg medija. Ministarstvo kao najvažniji alat u borbi protiv lažnih vijesti promovira ulaganje u programe medijske pismenosti”, stoji u odgovoru koji su dobili iz Ministarstva kulture.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više