Politika & Kriminal

Ministrica poljoprivrede brani Uredbu zbog koje je, među ostalim, pala Josipa Rimac: 'Ona ne pogoduje nikome'

Ministrica Vučković tvrdi kako se radi o dobrom dokumentu koji ne pogoduje pojedincima

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković komentirala je aferu Josipe Rimac nakon što se pojavila informacija da će USKOK i nju ispitati zbog eventualnih pritisaka na njeno ministarstvo. Inače, i tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede, Ružica Njavro, također je završila u istražnom zatvoru kao i Rimac.

“Strana mi je i neprihvatljiva korupcija, pogodovanje i trgovina interesom. U konkretnom slučaju istražni postupak je u tijeku i ne mogu govoriti o detaljima cijelog slučaja”, kazala je Vučković za Dubrovački dnevnik.

Ministarstvo daje prijedloge

Ministrica Vučković kazala je kako se tijekom izrade svih programa, dokumenata, natječaja i propisa u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede “savjetuje sa suradnicima i članovima povjerenstva za izradu dokumenta”. Dodala je i kako prijedloge smiju davati svi zainteresirani te šira stručna javnost.

“Na Ministarstvu je da osnovni nacrt pokuša nadograditi valjanim prijedlozima, a otkloni one koji bi umanjili kvalitetu dokumenta. Uredbu o zakupu šumskog zemljišta smo odlučili izmijeniti jer prethodna uredba i pripadajući pravilnici jednostavno ne daju očekivane rezultate”, rekla je Vučković.

‘Uredba nije mijenjana zbog pogodovanja’

Vučković je objasnila i što je sporno kod pašnjaka, zbog kojih se spominje da je uredba mijenjana kako bi se povećala moguća površina za otkup. “Problem krških pašnjaka zbog kojih se radi na ovim dokumentima posljednjih godina nastao je 2014. i 2015. godine mogućnošću upisa velikih površina šumskog zemljišta u ARKOD bez zakonitog posjeda”.

Kako kaže, “promjenom uredbe nije se mijenjao odnos prihvatljivih hektara i uvjetnih grla niti su se povećavale moguće površine za zakup, kako se to spominje, zbog potencijalnog utjecaja i pogodovanja”.

“Prioritet u dobivanju zakupa imaju posjednik stoke i domicilno stanovništvo. S obzirom na veliki interes koji je uredba izazivala, o svakom prijedlogu se vrlo ozbiljno i detaljno razgovaralo te su se razmatrali potencijali učinci”, ustvrdila je Vučković.

Promjena pravilnika o dobivanju poticaja

Ministrica tvrdi kako je pravilnik nedavno promijenjen samo zato što su smanjeni poticaji za ekološke nasade oraha, a ne kako bi se nešto povećavalo. “On ne pogoduje posebnim skupinama, ne omogućuje nekakvo povećanje poticaja i neograničene površine za zakup”, rekla je Vučković.

“Naprotiv, riječ je o razvojnoj podlozi za krške pašnjake i iseljene krajeve Hrvatske za koje je ova djelatnost jedna od osnovnih mogućnosti zadržavanja stanovništva uz stvaranje posebnih autohtonih proizvoda. Iznimno mi je žao što je u ovom kontekstu Uredba dijelom kontaminirana, no to ne utječe na moj stav da smo izradili dobar, jasan i provediv dokument”, zaključila je Vučković.

Nastavite čitati