Miroslav Škoro bio je kod Mislava Bage. Trudio se djelovati pomirljivije nego kad je vikao u onoj dvoranici

Predsjednički kandidat večeras je dao intervju za Novu TV

ZADNJA IZMJENA: stu 21, 2019

Miroslav Škoro večeras je gostovao u Dnevniku Nove TV. Prvi je to njegov veliki istup nakon vikenda koji je bio prilično loš za njegov PR. Razgovor su započeli s temom štrajka, oko kojeg je predsjednički kandidat kazao kako je “u ekonomiji tako da morate uzeti Petru da biste dali Pavlu. Problem je u tome što im je prvo rečeno da novca nema, pa onda da ima toliko da bi se dalo svima”, kazao je.

Prvi potez, ako pobijedi na izborima, bit će mu tvrdi referendum o ovrhama. “Bez obzira na to što imamo novi Zakon o ovršnom postupku, mi imamo 250.000 ljudi u blokadi. Ne treba se stidjeti priznati da netko ima bolje rješenje od nas. Sve što predsjednik danas može je dati nekome odličje ili mu dati pomilovanje.

Predsjednik je doista fikus. Ja ne želim to raditi. Zato sam podnio prijedlog da može raspisati referendum i da može taj referendum imati zakonodavnu snagu, da može imati suspenzivni veto kada su u pitanju zakoni, da može sazvati i predsjedati sjednicom Vlade te da može, u konačnici, predlagati ustavne suce. To je moj program”.

Destabilizirao bi ovu Vladu

Izjavio je i kako bi kao predsjednik “destabilizirao ovu Vladu”, jer je “izgubila legitimitet” i ona “uopće nije reprezent onoga što se dogodilo na izborima”. Na pitanje Mislava Bage je li, u slučaju rušenja Vlade, poštenije ići na izbore ili preslagivati Vladu, kaže da bi on uvijek radije odabrao izbore.

Ustavne suce bi, nastavlja, kao predsjednik predlagao Saboru jer se danas biraju političkom trgovinom. A glavnog državnog odvjetnika birao bi na izborima, a ne imenovanjem.

Ustavni suci koje bi on predlagao, bili bi drugačiji, proizlazi iz odgovora Mislavu Bagi. “Ja sam za život, sve moje pjesme govore to. Ja sam dakle protiv pobačaja, ali mi sada imamo tu odluku Ustavnog suda”. Ali kad ja budem predlagao ustavne suce…, znakovito je kazao.

‘Tko kaže da će biti drugog kruga?’

Na red je uskoro došla tema Jasenovca koji se, kazao je, “ne može riješiti jer su nam arhivi u Beogradu”. On je, kaže, Hrvat katolik i zna što je grijeh. “Onog trenutka kada saznamo tko je napravio zločine, ići ćemo svi zajedno i moliti se za njih. Da bi im oprostili, moramo znati tko su ti ljudi. Ne možemo ići u budućnost, a da nismo rasvijetlili tu prošlost. U krajnjoj liniji, to i Europa traži od nas”.

Nije odgovorio koga smatra većom prijetnjom za drugi krug, predsjednicu ili Zorana Milanovića jer, smatra, nisu jaki kandidati. “Tko je rekao da će uopće biti drugog kruga?”, pitao je.

Uglavnom, pokušao je djelovati umjerenije nego u ovoj dvoranici:

https://www.facebook.com/watch/?v=443402033273991

Više s weba
Ostanite uz telegramov program