Politika & Kriminal

Mjesec je dana do lokalnih izbora, a mi smo izvukli kako, prema anketama, stoje stvari u najvećim gradovima

Danas je na snagu stupila Vladina odluka da se 21. svibnja održavaju lokalni izbori

Danas je na snagu stupila Vladina odluka da se u nedjelju, 21. svibnja, održe lokalni izbori, a od sutra počinju teći svi izborni rokovi. Od petka do 4. svibnja svi kandidati tako trebaju nadležnim izbornim povjerenstvima dostaviti prijedloge kandidacijskih lista nakon čega će povjerenstva objaviti sve pravovaljano predložene kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova predstavničkih tijela te za izbor načelnika, gradonačelnika i župana i njihovih zamjenika. Iako je izborna kampanja već u punom jeku, ona će službeno trajati 14 dana od datuma objave zbirnih lista.

U četiri najveća hrvatska grada, svi aktualni gradonačelnici traže novi mandat, a prema dosadašnjim anketama prilično je sigurno da će to uspjeti trenutnom osječkom gradonačelniku, nezavisnom Ivanu Vrkiću. Istraživanja pokazuju i kako će SDP-ov Vojko Obersnel vrlo vjerojatno osvojiti šesti mandat u Rijeci, dok je, prema anketa, evidentno kako Ivo Baldasar više neće biti splitski gradonačelnik. Milana Bandića u osvajanju šestog mandata zasad pokušavaju zaustaviti HNS-ova Anka Mrak Taritaš, nezavisna Sandra Švaljek, HDZ-ov Drago Prgomet, nezavisna Bruna Esih, Mostov Marko Sladoljev, Ivan Pernar iz Živog zida i Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je naš.

Zasad, kako pokazuju ankete, za to najviše šanse imaju Mrak Taritaš i Švaljek. Kroz posljednjih nekoliko tjedana, dvije nacionalne televizije, RTL i Nova TV, provele su niz anketa koje pokazuju kako trenutno stoje stvari s kandidatima koji pretendiraju na poziciju gradonačelnika u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Za RTL je ankete provela Promocijaplus, a za Novu TV agencija Ipsos. Izdvojili smo najvažnije stvari iz rezultata dosad objavljenih istraživanja.

Što kažu ankete za Zagreb?

Prema anketi koju je za RTL napravila Promocijaplus, a koja je objavljena 26. ožujka, akutalni gradonačelnik Milan Bandić odnio bi pobjedu u prvom krugu izbora, a podržava ga 29,1 posto građana. Na drugom mjestu je HNS-ova kandidatkinja Anka Mrak Taritaš s 25,6 posto, dok je na trećem nezavisna Sandra Švaljek koja bi osvojila 19,8 posto glasova. Prema podacima iste ankete, u drugom krugu izbora, rezultati bi bili prilično izjednačeni. U slučaju da se Milan Bandić tamo nađe s Mrak Taritaš, kako je pokazala RTL-ova anketa, Bandić bi pobijedio s neznatnom prednošću. Osvojio bi 42,3 posto, dok bi Mrak Taritaš podržao 41,3 posto građana. Ako bi se pak u drugom krugu našao sa svojom nekadašnjom zamjenicom Sandrom Švaljek, Bandić bi tad, kako je pokazala ankete, osvojio 44,1 posto glasova dok bi za Švaljek glasalo 42,3 posto.

No, anketa koju je dan nakon objavila Nova TV, i koju je proveo Ipsos Puls, predviđa znantno drugačiji rasplet situacije. Prema tom istraživanju, Milan Bandić više nije vodeći kandidat za gradonačelnika Zagreba. Na prvom mjestu je Anka Mrak Taritaš s 27,8 posto, slijedi Bandić s 24,1 posto te Sandra Švaljek s 21,2 posto. U potencijalnom drugom krugu, kandidatkinja HNS-a i SDP-a također bi pobijedila s 47,9 posto u odnosu na Bandićevih 43 posto. Anketa Nove TV pokazala je da bi sadašnji zagrebački gradonačelnik izgubio izbore i u slučaju da se u drugom krugu nađe sa Sandrom Švaljek. Za Švaljek bi, prema rezultatima ovog istraživanja, u drugom krugu glasalo 55 posto, a za Bandića 36,9 posto. Sandra Švaljek bi u drugom krugu pobijedila i Anku Mrak i to s 49,8 prema 36,8 posto.

Što kažu ankete za Osijek?

RTL je 1. travnja objavio rezultate ankete i za Osijek. Prema tom istraživanju, tamo najbolje stoji trenutni gradonačelnik, nezavisni kandidat Ivan Vrkić, kojeg je službeno podržala koalicija okupljena oko SDP-a. Vrkića podržava 34,1 posto ljudi. Prema rezultatima iste ankete, na drugom mjestu je HDZ-ova Ivana Šojat s 14,5 posto glasova, treći je MOST-ov Miroslav Šimić, dok je na četvrtom mjestu HDSSB-ov Dragan Vulin koji je bio kandidat i na prošlim izborima. Prema RTL-ovoj anketu, u drugom krugu bi se mogli naći Vrkić i Šojat, a i u tom slučaju je aktualni osječki gradonačelnik u značajnoj prednosti. Za njega bi, kako pokazuje anketa, glasalo 42,8 posto građana, dok bi Šoljan podržalo njih 24,4 posto.

Dva dana ranije, i Nova TV je objavila rezultate ankete za Osijek koji također pokazuju kako bi većina Osječana, od ponuđenih kandidata za gradonačelnika, opet izabrala Ivana Vrkića. Novi mandat aktualnog gradonačelnika podržava 27,9 posto ljudi, dok je na drugom mjestu HDZ-ova Ivana Šojat. No, za razliku od RTL-ove ankete, prema ovom istraživanju na trećem mjestu je HDSSB-ov Vulin kojeg podržava 12,6 posto građana, dok je četvrti MOST-ov Šimić s 9,9 posto potprore. Što se tiče drugog kruga, i ovdje bi Vrkić odnio pobjedu. Kako pokazuje anketa, osvojio bi 50 posto glasova, dok bi za Šoljan glasalo 36 posto građana.

Što kažu ankete za Split?

RTL-ova anketa od 30. ožujka pokazala je kako donedavni splitski gradonačelnik Ivo Baldasar nema gotovo nikakve šanse za novi mandat. Prema rezultatima, najviše šanse za pobjedu ima HDZ-ov kandidat Andro Krstulović Opara, kojeg podržava 24,8 posto građana. Na drugom mjestu je bivši gradonačelnik Željko Kerum, kojeg podržava 23,3 posto građana, dok je treća kandidatkinja stranke Pametno Marijana Puljak s 19,9 posto glasova. Prema istoj anketi, MOST-ov kandidat Robert Pauletić, koji je jučer odustao kandidature za gradonačelnika, bio je na deset posto. Baldasara, koji je na prošlim izborima, kao SDP-ova kandidat, u prvom krugu osvojio 30 posto glasova, sad podržava 1,9 posto Splićana. Anketa pokazuje kako bi u drugom krugu Krstulović opara pobijedio Keruma s 44,4 posto u odnosu na 30,3. Krstulović Opara bi, kako pokazuje anketa, u drugom krugu pobijedio i Puljak, ali sa znatno manjim brojem glasova.
Osvojio bi 42 posto glasovu u odnosu na 38,3 za Puljak.

Deset dana ranije, Nova TV također je objavila rezultate ankete za Split, a koji su također pokazali da Splićani preferiraju Krstulović Oparu. Pema ovom istraživanju, za HDZ-ovog kandidata glasalo bi 24,3 posto građana, dok je na drugom mjestu Kerum s 23,2 posto potpore. Treća je Marijana Puljak s 19,4 posto, a i prema ovoj anketi četvrti je bio Pauletić, s 10,4 posto potpore. I anketa Nove TV pokazala je da Baldasar nema nikakve šanse za novi mandat s 2,9 posto podrške Splićana. Što se tiče drugog kruga, i prema ovom istraživanju u njemu bi pobijedio Andro Krstulović Opara. U slučaju da se tamo nađe s Kerum, podržalo bi ga 49 posto u odnosu na Kerumovih 32,1 posto podrške. Ako bi se pak u drugom krugu sreo s Marijanom Puljak, osvojio bi 44,3 posto glasova, dok bi za kandidatkinju stranke Pametno glasalo 42,4 posto građana.

Što kažu ankete za Rijeku?

Prema RTL-ovoj anketi objavljenoj 28. ožujka, SDP-ov Vojko Obersnel bi trebao osvojiti i šest mandat za riječkog gradonačelnik, iako mu je potpora na ovim lokalnim izborima značajno slabija u odnosu na prošle. Rezultati istraživanja pokazali su da ga u prvom krugu podržava 30,6 posto građana. Drugi je nezavinsni kandidat Hrvoje Burić s 15,8 posto, dok je na trećem HDZ-ovac Kristijan Stanišić, s 10,9 posto. Kad bi se u drugom krugu našli Obersnel i Burić, SDP-ov kandidat osvojio bi 41,84 posto glasova, dok nezavisnog Burića podržava 37,76 posto Riječana.

I Nova TV je 3. travnja objavila anketu za Rijeku, a rezultati za prvi krug su slični onima iz RTL-ove. Obersnela tako podržava 32,7 posto riječkih birača, na drugom mjestu je opet nezavisni Burić sa 16,8 posto, dok je treći Kristijan Staničić s 10,7 posto potpore. Iako u prvom krugu Obersnel ima znatnu prednost, u drugom krugu bi, prema ovoj anketi, moglo biti dosta izjednačeno i zapravo svi kandidati, koji do njega uspiju doći, mogli bi pobijediti. Ako su tamo nađu Obersnel i HDZ-ov Staničić, SDP-ov kandidat osvojio bi 46,2 posto podrške, a Staničića bi podržalo 41,1 posto Riječana. U slučaju da se Obersnel u drugom krugu nađe s neovisnim Buriće, osvojio bi 45,6 posto, a Burić 45,2 posto.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu