Politika & Kriminal

Mjesto na Baniji i dalje živi s onim golemim rupama u tlu. Stručnjaci su sad napravili plan kako ih zatvoriti

Zatvaranje jedne rupe trebalo bi koštati oko 200 tisuća kuna. Datum starta još nije poznat

02.01.2021., Mecencani - U selu Mecencani otvorile su se rupe u zemlji koje se nalaze blizu kuca te se sire pa su kuce nesigurne za stanovanje.  Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
FOTO: Sandra Simunovic/PIXSELL

Od razornog petrinjskog potresa prošlo je 205 dana, a stanovnici obližnjih Mečenčana i dalje žive uz ogromne rupe koje su se nakon potresa otvorile u zemlji, ponegdje i u blizini kuća.

Sada je struka, piše Dnevnik.hr, konačno osmislila rješenje kako bi se rupe zatvorile. Riječ je o 139 otvorenih vrtača, a kako su potvrdili u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine stručnjaci s Građevinskog fakulteta sada su predložili da se krene s njihovim zatrpavanjem.

Prvo bi se rješavale vrtače koje se nalaze uz same kuće, potom one kod Pašinog Potoka iz kojeg se vodom napajaju okolna mjesta i gradovi, pa one na poljoprivrednim površinama i tek onda u šumama i poljoprivrednim površinama koje se ne obrađuju.

Još se ne zna datum

Sanacija bi se odvijala na temelju preliminarnih studija. Njome se planira na dno vrtače staviti veće kamenje, a onda sve manje i na vrh zemlju.

Dnevnik.hr navodi kako je za vrtaču široku desetak metara i duboku pet metara procijenjena vrijednost oko 200 tisuća kuna, ali da se ta svota može prepoloviti bude li se koristio građevinski otpad od srušenih objekata s područja Petrinje. Treba dodati kako zasad iz Ministarstva nisu naveli kojeg će se datuma konkretno sanacija i započeti.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu