Politika & Kriminal

Mladića u Zatvorskoj bolnici drogirali, iznuđivali i silovali. Čuvari i liječnici mu nisu pomogli, sad će tužiti državu

Danas je nepravomoćno osuđen 28-godišnjak koji je kriv za ovo teško zlostavljanje

FOTO: PIXSELL/Telegram

U Zatvorskoj bolnici u veljači 2019. godine drogiran je i silovan tada 26-godišnji zatvorenik. Počinio je to, kako je sam priznao, drugi zatvorenik, M. G., koji je također ondje izdržavao zatvorsku kaznu. Za slučaj se doznalo tek nakon što ga je sam silovani mladić napad prijavio policiji, iako je prije toga zatražio pomoć od čuvara i od zatvorskih liječnika.

Vijeće Županijskog suda u Zagrebu danas je počinitelja, M. G. (28), osudilo na ukupno četiri i pol godine zatvora. Presuda još nije pravomoćna. Iako je na samom kraju procesa okrivljenik priznao sve što mu je optužnicom stavljeno na teret, još ima mogućnost uložiti žalbu Visokom kaznenom sudu RH.

Je li zlostavljanje zataškano?

Ovaj slučaj gnusni slučaj, o kojem je do sada objavljena tek jedna kratka vijest u medijima, dogodio se 13. veljače 2019. godine. Neslužbene informacije koje su novinari 24 sata tada doznali, tek su šturo potvrđene. Od tada nije bilo nikakvih novosti o raspletu monstruoznog zlostavljanja iz zatvorskih rešetaka, za što će u konačnici odgovarati i država, jer se zločin dogodio prema osobi lišenoj slobode za koju je država u tom trenutku bila odgovorna.

Sve je počelo u sobi 113 zatvorske bolnice. Tamo se nalazilo više zatvorenika, mahom ovisnika o drogama. M. G. je već tada služio sedam i pol godina zatvora zbog silovanja kojeg je ranije počinio, dok je njegov vršnjak izdržavao kaznu zbog zlouporabe droge. Ipak, u zatvorskoj bolnici bili su smješteni u istoj sobi.

Drogiranje, prijetnje, silovanje…

U jednom trenutku, kako je utvrdio sud, M. G. je iz ladice u stolu izvukao tablete Suboxona, koje je uspio prošvercati u sobu. Riječ je o tabletama koje se koriste za liječenje ovisnosti, a on ih je tog dana smrvio i omogućio cimerima da ušmrknu pokoju lajnu.

Nakon toga uslijedio je novi užas. Naime, počeo je iznuđivati svog vršnjaka jer mu je omogućio da se drogira. Naredio mu je da plati 100 eura za konzumaciju tableta. Ubrzo je iznos povisio na 8.000 kuna.

“Pobit ću ti cijelu obitelj ako mi ne platiš”, zaprijetio je M.G. svom cimeru. Nastavilo se s cijelom kanonadom prijetnji. Govorio mu je da će gledati kako mu ubija obitelj, a njega će zadnjeg raskomadati nožem.

Svi su strepili pred monstrumom

“Ne uplatiš li novac dobit ćeš majčinu glavu u kutiji”, poručio mu je još, da bi ga u idućem trenutku udario rukom u nogu. Ova iznuda nije realizirana jer je treći zatvorenik, kojem se monstrumova žrtva povjerila, zatražio intervenciju pravosudnih policajaca. Prema podacima iz presude bilo je to 16. veljače.

U međuvremenu je 26-godišnjak prošao dodatna zlostavljanja. Naime, 14. veljače oko 22 sata M. G. mu je naredio da iz čaše popije mokraću i pojede izmet. Ovaj je uplašen za vlastiti život to i učinio.

Tu užasima nije bio kraj. Nasilni M. G. naredio je drugom zatvoreniku da nasrne na njegovog vršnjaka. I ovaj drugi, također uplašen, poslušao ga je i počeo tući cimera. Na kraju su dvojica nasilnika silovala žrtvu iako je ovaj zapomagao i molio ih da prestanu.

Što je na kraju utvrdio sud?

U konačnici je za silovanje osuđen samo M. G., dok drugi mladić, koji je seksualno zlostavljao zatvorenika, nije bio obuhvaćen ovom optužnicom.

Obrazlažući presudu sudsko vijeće podsjetilo je da je M.G. na počeku poricao krivnju. Njegov odvjetni čak je pokušao uvjeriti sudsko vijeće da je žrtva psihički bolesna osoba. No, vještaci su potvrdili da je sve što je rekao istina.

Tim više što su i zatvorski liječnici ispričali što su utvrdili nakon pregleda mladog zatvorenika.

Koliko će ovo stajati državu?

Ključni su ipak bili iskazi četvorice drugih zatvorenika koji u vrijeme gnusnog zlostavljanja bili u sobi 113. Oni su o svemu detaljno svjedočili, pa ni optuženom na kraju nije preostalo ništa drugo nego da prizna krivnju.

To mu je sudsko vijeće uzelo kao olakotnu okolnost. Relativnu blagu kaznu dobio je i jer je u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio bitno smanjeno ubrojiv.

Nakon što ova presuda postane pravomoćna žrtva zlostavljanja u zatvoru podnijet će tužbu protiv države i tražiti odštetu. Potvrdila nam je to njegova odvjetnica Lidija Horvat. “Država je odgovorna za sigurnost onih koji su lišeni slobode i o tome već postoji ustaljena sudska praksa”, dodala je.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu