Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Moćni kardinal vrlo blizak papi optužen za napastovanje: ‘Dirao mi je leđa i stražnjicu, ljubio me’

Opruženi Marc Ouellet jedan je od najmoćnijih svećenika Vatikana i Kanade

Cardinal Marc Ouellet
Pope Francis closing mass for the Amazon Synod, Vatican City - 27 Oct 2019,Image: 479383779, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Nije prošlo ni mjesec dana kako je papa Franjo posjetio Kanadu kako bi se ispričao za maltretiranja i zlostavljanja domorodačke djece u katoličkim školama i internatima, a Katoličku crkvu u toj zemlji potresa novi skandal. Žena koja u sudskoj tužbi ima kodno ime „F“ optužila je kardinala Marca Ouelleta, 78, jednog od najmoćnijih svećenika Vatikana i Kanade, za seksualno uznemiravanje i verbalne komentare dok je bio nadbiskup Quebeca, a ona pastoralna pripravnica. Kardinal je svojim ponašanjem, tvrdi se u tužbi, kod nje izazvao osjećaj „duboke nelagode.

Optužbe žene F, koja još uvijek radi kao pastoralna pomoćnica u biskupiji, priključene su zajedničkoj tužbi više od 100 osoba koje su se žalile zbog nedoličnog ponašanje 85 katoličkih svećenika, redovničkog i laičkog pastoralnog osoblja ili volontera.

Posebno neugodna situacija za Vatikan

Za Vatikan je situacija posebno neugodna jer je kardinal Ouellet, premda je u svibnju tužbu protiv njega potvrdio sudac u Quebecu, bio u srpnju u pratnji pape za posjeta Kanadi. Od 2010. kardinal Ouellet je na čelu moćne Kongregacije za biskupe, ureda koji savjetuje Papu pri izboru biskupa diljem svijeta. Kardinalom ga je 2003. imenovao papa Ivan Pavao II, a služio je kao namjesnik pape Benedikta XVI.

Upućeni tvrde da je iznimno blizak s papom Franjom te da je bio član njegovog najužeg kruga zbog čega ga je papa ostavio na visokoj funkciji premda mu je već davno istekao petogodišnji mandat. Bio je također tajnik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana, a sada je član vatikanskih tijela zaduženih za kulturu i obrazovanje, za zakonodavne tekstove i za nauk vjere.

Branio kontroverznog kardinala McCarricka

Ove godine organizirao je simpozij o svećeništvu, tijekom kojeg je izrazio žaljenje zbog “zlostavljačkog i kriminalnog ponašanja” pojedinih svećenika koje je “uništilo” živote brojnih žrtava. Kardinal Ouellet u ime Vatikana branio je američkog kardinala Theodorea McCarricka od optužbi za seksualno zlostavljanje tvrdeći da te optužbe nemaju nikakva utemeljenja.

Unatoč tome, papa Franjo otpustio McCarricka iz kleričkog staleža zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnika i odraslih osoba. Kardinala Ouelleta doveo je u Vatikan papa Benedikt XVI., a uoči konklave 2013., na kojoj je Franjo imenovan papom, kardinal Ouellet bio je jedan od kandidata za papu.

Bježala je od Ouelleta jer se osjećala progonjenom

Tužiteljica F upoznala je Ouelleta 2008. na večeri Sestara milosrdnica kad je bila 23-godišnja pripravnica u Nadbiskupiji Quebeca. Požalila se da joj je tada Ouellet masirao ramena i mazio leđa. Na jednom skupu 2010. Ouellet joj je rekao da je to drugi put da se vide taj tjedan te da ju zbog toga mora poljubiti što je ona u tužbi ocijenila kao “potpuno neprimjerenim”. Ipak ju je poljubio te rukom pomilovao njena leđa i stražnjicu, stoji u tužbi. Tada je, kaže, shvatila, da mora bježati od Ouelleta jer se osjećala „progonjenom“.

U njenoj tužbi se zaključuje kako nije bila jedina žena koju je Ouellet uznemiravao, a o njegovom ponašanju požalila se suprugu i nekolicini prijatelja. Na njihovu preporuku 2020. prijavila je Ouelleta odboru koji razmatra optužbe za seksualno zlostavljanje. U siječnju 2021., na prijedlog predsjednika odbora, pismeno se požalila papi Franji.

Vatikan bez komentara

Prema dokumentima koji su dostavljeni sudu, papa Franjo imenovao velečasnog Jacquesa Servaisa za istražitelja u slučaju Ouellet. No, kako se ne zna što se događalo s tom istragom, žrtve i žena F odlučile su podnijeti tužbe civilnom sudu.

Već su ranije pred sudom u Quebecu odgovarali katolički svećenici optuženi za seksualno zlostavljanje, a u dijelu slučajeva postignute su nagodbe u visini od 18 milijuna dolara koje su isplaćena žrtvama. Vatikanska Kongregacija za biskupe te biskupija Quebec nisu željeli komentirati najavljeno suđenje objašnjavajući da je proces tek u početnoj fazi.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više