Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Moderna i američka vlada u sukobu oko patenta za cjepivo protiv covida

Sukob ima široke implikacije na distribuciju cjepiva i na milijarde dolara buduće dobiti

(FILES) In this file photo taken on February 16, 2021 medical worker Robert Gilbertson loads a syringe with the Moderna Covid-19 vaccine to be administered by nurses at a vaccination site at Kedren Community Health Center, in South Central Los Angeles, California. - US pharmaceutical firm Moderna said on April 29, 2021 it expects to increase global production of its Covid-19 vaccine to up to three billion doses in 2022. The company said in a statement that it would make new funding commitments to increase supply at its manufacturing facilities. (Photo by Apu GOMES / AFP)
FOTO: AFP

Moderna i Nacionalni instituti za zdravlje, NIH, u žestokom su sporu oko toga tko je zaslužan za pronalazak središnje komponente snažnog cjepiva protiv koronavirusa, a sukob ima široke implikacije na distribuciju cjepiva i na milijarde dolara buduće dobiti, doznaje The New York Times. Cjepivo je nastalo iz četverogodišnje suradnje Moderne i NIH, američke vladine agencije za biomedicinska istraživanja, partnerstvo koje je naširoko pozdravljano kada se pokazalo da je cjepivo učinkovito. Prije godinu dana vlada ga je nazvala NIH-Moderna covid cjepivo.

Vladina agencija kaže da su tri znanstvenika u njihovom centru za istraživanje cjepiva, dr. John R. Mascola, direktor centra, dr. Barney S. Graham koji je nedavno otišao u mirovinu i dr. Kizzmekia S. Corbet koja je sada na Harvardu, radili sa znanstvenicima Moderne na dizajniranju genetskog slijeda koji potiče cjepivo da proizvede imunološki odgovor, a trebali su biti imenovani u patentnoj prijavi.

Moderna svoje znanstvenike navodi kao izumitelje

Moderna se s time ne slaže. U žalbi u srpnju, tvrtka je rekla da su, u dobroj vjeri, imali dogovor da te osobe nisu zajedno sa njihovim znanstvenicima izumile dotičnu komponentu. U prijavi za patent, Moderna nekoliko svojih zaposlenika navodi kao jedine izumitelje.

NIH i Moderna pregovarali su više od godinu dana da bi riješili spor. Nije jasno kako će postupiti patentni ured, ali njihova uloga je ionako samo utvrditi je li patent opravdan. Ako se dvije strane ne dogovore do trenutka izdavanja patenta, vlada će morati odlučiti idu li na sud. To je bitka koja bi mogla biti skupa i neizvjesna.

U igri su milijuni za saveznu blagajnu SAD-a

Spor je mnogo više od znanstvenih priznanja ili ega. Ako se i tri vladina znanstvenika navedu na patentu zajedno sa Moderninim znanstvenicima, savezna vlada bi mogla utjecati na to koje tvrtke će proizvoditi cjepivo pa bi to utjecalo i na to koje zemlje imaju pristup. To bi vladi osiguralo gotovo neograničeno pravo na licenciranje tehnologije , a to bi donijelo milijune u saveznu blagajnu.

Moderna je dobila gotovo 10 milijardi dolara sredstava poreznih obveznika za razvoj cjepiva, njegovo testiranje i osiguravanje doza saveznoj vladi. Vlada je već potpisala ugovore o opskrbi vrijedne oko 35 milijardi dolara do kraja 2022. godine. Moderna je za The New York Times potvrdila sukob koji tinja više od godine dana.

Najvažniji patent u Moderninom portfelju

Izostavljanjem NIH znanstvenika iz glavne prijave patenta oduzima im se suvlasnički interes, kaže glasnogovornica Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti. Moderna kaže da su cijelo vrijeme priznavali značajnu ulogu koju je NIH odigrala ali da su zakonski dužni isključiti vladine znanstvenike koji nisu pridonijeli osmišljavanju cjepiva.

Znanstvenici koji su upoznati sa situacijom kažu da to vide kao izdaju od strane Moderne. John P. Moore, profesor mikrobiologije i imunologije na Cornellu, zove to pitanjem “pravednosti i morala na znanstvenoj razini”.

Kako se radi u farmaceutskoj industriji, Moderna je tražila odobrenja za niz patenata u SAD-u i u inozemstvu u vezi različitih aspekata tehnologije cjepiva. Ali stručnjaci kažu da je ovaj sporni patent najvažniji u Moderninom rastućem portfelju intelektualnog vlasništva. Bidenova administracija još nije javno priznala raskol ali su izrazili frustraciju što Moderna nije učinila više da bi osigurala cjepivo siromašnijim zemljama.