Politika & Kriminal

Monstrum ispitan, tužiteljstvo objavilo kako će ga tretirati. Prijeti mu 50 godina zatvora

Za sada nije utvrđeno da je djecu omamio prije nego ih je ugušio

28.09.2021., Zagreb - Privodjenje ubojice Haralda Kopitza na ispitivanje u prostorije drzavnog odvjetnistva u Selskoj ulici. Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
FOTO: Zeljko Hladika/PIXSELL

Haraldu Kopitzu, 56-godišnjaku koji je ubio svoje troje djece, tužiteljstvo je na teret stavilo tri teška ubojstva i to počinjena na podmukao način. Kvalifikacija teškog ubojstva na podmukao način novi je detalj u ovom slučaju, a Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odlučilo je Kopitza teretiti upravo za to kazneno djelo jer je iskoristio činjenicu da su mu djeca tog kobnog vikenda bila povjerena na čuvanje.

Prema do sada prikupljenim informacijama nije utvrđeno da je djecu, sedmogodišnje blizance i četverogodišnjeg sinčića, omamio tabletama prije nego što ih je ugušio.

Traže istražni zatvor za Kopitza

Njegov odvjetnik po službenoj dužnosti, Marko Ivica, potvrdio je da je tužiteljstvo za Kopitza odlučilo zatražiti istražni zatvor zbog težine počinjenog kaznenog djela te opasnosti od bijega. “Sutra će biti predan istražnom sucu za određenje istražnog zatvora i slijedi nastavak postupka”, rekao je Ivica. “Relativno je smiren i surađuje”, dodao je rekavši da nije stručan procjenjivati emocionalno stanje svog klijenta.

Ivica je za RTL izjavio kako je s branjenikom komunicirao putem prevoditelja na materinjem njemačkom jeziku. “To nije sigurno zahvalan posao koji je meni dodijeljen. Ja sam po službenoj dužnosti imenovan od strane suda. Ja mogu svoje subjektivno mišljenje imati kakvo god da ono je, al s profesionalne strane ja moram odraditi posao i zastupat svog klijenta najbolje što je moguće, u njegovom interesu”, kaže Ivica.

“Sutra u prijepodnevnim satima, pokušat ćemo što ranije, sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu, podnijeti prijedlog za određivanje istražnog zatvora”, najavila je pak zamjenica Županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu, Albina Tisanić. I ona je potvrdila da 56-godišnji Austrijanac i dalje koristi svoje pravo da se brani šutnjom.

Čeka se i medicinsko vještačenje

Ivica je dodao da se očekuje medicinsko vještačenje kojim će se utvrditi Kopitzovo psihofizičko stanje u trenutku počinjenja kaznenog djela. Ubojica je i službeno uhićen sinoć oko 19,45 sati nakon što je otpušten iz psihijatrijske bolnice Vrapče.

Tamo je doveden ranije tijekom dana nakon izlaska iz bolnice Sestara milosrdnica u kojoj je hospitaliziran jer je u noći brutalnog zločina pokušao samoubojstvo uzevši veću količinu psihofarmaka, ali nedovoljnu da bude smrtonosna.

U vrijeme zločina majka ubijene djece nije bila u Zagrebu, a djeca su vikend provodila s ocem.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu