Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Most će skupljati potpise za referendum. Žele ukinuti covid potvrde i da Sabor dvotrećinskom većinom donosi odluke u pandemiji

Žele da o pitanjima pandemije odlučuje Sabor, a ne Stožer

FOTO: Vjekoslav Skledar

Most od 4. prosinca kreće u prikupljanje potpisa za dvije referendumske inicijative kako bi se o epidemiološkim mjerama odlučivalo dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru, poručili su iz saborskog Kluba Mosta danas na konferenciji za novinare.

“Naš cilj je ukinuti ‘stožerokraciju’ i zato pokrećemo dva referendumska pitanja”, rekao je predsjednik Mosta Božo Petrov poručivši u ime Kluba zastupnika da odlučivanje o mjerama u pandemiji treba vratiti u demokratske okvire.

Marija Selak Raspudić rekla je da se u prvoj referendumskoj inicijativi od građana traži odgovor na pitanje treba li Ustavom utvrditi da je pandemija stanje okolnosti u kojima Hrvatski sabor treba odlučivati dvotrećinskom većinom.

Žele ukinuti covid potvrde u roku 30 dana

Druga inicijativa ima tri cilja. Prvi je da o ograničenju pojedinih Ustavom zajamčenih prava i sloboda ne može odlučivati Stožer civilne zaštite nego Hrvatski sabor. Drugi je da sve odluke koje je do sada donio Nacionalni stožer, a trenutno su na snazi, dođu na potvrdu Hrvatskom saboru. Treći cilj je da se trenutno važeća odluka o covid potvrdama u roku 30 dana ukine, a o svim epidemiološkim mjerama nastavi odlučivati Sabor dvotrećinskom većinom.

“Sve odluke u prethodnom vremenu gotovo su potpuno isključile Sabor kao najviše predstavničko i zakonodavno tijelo u Hrvatskoj, naročito u ograničavanju pojedinih sloboda i prava zajamčenih Ustavom. Te odluke nisu prošle nikakav postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, nikakvu javnu i parlamentarnu raspravu, u velikoj su mjeri donesene arbitrarno i nerazmjerno su ograničavale pojedine slobode i prava zajamčene Ustavom”, kazala je Selak Raspudić.

Javilo im se gotovo 50.000 građana

Zastupnik Marin Miletić najavio je će prikupljanje potpisa početi u subotu, 4. prosinca, od kada će građani moći poslati poruku premijeru Andreju Plenkoviću i njegovom “parapolitičkom tijelu” Stožeru civilne zaštite RH.

Rekao je da su zasad okupili 6270 volontera koji će skupljati potpise diljem zemlje, ali taj broj nije konačan jer im se javilo 49.780 građana koji žele sudjelovati u prikupljanju potpisa.

“Zato smo potpuno uvjereni da ćemo uspjeti u toj akciji, kao i zato što su građani prepoznali važnost da u krucijalnim odlukama, koje se tiču njihove slobode i temeljnih građanskih prava, odlučuju oni kojima su dali povjerenje, a to je Hrvatski sabor”, poručio je.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više