Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Most je oko pandemijskih referenduma nadigrao HDZ. Sad je pitanje samo može li Plenković ublažiti poraz

Raspisivanjem referenduma Most bi dobio kampanju za sebe, za lupanje po vlasti i priče o 'raketnom štitu' za ljudska prava

Zbog očekivanog otezanja vlasti, kako bi se priča o Mostovom covid-referendumu dovukla do toplijih vremena kad virus nije takav zdravstveni, pa onda ni politički problem, te Putinove agresije na Ukrajinu, uspjeh je ipak mnogo manji nego što se to moglo nazrijeti u prosinačkom jurišu na potpise. Ali...

Pretencioznost i grandioznost su se na trenutak sakrili od nelagode kad je jučer na tiskovnoj konferenciji Mosta odaslana poruka da se referendumima za koje su skupili potpise gradi – čvrsti raketni štit nad demokracijom i ljudskim pravima u Hrvatskoj. Jasno je da se velikim i modernim izrazima želi stvoriti kakav-takav hype oko pandemijskih referenduma u trenutku kad, naizgled, pandemija sama od sebe gubi na snazi, a iz medijskog prostora su je praktički u potpunosti protjerale stravične slike rata u Ukrajini. Ali, opet, “raketni štit nad demokracijom” je pretjerivanje koje prelazi i ostrašćenije Mostove političke verbalne ekshibicije.

Kad se maknemo s hiperbola na činjenice, ipak, stvari za Most stoje dosta solidno. Oni su u svom naumu uspjeli i to za dlaku, u “sučevoj nadoknadi”. Za jedan referendum su imali tek 1.864, a drugi 4.189 potpisa više od zakonskog minimuma. Kako je zakonski minimum za nastavak referendumske procedure bio 368.446 potpisa, jasno je za koliko su tanku dlaku ovaj put uspjeli.

Otezanje koje se isplatilo

Zbog očekivanog otezanja vlasti, kako bi se priča o Mostovom covid-referendumu dovukla do toplijih vremena kad virus nije takav zdravstveni, pa onda ni politički problem, te zbog Putinove agresije na Ukrajinu, uspjeh je ipak mnogo manji nego što se to moglo nazrijeti u prosinačkom jurišu na potpise.

Uz sve to, pojavila se i omikron varijanta koja je zaraznija i blaža od ranijih, te je ubrzala put (barem se tako u ovom trenutku čini) prema kraju pandemije. Sva rasprava o ograničenjima ljudskih prava u trenutku kad se povlače važeće epidemiološke mjere je stoga daleko manje naelektrizirana nego prije samo nekoliko mjeseci.

Loptica na Saboru i Ustavnom sudu

No, stvari ipak nisu posve zgodne za HDZ u ovom predreferendumskom političkom okršaju. Naime, bez obzira na sve vanjske faktore, činjenica je da je stranka koja posebno iritira premijera Andreja Plenkovića u ovoj priči zabilježila pobjedničku recku. Već sama težina prikupljenih potpisa je dovoljna za taj zaključak, što god na kraju bilo od ideje da se ukinu Covid-potvrde i izmijeni Ustav tako da se i u pandemiji odluke o ograničavanju ljudskih prava moraju donositi dvotrećinskom većinom u Saboru. Ali, na tome cijela saga neće stati.

Lopticu će Vlada sad morati vratiti Saboru, koji će odlučivati hoće li od Ustavnog suda tražiti da procjeni ustavnost referendumskih pitanja ili će se odmah ići u raspisivanje referenduma. U ovom trenutku se čini da je bilo koja opcija koja bi omogućila stvarno izjašnjavanje birača na građanima toliko štetna za vlast da je teško zamisliva.

Naime, raspisivanjem referenduma bi Most dobio cijelu jednu kampanju za sebe, za lupanje po vlasti i priče o “raketnom štitu” za ljudska prava. I dobio bi vjerojatno još jednu, ovaj put veću pobjedu – jer su referendumska pravila takva da je za prolazak dovoljna većina izašlih birača.

Raspisivanje referenduma je “nuklearna” opcija

Stoga će se HDZ sigurno nastojati “mirnim putem” riješiti ove opasnosti. Gotovo je sigurno da će Sabor pitanja poslati Ustavnom sudu. Dosta je, nadalje, izgledno, da će Ustavni sud pitanje o Covid-potvrdama proglasiti neustavnim. Međutim, za izmjenu Ustava s ubacivanjem pandemije u članak 17. bi trebalo možda i malo previše “kreativnosti”.

No, ako i Ustavni sud “zakaže” i da zeleno svjetlo pitanju o članku 17. – to još ne znači da je za HDZ aktivirana “nuklearna” opcija – raspisivanje referenduma. Ustav se, naime, može izmijeniti onako kako se to zahtijeva u Mostovom pitanju i u Saboru – što bi dalo razloga za trijumfalizam stranci Bože Petrova, ali ne onoliki kakvog bi gledali da o tome odluče birači.

Barut iz Ukrajine će vremenom postati stara vijest

Za HDZ je opet jako bitno i vrijeme. Kako je nakon predaje potpisa u siječnju bilo jasno da im se isplati otezati kako bi se dovukli do toplijih dana i blaže faze pandemije, u okolnostima promijenjenim 24. veljače i napadom na Ukrajinu stvari su se promijenile. Sad bi im bila nužna brzina.

Naime, barut iz ruskog napada u Ukrajini će kroz neko vrijeme neizbježno postati – stara vijest. Ili prestankom rata ili prezasićenjem javnosti izvještajima s ukrajinskih frontova. A onda će i sve ostale domaće političke teme, uključujući Mostov pandemijski referendum, daleko više težiti nego što se to čini ovih dana.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više